Hráli jste: Ve stínu havrana?

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Na začátku bylo slovo, to slovo však nikdo neznal. Avšak mnozí ho hledali. Poustevníci v jeskyních, básníci v hysterických verších, obyčejní lidé v sexu, asketové v odříkání, králové v potocích krve, proroci v zástupech, děti v pohádkách, šamani ve snech, ti všichni hledali slovo.

Hráli jste: Ve stínu havrana?

Takto filozoficky začíná česká hra od studia Cinemax. Naše prostředí vždy přálo hrám tohoto typu. Dle slov tvůrců Ve stínu havrana vypráví velmi neobyčejný příběh. A je tomu skutečně tak. Dvacet let uplynulo jako voda v řece poblíž města (obyvatelé ho chytře pojmenovali Město...), kam povedou první kroky mnicha Severína. Blonďatého sympaťáka v modré kutně nežene vpřed pomsta, zakletá princezna nebo půl království jako prémie za záchranu světa. Až úplně na konci zjistíte, co bylo smyslem. A možná z toho bude i morální rozhřešení.

Ve stínu havrana je sice klasická point and click adventura, ale to neznamená, že se drží zpátky. Kombinace jednotlivých předmětů má téměř vždy jakýsi logický základ. Jednotlivé obrazovky naštěstí nejsou moc velké, takže zde nejsou prodlevy v přemísťování postavy. Ve hře najdete nefalšovanou středověkou krčmu, která nemůže samozřejmě chybět. Postupně se ale dostanete na další zajímavá místa. Co se týče vedlejších postav, není jich mnoho, ale každé setkání vás spolehlivě rozesměje. Kromě palčivých životních otázek dialogy obsahují dost humoru. Občas koketuje s moderními narážkami, kterými je znám animovaný zelený ranař Shrek. A to vše v roce 1999. Jiří Lábus coby hlavní (vlastně jediný) dabér dokázal každou postavu výborně odlišit. Jeho nezaměnitelný a profesionální přínos této hře jen prospěl.

Hráli jste: Ve stínu havrana?

Technická stránka hry je stále na dobré úrovní. Mám rád ručně malované reálie, jenž projdou rukama grafiků. Kdyby se autoři rozhodli vytvořit pokračování (které bylo mimochodem v plánu), nebránil bych se tomuto pojetí. Hudební aranžmá je skvělé. Muzika v intru patří mezi moje nejmilejší. Jednoduché kytarové riffy fungují po celou dobu hraní. Když už jsme hrací doby, Ve stínu havrana nezabere tolik času. Z části proto, že ve hře nenajdete těžký puzzle. Ale není to taková škoda, neboť si tento příjemný počin mohou užít hráči mnoha věkových kategorií.

Pokud jste ještě Severínovo cestování krajinou neprožili, máte nyní možnost. Studio Cinemax totiž dalo svou adventuru na Steam v rámci již zmíněného jubilea. Musím uznat, že jsem si tohoto usměvavého a vynalézavého cestovatele oblíbil. Najdi svou cestu...

Hráli jste: Ve stínu havrana?

Autor: Stephano

Hráč, milovník zvířat, hudby, psaní čtení, jazyků, černého humoru, sladkostí, vědy, deskovek, hry na kytaru, fílmů, seriálu, umění, historie, jídla, sportů... Empatický a cynicky perfekcionista s absolutním sluchem a velmi dobrou pamětí. Mezi mé nedostatky patří někdy velká přecitlivělost a roztržitost. :) O hrách píšu od roku 2006. Hraji vše, až na horory. Mezí mé nejoblíbenější hry patří MAFIA, Vietcong, Borderlands, Diablo, Total War, Zaklínač, Cyberpunk 2077, Fallout 2, Star Wars KOTOR, TES, NFS, Hitman, Crusader Kings III, Football Manager a spousta dalších. Jako fyzicky handicapovaný hráč se zajímám o technologie pro lidi s vadami. Zaměřuji se také na hráče s psychickými nemocemi, protože sám mám kvůli poškození mozku od narození panickou poruchu. Celoživotní PCčkář (od šesti let), který si po třicítce pořídil Switch Oled. Občas podpořím (nejen) herní projekty .

Komentáře k:
"Hráli jste: Ve stínu havrana?"

  • Lobodin napsal:

    Kdysi jsem to hral. Mel jsem pujcene od spoluzaka, ktery mel originalku. Ale uz si to vubec nepamatuju. Asi je nejvyssi cas na refresh .jedine, co si pamatuji je to, ze to bylo pomerne kratke.

  • Hanss napsal:

    nemohl by to někdo streamovat? jsem poslední dobou línej na hraní her složitejších než fallout shelter :)

  • warson napsal:

    Pamatuji :-) Bylo v časopisu PC pro každého… zasekl jsem se ve scéně kdy střílíte do lidojeda STŘÍLEJ NA SLUNCE ! , nikdy jsem hru nedohrál

  • Obelix63 napsal:

    Nedávno jsem dohrál. Fajn adventurka, báječný dabing. Nějaká nelogičnost by se našla. Například když se musíte namaskovat za staršího, abyste si pokecali v hospodě, tak to maskování logicky byste udělali tam, kde vás neviděj. Tohle hra nedovolí a musíte to udělat přímo v krčmě. A otom bugu při míření na lidojeda, to bez návodu jsem nedal.
    Ten závěr jsem ale nepochopil – objasníte mi ho?

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle