Já, MUD

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Ocitám se na malé plošině nad náměstím velkolepého města Bašta. Jsem Saurian - jeden z ještěřího lidu sídlícího v močálech. Ve světě plném magie jsem si zvolil neobvyklé řemeslo pistolníka a nyní stojím na počátku své cesty. Přede mnou se tyčí budova Zasvěcení a já pomalu kráčím vpřed..

Na počátku bylo dobrodružství

Příběh MUDů začíná někdy kolem roku 1975, kdy Will Crowther napsal Colossal Cave Adventure, jednu z prvních textových adventur vůbec. V tomto počítačovém pravěku se nestahovaly iso obrazy z Pirate Bay. Tenkrát to ještě ani s operačními systémy nebylo kdovíjak slavné. Hry se tedy musely šířit jinak. Portovaly se. Což neznamenalo předělat a podělat hru z konzole na PC jako dnes, to opravdu ne. Hry (a všechen ostatní software) se prostě musely kompletně přepsat do programovacího jazyka, kterým disponoval cílový počítač. Takhle od každého kousku programu vznikaly různé variace, pro zmíněnou Colossal Cave Adventure to byly například Adventure, veleznámý Zork a pro naše účely nejdůležitější Dungeon. Ten se natolik zalíbil studentovi Essexské univerzity jménem Roy Trubshaw, že začal vytvářet jeho víceuživatelskou verzi. A tak byl zrozen Multi-User Dungeon. MUD. Jeho vývoj později přebral kolega Richard Bartle a MUD běžel až do roku 1987. V průběhu let začaly vznikat různé variace, napodobeniny, atp. V dnešní době běží MUDů desítky; vyhledávat se dají na serverech http://topmudsites.com nebo http://mudconnect.com.

Screenshot z MUD1

Takhle vypadal původní MUD

Uvnitř budovy potkávám průhlednou bezpohlavní bytost, avatara boha jménem Siva. Pomáhá mi zlepšit mé dovednosti a já se tak brzy mohu vydat vstříc svému prvnímu souboji v této Aréně. Pokračuji do šeré místnosti plné zbytků a bezcenného haraburdí. Přede mnou stojí smrdutý ork. Dobře si ho prohlédnu a usoudím, že bude snadnou kořistí..

No a co to je?

A jak se takový MUD vlastně hraje? Představte si něco mezi textovou adventurou a MMORPG. Připojíte se klientem (v nejjednoudušším případě stačí prachobyčejný telnet, ale existují specializované programy) k serveru, jste dotázání na jméno a, pokud již existuje, heslo, nebo si vytvoříte novou postavu. Všechno se odehrává v čistém textu. Jakmile se již dostanete k samotnému hraní, fantazii se meze nekladou. Ve většině MUDů existuje vývoj postavy, tudíž sbíráte zkušenosti, zlepšujete dovednosti, sbíráte předměty a v neposlední řadě měníte smrduté orky v smrduté hromádky vnitřností. Tady se začíná projevovat výhoda slova "Multi" ve zkratce MUD. Všechno totiž můžete dělat s ostatními hrači, ať už chcete prohledávat kobky jako skupina dobrodruhů, měřit své síly v PvP, nebo si jenom poklábosit a korbelu piva v krčmě.

Aardwolf MUD screenshot

Aardwolf MUD v upraveném klientu MUSHclient

Sotva smrdutá hromádka vnitřností, která bývala smrdutým orkem, dopadla na zem, oloupil jsem ji o pár nárameníků, chránič a hrstku stříbrňáků. Pistole se však ještě nedočkavě chvěla a moje výbava byla stále nekompletní. Pokračoval jsem tedy v prohledávání okolních místností. K mé neskonalé radosti jsem narazil na banditu. Chtěl mě oloupit, ale stačila jediná kulka mezi oči a na hlavě mám stylový klobouk.

Co hrát?

MUDů existuje několik stovek, ale pokud si hru chcete užít, je lepší sáhnout po některém z těch oblíbenějších, kterých je maximálně pár desítek. Nemá moc smysl hrát hru více hráčů sám. Než vám ale něco doporučím, uvedu několik základních pojmů pro lepší výběr.

RP či ne RP?
Spoustu MUD je RP, tedy role-playing. Co to znamená? V RP MUDu se do své postavy musíte zcela vžít. Očekává se, že budete dodržovat pravidla světa, tvářit se, jako jeho skutečný obyvatel. Ať už jste paladin, který nikdy neodmítne přispěchat na pomoc slabšímu, nebo kovář, co nikdy neprodá obouručák pod dvacet stříbrňáků i kdyby na tom závisela budoucnost království, musíte se své postavy držet. V ostatních (ne RP) MUDech si můžete dělat co chcete, třeba se bavit o současném dění v Sýrii.

PK či ne PK?
PK, neboli player-killing, znamená, že v daném MUDu mohou hráči bojovat mezi sebou. Pokud PK není, tak lze zabíjet jen "moby", tedy tupé automatické potvory.

Téma
Ačkoliv je většina MUDů více či méně klasická fantasy, existuje spustu dalších témat. Najdeme Star Wars, Shadowrun, Vampire the Masquerade, post apokalyptické, vesmírné, s anime tématikou.. Prakticky co vás napadne.

MUD, MUSH, MUCK, MUX, MOO, DikuMUD, LpMUD, CircleMUD, ROM..
U většiny MUDů se někde objeví některé z výše uvedených slov. Co to je? Je to základ vycházející z historického vývoje. Pro vás, jako pro hráče to v praxi znamená, že dva MUDy založené na CircleMUD budou mít podobné příkazy.

A teď už nějaké ty tipy:

Aardwolf - Jeden z nejpopulárnějsích MUDů na internetu. Nemá RP, omezený PK. Tématicky se jedná o splácaninu všeho možného, převážně fantasy. Obsahuje spoustu questů, jako krocení duchů ve strašidelném domě nebo den v zábavním parku.

MUDy od Iron Realms Entertainment - Mezi společné rysy těchto pěti MUDů patří zaměření na RP, propracované světy plné všemožných questů a velice pokročilý soubojový systém, který se projeví hlvaně při boje hráče proti hráči. Jednotlivé hry se liší světem, rasami, povoláními.. ale herní systém zůstává prakticky stejný. Každá z her navíc disponuje pěkným klientem přímo v prohlížeči (ale nic vám nebrání použít jiný klient). Cenou za tohle všechno je.. cena. Ačkoliv můžete hrát zcela zdarma, existuje zde i měna, kterou si můžete koupit za reálné peníze. Bohatší hráči se tak můžou stát nepřemožitelnými zabijáky mnohem rychleji. Tyto kredity lze získat i jinak - od jiných hráčů, nebo jako výhru v soutěžích, ale to jde o poznání pomaleji.

Armageddon - Unikátní, silně RP MUD v krutém pouštním světě, kde přežití je prioritou číslo jedna. Smrt je konečná - jakmile vaše postava zemře, začínáte od nuly. A umírat budete často - nejsou tu pravidla, která by vás chránila před ostatními hráči.

Discworld - MUD bez RP, v populárním světě Zeměplochy. Pochopitelně plný vtipu. Vyniká ovšem i technickou stránkou věci - jeho knihovna umožňuje obrovskou interakci. Když najdete knihu, můžete ji přečíst. Normální, ne? Ale tady ji můžete popsat, vytrhat stránky, vydat či vytisknout. Když sněží, mužete se koulovat. Zadávání příkazů je mimořádně flexibilní. Tahle knihovna dokonce našla využití v lékařských experimentech!

BatMUD - Velmi starý, rozsáhlý a propracovaný fantasy MUD bez RP. Je převážně řízen hráči a jako obchodník můžete stavět předměty, lodě, nebo i celá města. Obsahuje velký výběr ras a povolání a disponuje vlastním, plně upravitelným, klientem.

Icesus - Ne RP MUD ze zajímavého zamrzlého fantasy světa. Obsahuje zajímavé herní mechaniky, jako tzv. mastery, nebo momentum. Komunita je celkem úzká a má svůj specifický styl humoru, který nemusí každému sednout, ale potom není problém se z chatového kanálu odhlásit. Svět je dost velký a poskytuje spoustu činností, od prostého prozkoumávání, rybaření, craftění, až po blackjack či šipky.

New Worlds Ateraan - Silně RP fantasy MUD, kde je prakticky vše řízeno hráči - od ekonomiky po guildy. Můžete se vydat na moře - jako pirát, obchodník, nebo třeba velrybář. Na stránkách hry jsou povídky a komiksy shrnující důležité okamžiky hry.

Geas - Další fantasy MUD se zaměřením na RP. Poskytuje obrovskou volnost - neexistují levely či povolání, je na vás, jestli chcete jít do lesa, ulovit jelena, stáhnout ho z kůže a ušít si kamizolku, nebo našetřit na palcát a kyrys a vydat se na lov banditů. Čím víc děláte danou činnost, tím jste v ní lepší.

Star Wars MUD - Nejpopulárnější MUD ze světa Star Wars. Můžete hrát za 22 ras, z nějakého důvodu nechybí ani Ewok. Samozřejmostí je možnost hrát za světlou i temnou stranu Síly. Z povolání nemůžou chybět klasiky jako pašerák, lovec odměn nebo pilot. Rytířem Jedi se stát můžete, ale ne hned od začátku. Ve hře je taky unikátní trojrozměný systém létání ve vesmíru.

Awakened Worlds - Ne RP MUD odehrávající se v Seattlu roku 2064. Ano, jedná se o Shadowrun. Najdete zde všechna specifika tohotu momentálně opět populárního systému. Pouliční samurajové s čepelemi za nehty, riggeři ovládající všemožné mašinky, deckeři s mozkem prošpikovaným cyberwarem nebo šamani se spirituálními mazlíčky. Páni Johnsnové. Matrix. Jen nikdy nekšeftujte s drakem.

Screenshot hry Achaea, Dreams of Divine Lands

Klient hry Achaea, Dreams of Divine Lands

Sestupuji po schodech dolů, do dalšího patra Arény. Zde opět porážím několik nepřátel a okrádám jejich mršiny o mizernou výbavu a klíč. Pro začátek mi to musí stačit. Vydávám se dolů a doufám, že tentokrát bude lup stát za to. Klíč pasuje do zamčených dveří a já se nacházím mezi trámy nad náměstím. Všude je tu plno havěti. Krmení pro mou věrnou pistolku...

V čem hrát?

Jak jsem již zmínil, existuje spoustu herních klientů, kromě těch, které jsou nabízeny přímo některými MUDy, jsou k dispozici univerzální. Je jich mnoho, vyberu tedy jen pár těch nejzajímavějších. Většinou podporují funkce jako aliasy - místo vypisování dlouhého příkazu napíšte jen zvolené slovo, triggery - spustí nějaký příkaz jako reakci na text z MUDu, časovače - spouští příkazy v určitých intervalech, makra - odešle příkazy po stisknutí klávesy.

telnet - v nouzi se dá hrát i v klasickém telnetu, ale to bych nedoporučil, nepodporuje barvy, makra, opakování příkazů..

MUSHclient - Jeden z nejlepších zdarma dostupných klientů, kromě standardních funkcí obsahuje podporu skriptování, pluginy, více oken, kompresi, profily pro různé hry. Jen pro Windows.

CMUD - Komerční klient, obrovské množství funkcí, rychlé skriptování, automapy. S možností sdílení skriptů mezi uživateli. Podporuje i zvuk. Jen pro Windows.

KMuddy - Klient pro prostředí KDE. V současnosti už se zřejmě nevyvíjí, ale podporuje mnoho funkcí a skriptovacích jazyků. Pro Linux, MacOS a BSD.

TinTin++ - Konzolový klient, je velice rychlý a podporuje hned několik skriptovacích jazyků. Má také propracovanou editaci vstupu. Dostupný pro všechny majoritní operační systémy.

TinyFugue - Další konzolový klient, funkcemi se vyrovná TinTinu, má navíc knihovnu užitečných skriptů. Dostupný pro všechny majoritní operační systémy.

Screenshot klientu CMUD

Klient CMUD v akci

Z hlavně se ještě kouří a já se pomalu brodím hromadami zdechlých netopýrů, pavouků a švábů. Zatracená havěť. Až mi z toho vyhládlo a mám žízeň jako ráno po dvoudenním pobytu v krčmě. Sestupuji dolů na náměstí a nacházím fontánu. Nevím, co je tohle za město, protože z ní tryská alkohol! *ŠKYT*

A co na to Češi?

Pokud jste dočetli až sem a neumíte ani slovo anglicky, tak vás musím zklamat, protože MUDy se hrají právě v tomto jazyce. Existuje ale jeden MUD kompletně v češtině. Jmenuje se Prahy, podle magických Prahů mezi světy, ve kterých se odehrává. Připojit se k němu můžete na adrese prahy.mmh.cz, port 3333. Další český MUD je Lost In Time, ale ten je v angličtině.

Screenshot MUDu Prahy

Screenshot MUDu Prahy v klientu tintin++

Po vystřízlivění navštivuji místní obchůdek se zbraněmí a kupuji si novou bouchačku. S tímhle ručním kanónem určitě udělám díru do světa. Zastrkuji ho za opasek a vyrážím vstříc dobrodružstvím v Aarchonu..

(ukázky jsou z úvodu MUDu Aarchon)

Autor: slayn

Komentáře k:
"Já, MUD"

  • Harry napsal:

    Dost dobře napsaný článek o herním pravěku. Podle zatím nulových počtů komentářů bych si tipl, že telnet, MUD a BBS jsou pro čtenáře už neznámé pojmy ;)
    Když jsem byl na VŠ, MUDy už pomalu upadaly, ale ještě se hrály. Raději jsem to moc nezkoušel, abych jim nepropadl, protože už tenkrát byla tato MMORPG hra silně návyková :)

  • DJ OldGames napsal:

    Skvely clanok! Ja som na ceskom MUDe „Skeeve“ svojho casu stravil hooodne casu. Stacila mi na to na vyske 386 s telnetom a pripojenim na siet.
    Nevies ci este tento MUD niekde funguje? Stara adresa skeeve.feld.cvut.cz je mimo…

    A este tu hodim odkaz na clanok o MUDoch v Score 4/1996:
    http://www.oldgames.sk/mag/score-28/review/5328/

  • Pavel napsal:

    Sice komentuju starej clanek, ale neda mi to. Na Aardwolfu jsem stravil hroznejch hodin, na vejsce mezi rokama 2000 – 2004. V ty dobe jeste hraly dve grupy lidi z Prahy a Usti nad Labem. Nekteri z nich hrajou dodnes :-) Me kvuli tomu malem vyhodili ze skoly :-D

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle