Herní TIP: Toybox Turbos

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Dámy a pánové, příznivci adrenalinového závodění, je to skutečně napínavé! Stroje se řítí po trati doslova plech na plech! Pořadí se mění každý okamžik, žádný ze závodníků nezaostává! Ovšem pozor, blíží se obtížný úsek, nechvalně proslulá zatáčka svinstva! Pozor přátelé, pozor, jeden z borců beznadějně uvázl v kapce vteřinového lepidla, další ošklivě kolidoval s nahnilým pomerančem! Vstříc vítězství se tak blíží pouze dva závodníci! Poradí si se soutěskou tvořenou ořezávátkem na tužky a ledabyle pohozeným domácím úkolem? Červený odvážně vyráží vpřed a řítí se do rizika nebezpečně vysokou rychlostí. Nádherným manévrem doslova o vlásek uniká srážce a vypadá to, že jej již nic nemůže ohrozit! Finální rovinka, zběsilá akcelerace, ano, zlato je na dosah, už ho doslova cítíme v... ale ne, co se to děje? Ne, to snad není možné! Ale ano, červený dostává smyk v kaluži rozlitého mléka, snaží se jej zkušeně zvládnout, ale manévr ho stojí drahocenné vteřiny! A zde uhání modrý, frajerskou myškou předjíždí soupeře a bezpochyby s úsměvem na rtech dojíždí do cíle! Krásný závod, přátelé, krásný! Něco takové vám skutečně nabídnou pouze Micro Machines!

Herní TIP: Toybox Turbos

Asi je dobře, že už nikdy nikdo nespočítá, kolik hodin jsem u mikromašin proseděl. Bylo by to strašlivé číslo. Jednička i dvojka, na PC i konzoli, obojí skvělé "velké malé" hry. S příchodem 3D se sice ze série cosi vytratilo, ale i tak jsem u Micro Machines V3 pár hodin strávil.

Příchod moderního nástupce jsem tedy očekával s nadějí na další porci kvalitní mini-autíčkové zábavy. Letmý pohled na recenze na Steamu ovšem jasně říká, že novinka Micro Machines World Series je průser. Lehce zklamán jsem pročítal hodnocení a narazil díky tomu na 3 roky starou hru Toybox Turbos, na jejímž základu jsou nové mikromašiny zjevně postavené - stejný vývojářský tým (CodeMasters), velmi podobný vizuál. Prý jde o podstatně lepší a propracovanější kousek.

Herní TIP: Toybox Turbos

A skutečně! Toybox Turbos se sice nemohou ohánět Micro Machines licencí, ale jinak jde o pravé mikromašiny se vším všudy! Opět se proháníte na kuchyňských linkách a kulečníkových stolech, svištíte po pravítkách a sešitech, vyhýbáte se záludným překážkám v podobě plastikových vojáčků, ořezávátek či preclíků... Hra nabízí celkem 35 různých autíček a 18 závodních okruhů. Oproti 2D klasikám přibyly power-upy a lá Mario Kart, díky kterým se pořadí přelévá co vteřinu.

Herně to v zásadě nemá chybu, je tu poměrně rozsáhlá kampaň pro jednoho hráče, multiplayer (jak přes síť, tak lokální), fyzikální model je dobře navržený a zábavný, na své si přijdou i sběrači Steam achievementů. Hra navíc v jednotlivých šampionátech střídá několik herních módů, které úspěšně rozbíjí stereotyp.

Herní TIP: Toybox Turbos

Snad jediné slabé místo, společné ovšem každému z 3D dílů Micro Machines, je právě ono 3D. Ve 2D dílech máte mnohem lepší přehled o okolí, neruší vás neustále se měnící úhel kamery, hrátky s perspektivou, efekty, je to prostě nějak uchopitelnější. V trojrozměrných dílech mám permanentně pocit, že se spíš než závodu věnuji oddalování nevyhnutelné katastrofy. A to i v případě, že trať do detailu znám. Asi jediná hra tohoto typu, o které vím, že se s problémem rozumně popasovala, je Mashed, kde se ve vyšších rychlostech kamera vzdaluje herní ploše a hráč tak má lepší přehled. Ale možná je chyba jen ve mě a mladší ročníky odkojené 3D grafikou podobné trable nemají :)

Herní TIP: Toybox Turbos

Pořád jde o typ hry, za který bych měl problém utratit víc než 10 eur, ale teď přichází to nejlepší - až do 7. srpna jsou na Steamu Toybox Turbo za 3.74 Eura, což je přibližně stovka v českých. A máte-li rádi Micro Machines, za tyhle peníze je to must-have. Oproti tomu za Micro Machines World Series dáte absurdních 30 eur, to by koupil jedině blázen.

Herní TIP: Toybox Turbos

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Herní TIP: Toybox Turbos"

  • leebigh napsal:

    Na hru jsem se díval, poté co jsi získal nějaké achievementy na Steamu a vypadá zajímavě , tudíž jsem ji vložil do wishlistu. A ejhle, on je i článek :-)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle