Nově ve sbírce: ZX Spectrum

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Novými přírůstky do sbírky se většinou chlubím jen doma. Obvykle to probíhá nějak takto:

- "Hele, co mi dneska přišlo!
- "Úžasný. Zelená destička. Stejná, jako těch 100 destiček předtim."

Ale dnes se podělím i s vámi, protože tentokrát nejde o nudnou zelenou destičku pro PC, ale o něco famózního - ZX Spectrum!

Ona to samozřejmě není bůhvíjaká vzácnost, ale nějakým podezřelým trikem se ZX Spectru dlouho dařilo vyhýbat se mým pařátům. Ale nakonec jsem úskočně zareagoval na nabídku na aukru, kterou naštěstí nestihlo moc zájemců shlédnout, a ZX Spectrum stavu nálezového bylo odloveno.

zx-spectrum-08

Co vám budu povídat, je to krásná mašinka, mám z ní radost!

Za tu pětistovku včetně poštovného by mi nevadil ani nefunkční kus, ale tentokrát mi byla štěstěna nakloněna a počítač naskočil ihned a bez přemlouvání. Membrána je samozřejmě v tahu, funguje jen část klávesnice, ale to jsem čekal a není problém koupit membránu novou. Trochu zamrzí okousané klávesy. Skoro to vypadá, že došlo k zápasu Spectrum vs. potkan. Dle nevelkého poškození odhaduji, že Spectrum, jako už v mnoha bojích předtím, bez námahy zvítězilo. Krycí plech je ovšem ve stavu znamenitém, oděrky jsou minimální. Na druhou stranu na spodním plastu je kolem gumových nožiček nějaké zaschlé svinstvo, někdo se zjevně zoufale snažil udržet pryž na svém místě.

Ještě jednou: mám z něj radost! Ale má to i stinnou stránku - nabytí ZX Spectra způsobilo, že chci nějaký "Spectrum kompatibilní" počítač na stůl, na kterém mám RGB monitor od Amstradu CPC464. Původní Spectrum bohužel RGB výstup nemá, stejně jako Didaktik Gama, který mám též v šuplíku. Takže se musím poohlédnout po dalším stroji. Vypadá to, že ideálním kandidátem je ZX Spectrum +2. Tedy vzhůru do shánění!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Nově ve sbírce: ZX Spectrum"

  • Pan Vigo se servisu napsal:

    Že ti to trvalo :-)
    Good for you.

    Ke gumáku patří jedině Šilelis: http://jdem.cz/brtc46 Jo, 6 černobílých palců. Odrostla na tom půlka mojí generace. Kdybys viděl, jaký byl svátek, když rodiče dovolili zapojit Sinclaira k barevné televizi v obýváku…

    BTW, kdyby sis chtěl hrát, někde bych asi ještě vyhrabal rozhraní UR4 (googluj), 3,5″(!) disketovku s možností snapshotu celé RAM a možná dokonce Gamacentrum 01.
    S tou disketovkou jsem byl tehdá fakt frajer. A cheater, protože jsem ve hrách mohl ukládat. Dohrál jsem tak Manic Minera :-)

    Já si ty věcičky syslím, že se s tím někdy příští rok vyřádím. Už asi deset příštích let. :-(

    • LubikCZ napsal:

      O tom mi povídej, takových hodin čumět do tak malinkaté černobílé obrazovky, jen máme model 405D a pařili jsme na Didaktiku M a někde máme i fotku bráchy jak u toho sedí a něco paří :)

  • fruth napsal:

    gratuluji, tak si ho nakonec sehnal.

  • Martin Malý napsal:

    Mám tu nějaké +2A navíc, kdybys chtěl… Před časem jsi tu měl něco pěkného na výměnu, co zase zajímalo mě. Pojďme to dát dohromady. Mail je http://www.google.com/recaptcha/mailhide/d?k=01zYOyHIOeI4o7V97zCr2_mw==&c=o-Puf836G4_tqoylIbSOKMoFE5jmzhduXHHyjfdETSs= (skrytý, jak jinak…)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle