Outlander: Mad Max, který nebyl

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Zahráli jste si dvojici her z minulého článku, shlédli jste kompletní kvadrilogii Šíleného Maxe, ale pořád toho postapokalyptického běsnění nemáte dost? Ještě, než utečete zpět do útulného světa her Fallout či Wasteland, zkuste hru Outlander pro konzole Mega Drive / SNES!

(V článku je pochopitelně rozebírána verze pro lepší z dvojice konzolí, tedy SEGA Mega Drive... deal with it! ;)

Outlander od studia Mindscape měl být původně přímým pokračování NESového Mad Maxe. Nepodařilo se ovšem zajistit (resp. obnovit) oficiální licenci, proto byly těsně před vydáním všechny zjevné vazby na Mad Max universum zpřetrhány a hra byla přejmenována. Přesto Mad Max ze hry trčí, jak rafinérka z pouště.

Outlander: Mad Max, který nebyl

Hlavní náplň hry, která je inspirována druhým dílem filmové série, The Road Warrior, nemůže být prostší. Za volantem Maxova Interceptoru se proháníte po silnicích postapokalyptické pustiny a jde vám o jediné - přežít. Což ve světě, kde se místo pozdravu střílí bez varování, nejde bez silného vozu, paliva a munice. Silnice jsou zamořené motorkářskými gangy a jen napěchovaný zásobník a plná nádrž vás dělí od jisté smrti.

Outlander: Mad Max, který nebyl

Ještě štěstí, že je vaše osmiválcová bestie po zuby ozbrojena. Zvláště dvojice předních kulometů poměrně bezbolestně řeší problémy, v čemž jí zdatně sekunduje brokovnice s možností pálit skrz boční okénko. A dojde-li na nejhorší, není problém motocyklového darebu srazit, popř. předjet a pěkně zaflekovat, fyzika už obstará zbytek.

Outlander: Mad Max, který nebyl

Zastavíte-li váš povoz, popř. dojde-li vám benzín, vydáte se na krátkou pěší tůru a necivilizovaným hordám budete čelit pěkně na férovku, mano-a-mano. Jen vy a vaše pěsti, nebo brokovnice, máte-li po všem tom vzrušení na silnici ještě nějaké náboje. V těchto pasážích je možné doplňovat základní suroviny, které se buďto válejí kolem, nebo vypadávají z nepřátel odeslaných na onen svět. Kořist je mnohem lepší v městečkách, která silnici lemují, a která oddělují jednotlivé úrovně.

Outlander: Mad Max, který nebyl

Outlander: Mad Max, který nebyl

Outlander: Mad Max, který nebyl

Outlander: Mad Max, který nebyl

Svůj postup hrou můžete kontrolovat na mapě. Nevím přesně, kolik měst vás při toulkách radioaktivními lukami čeká, ale vzhledem k tomu, že jsem na Youtube našel gameplay v délce několika hodin, tak se odvážím tvrdit, že dost. Cílem hry zjevně je dostat se z výchozího bodu A do konečného bodu B, ať je jím cokoliv.

Outlander: Mad Max, který nebyl

Jak je vidno, Outlander se předlohy drží jak klíště zadnice, a atmosféru filmu Mad Max: The Road Warrior vystihl na jedničku. A kupodivu je to i docela dobrá hra. Jistě, nejde o nic dechberoucího či světoborného, ale silniční část je téměř bez chyby a část pěší přinejmenším snesitelná.

Máte-li pár hodin na konzoli Mega Drive nahráno, možná vám přijde silniční část taková... zvláštně povědomá. Vsadím svou dobrou pověst, kterou nemám, ale doufám, že jí během téhle akce získám, že engine je alespoň částečně vypůjčený (popř. obšlehnutý) ze série Road Rash. Minimálně škálování sprajtů jakoby by hře Road Rash z přilby vypadlo. A vidím tam i lehký dotek palubní desky z Test Drive? Ale možná mě jen šálí zrak...

Hra má celou řadu sympatických fíčur. Např. několikeré střelivo - v pokročilejších částech budete z Interceptoru pálit i rakety. Z nepřátel lze vymlátit celou řadu zajímavých předmětů - kromě paliva, střeliva a potravin je to např. neprůstřelná vesta, nebo hračka, která se vám po sebrání pohupuje na zpětném zrcátku. Dále je možné získat Geigerův počítač pro měření radiace či turbokompresor pro nějaké ty motorové koníky navíc.

Setkáte se i s Gyro kapitánem, přesněji s vrtulníky jeho konstrukce. Bohužel, australská poušť zářící v temnotách je svině svinutá, v hře Outlander je Gyro kapitán na opačné straně barikády.

Outlander: Mad Max, který nebyl

Jak si letí, had!

Outlander: Mad Max, který nebyl

Outlander: Mad Max, který nebyl

...ale jindy to prostě nevyjde.

Jak jsem psal na začátku, hra existuje ve dvou verzích - pro konzole SEGA MEGA DRIVE a NINTENDO SNES. Pěší část hry je v obou případech v zásadě stejná, verze pro SNES má celkově trochu uhlazenější hudbu (což je ovšem věc vkusu) a barevnější grafiku.

V čem ale SNES selhává je silniční část. Ta není viděná z pohledu první osoby, ale připomíná spíš sérii Lotus. Lepší grafika a přehlednější uspořádání informačního panelu nemohou zastřít fakt, že jízda je jednoduše pomalá a nudná, nehodná zběsilosti Mad Maxe.

Holt blast processing! ;)

Outlander je příjemná a nenáročná akční kratochvíle a pokud nevíte, co s načatým večerem, slibuji vám, že nějakou tu chvilku zabaví. Správný level brutality, dobře zvládnutá "závodní" část a spojení s oblíbenou filmovou sérii jsou jednoznačnými body plus. Asi to není nic, co musíte za každou cenu dohrát, kromě nových nepřátel a předmětů vás po nějaké půl hodince hraní čeká už jen opakující se prostředí a stále těžší nálož toho samého, ale vlastně, proč ne.

There's no turning back. The hopes of the human race are riding on you. You're their only chance at survival. Bohužel se mi nepodařilo dohledat manuál, takže jediné, co o příběhu hry vím, je předchozí věta opsaná z obalu. Myslel jsem, že napoví gameplay video, konkrétně konec hry, ale ten je naprosto na palici. Byla snad klíčem k záchraně lidstva poslední V8čka? Nebo Maxův tajný zásyp na opruzeniny z propocených kožených gatí? Kdo ví...

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Outlander: Mad Max, který nebyl"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle