Micropolis: open-source SimCity

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

O Micropolis jste možná slyšeli v souvislosti s OLPC, oním jedovatě zeleným netbookem určeným pro dítka třetího světa. V roce 2008 byly speciálně pro projekt One Laptop Per Child uvolněny zdrojové kódy Unixové verze původního SimCity a protože si společnost Electronic Arts pochopitelně zachovává práva na značku SimCity, nese hra dále jméno Micropolis.

(Neplatí to úplně doslova, verze určená přímo pro OLPC se nadále jmenuje SimCity, ale podléhá kontrole kvality ze strany EA.)

Na základě původních zdrojových kódů napsaných v C/TCL vzniklo několik verzí Micropolis v dalších jazycích - MicropolisCore v C++/Pythonu a nejnověji micropolis-java v Javě. A právě posledně jmenovaná verze nás zajímá nejvíce. Proč? Protože je bez problémů spustitelná na Windows, samozřejmě pouze v případě, že máte Javu nainstalovanou.

Ostřílení uživatelé Linuxu si samozřejmě mohou Micropolis zahrát už delší dobu, pro ty článek nijak objevný není.

Micropolis: open-source SimCity

V čem se Micropolis liší od nejlepší verze původního SimCity, tedy SimCity Classic (SCC) pro Windows? Tak předně SCC lze spustit jen na 32bitových systémech, kdežto Micropolis lze spustit všude tam, kde je Java. Jiný je také layout, hra je vtěsnána do jednoho okna, bez možnosti s jednotlivým podokny manipulovat. Výhoda je, že se okno se hrou nechá ochotně roztáhnout třebas i přes dva monitory, SCC při podobných pokusech v určitém bodě padá.

Grafika je podobná originálu, zjevně ale používá jinou paletu, která dost možná disponuje menším počtem barev. Nevypadá to moc hezky, ale v zásadě to ničemu nevadí. Zvuky jsou jiné, ale beztak je jich ve hře jen pár, takže nemá smysl se v nich šťourat.

Po všech ostatních stránkách je to klasické a pohodové SimCity, které, a tomu možná nebudete věřit, můžete hrát offline!

Neváhejte, stahujte, budujte.

Teď už jen čekám na borce, který to všechno vezme a nacpe na Android. Nějaký dobrovolník? ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Micropolis: open-source SimCity"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle