Hrajete na starých konzolích? Pořiďte si RGB kabely!

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Toto bude jen z těch banálních článků, ve kterých objevuji zjevné a dávno objevené. Nicméně je šance, že mezi čtenáři bude stejný pomýlenec, jakým jsem byl i já, který dodnes připojuje staré konzole k TV pomocí obyčejného anténního kabelu.

sega-rgb

Téměř po celou dobu, co vlastním konzoli SEGA Mega Drive, proháním ježka Sonica a jemu podobné na LCD televizi propojené s konzolí anténním kabelem. Což je, jak nyní vím, naprosto NEJHORŠÍ možná varianta.

Nejen, že skrz tento druh kabeláže doleze do TV signál v kvalitě značně svérázné, ale moderní LCD TV ho navíc podrobí účinkům mnoha vylepšovacích filtrů typu aby-bílá-bílou-byla, v-černou-prdel-šedou-obrať  a kontrastní-přechody-do-mrtva-přeostřit-teď. Výsledkem čehož je barevný guláš, který ze všeho nejvíc vypadá jako zaručeně pravý a vínem vržený Listerův Jackson Pollock. Hrát se to dá, leč zážitek jest trýznivý.

Prvním krokem k lepšímu obrazu je pochopitelně CRT televize. Já vím, já vím, je to kráva velká a kam to proboha máte dát? Měl jsem stejný problém, který nakonec vyřešilo až přestěhování se do většího. Ale i s tím prokletým anténním kabelem najednou vypadají hry podstatně lépe. A to mám prosím TV, která už má nejlepší za sebou - při zobrazení větších světlých ploch celý obraz viditelně pohasne, a navíc pravý horní roh ujíždí o pár centimetrů dolu.

Dalším krokem je samozřejmě onen v nadpisu zmiňovaný RGB kabel. Konkrétně pro Mega Drive se dá na ebay sehnat za cca 10 liber. Je to dost? Je to dost, ale ten rozdíl! Barevná patlanina se jako mávnutím kouzelné kreditky proměnila v křišťálové jasný obraz, který je nyní paradoxně limitován nevalnými schopnostmi mé CRT televize.

Co je dalším levelem? Pořádný RGB monitor. O celé té RGB legraci se dočtete např. na webu retrorgb.com. Obsahuje desítky článků o záludných zákoutích vstupně-výstupní obrazové alchymie. K nezaplacení jsou návody, jak omodovat konzole, které RGB nativně neumí (NES, N64 ...)

Pokusil jsem se nafotit nějaké srovnání obrazu z antény a obrazu z RGB SCART kabelu. Vězte, že ve skutečnosti je rozdíl podstatně zásadnější. Obraz je jak barevnější, tak MNOHEM ostřejší. První obrázek je z CRT televize.

sega-pred-po

Druhý obrázek je z LCD. Rozdíl je opět zjevný, nicméně s přeostřením to TV jak je vidět vyloženě přehání.

sega-pred-po-02

Sečteno a podtrženo, propojení konzole skrz TV tuner by se měl každý retrohráč vyhnout jak doktor Nešpor nádražní putyce. Je to prostě rozmatlané peklo nehodné vašich zraků. Ideální kombinací je zachovalá CRT televize a RGB kabel, svatým grálem pak RGB monitor. Někde mezi anténou a RGB je kompozitní video. Není to úplně ono, ale v nouzi postačí.

Nyní mne omluvte, jdu se kochat krásami barevné palety konzole SEGA Mega Drive. A že JE na co koukat ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Hrajete na starých konzolích? Pořiďte si RGB kabely!"

  • Logout napsal:

    Popravdě řečeno, a tím jsem si zcela jist, neb mám od každého několik kousků – rozdíl mezi malou CRT televizí se SCARTem a RGB monitorem není prakticky žádný. Pokud máš připojeno přes RGB, pak jediná výhoda, kterou může RGB monitor nabídnout je delší dosvit luminoforu, proti čemuž ale na druhé straně stojí fakt, že malou barevnou CRT se SCARTem seženeš vyrobenou ještě v roce 2005, kdežto RGB monitor bude mít určitě nasvíceno alespoň o 15 let víc, takže může vypadat vyblitě. Jak říkám – zkoušel jsem obojí, RGB monitory vlastním toho času tři a přesto na svoje ZX Spectrum koukám v Sinclair Klubu Plzeň na 30cm velké TV od Philipsu, samozřejmě že přes zmiňovaný SCART, vypadá to nejlépe.

    • Sledge (admin) napsal:

      Díky za info z první ruky :) Takže posloupnost opravuji na stará CRT TV -> RGB monitor -> zánovní CRT TV.

      Můj model je +- z roku 1999 a je to na něm trochu vidět (na druhou stranu už v době pořízení to byla vyloženě nižší cenová skupina, takže bůhví, jak obraz vypadal tehdy). Co tak sonduju, líbí se mi Sony Trinitron TV, modely s předponou KV někdo kdesi na retro fóru vyloženě doporučoval.

      • Johny napsal:

        Na půlmetrovou Sony Trinitron KV dovezenou z Německa jsem připojoval už svůj Didaktik :) Musím tedy uznat, že obraz má dodnes krásně ostrý, barvy jako anilinky… A na aukru se stejná neprodala ani za korunu!

  • krupkaj napsal:

    Krome neco pres 10 stare CRT TV Thomson pouzivam i LCD monitory/TV pres SCART. Nekdy funguji okamzite, nekdy se musi premlouvat.

    Treba LG 23MA73D se nechtela synchronizovat s Atari ST a Jaguarem a obraz kazde cca 2 sekundy vypadl. Nastesti mi kamarad poradil jak upravit RGB SCART kabel a ted zobrazuje nadherne.

    Bohuzel ne vsechny stroje (jako napr. 8bit Atari) maji od prirody RGB vystup (nelze ho ani dodelat). Misto nej se pouziva S-video. A tady v posledni dobe docela narazim. Dnesni LCD TV vetsinou *nemaji* S-video vstup a to ani na SCARTu, takze 8bitove Atari nebo C64 se musi poustet pres kompozit. Je to sice lepsi nez pres TV modulator, ale porad dochazi k preslechum mezi pixely a neni to ono.

  • sgk napsal:

    Srdečně zdravím, prosím radu, jak propojit, RGB kabel mám, vyzkoušeno různě, ale ani ťuk :( Děkuji

  • pjaro77 napsal:

    Ja som zháňal monitor pre amigu 1200 pripojiteľný cez RGB.
    Adapter na VGA konektor nebol problém zohnať. Horšie bolo s monitorom.
    Amiga generuje pre vyššie rozlíšenia klasický PAL alebo NTSC signál pre . Lenže pre režimy 320×256 a 640×256 generuje upravený PAL/ NTSC signál – double strike mode , kde sa vykresľujú len sudé polsnímky. Je to akýsi pseudo-progresívny signál. Rozdiel oproti norme je v časovaní synchronizácie. Taký signál generovali aj 8bitové počítače a staré herné konzoly. CRT si s tým poradí ale LCDčka s tým majú problém. Naviac monitory väčšinou nepodporujú 15khz horizontálnu frekvenciu a 50hz vertikálnu.
    Nemal som chuť zháňať scandoubler. Podarilo sa mi zohnať monitor BENQ BL912 ktorý zvláda 15khz, 50hz a kupodivu aj double strike mode . Dobrý je tiež BenQ BL702A.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle