Hudba GTA: Vice City ani po 15 letech neztrácí jas

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Co si budeme povídat, Grand Theft Auto má excelentní soundtrack. Všechny díly znám velmi dobře, takže je obtížné vybrat vítězného kandidáta. GTA:Vice City z roku 2002 nenabízí tolik obsahu jako třeba GTA: San Andreas nebo nejnovější pátý díl, ale jeho skromnost mu sluší jako pestrá havajská košile. A stejně pestrý je soundtrack osmdesátých let. Ten nejenže nestárne, dokonce umí znovu a znovu navodit jedinečnou atmosféru zalitou sluncem. Tady je pár výtečných skladeb, které si prostě musíte poslechnout. Ihned. A ten zbytek, co jsem nevypsal, hned potom. Musím rovněž pochválit fiktivní moderátory.

Hudba GTA: Vice City ani po 15 letech neztrácí jas

Herbie Hancock - Rockit (Wildstyle) - Taneční hudbě moc neholduji, ale tahle pecka mě dostala hned. Zní to jako když se potká střelba z laserové pistole a rychlá melodie z nějaké kriminálky.

Grandmaster Flash - The Message (Wildstyle) - Na hip hop a rap je zaměřený hlavně devadesátkový San Andreas, ale tento kousek je fajn.

Hall & Oates - Out of Touch (Flash FM) - Tuto písničku bych klidně dokázal zařadit mezi tři nejlepší ve Vice City. Dobře, těch návykových hitů mají tamní rádia na seznamech hodně, protože ve Vice city je toho více. Takže spíš mezi pět nejlepších. Je to ten případ, kdy při poslouchání vůbec nevadí, že máte lámavou angličtinu nebo neznalost textu. Stejně si ji budete zpívat při jízdě.

Hudba GTA: Vice City ani po 15 letech neztrácí jas

Michael Jackson - Billie Jean (Flash FM) - Stanice Flash FM má bohatý repertoár, Michael na něm nesmí chybět. Kultovní šlágr v bílém. Je potřeba ještě něco dodávat?

Laura Branigan - Self Control (Flash FM) - Abychom to genderově vyvážili, zařadil jsem zde také Lauru, musím přiznat, že jsem se nekontroloval a píseň jsem si nejen zpíval, ale také brzy oblíbil.

Bryan Adams - Run To You (Flash FM) - Kanadský zpěvák se do toho umí obout a to ani nepotřebuje kanady. Jeho útěk je natolik uvěřitelný, že mu budete fandit, aby mu nedošel dech.

Hudba GTA: Vice City ani po 15 letech neztrácí jas

The Outfield - Your Love (Flash FM) - Láska je mocná, a tento song toto tvrzení ještě umocní. Vždycky jsem jej chtěl zpívat ve stejné tónině jako Tony Lewis a jeho londýnská parta.

Oliver Cheatham - Get Down Saturday Night (Fever 105) - Taneční horečka mě nabudila natolik, že jsem chtěl do kolonky Fever 105 dát i další singly, tento však splňuje definici bujaré disco párty s drinkem v ruce asi nejlépe.

Lovefist - Dangerous Bastard (V - Rock) - Smyšlená kapela skotských borců, se kterou byla zábava i při odstraňování bomby v limuzíně. Jejich tvorba má takové grády, že možná zapomenete na to, že toto kvarteto není skutečné.

Hudba GTA: Vice City ani po 15 letech neztrácí jas

Quiet Riot - Come On Feel The Noise (V - Rock) - Jestli existuje muzika, která vás absolutně hodí do rauše, je to tohle. Pak už stačí jen obléknout neprůstřelnou vestu, nabít rotační kulomet a kosit vše v dosahu.

Unaesta - La Vida Es Una Lenteia (Esperanto) - Tempo a rytmus drží všechny písně, vlastně pokud zvolíte jinou, nebojte se, úsměv a dobrá nálada vám zůstanou. Španělština ještě nikdy předtím nechutnala tak sladce. Pokud vlastníte hudební nástroj můžete kapelu doprovázet.

Foreigner - Waiting For A Girl Like You (Emotion 98.3) - Emotion je po Flash FM asi moje druhá nejoblíbenější stanice, melodramatičnost vynikne obzvlášť při noční jízdě v autě. Pokud možno za vydatného deště.

Hudba GTA: Vice City ani po 15 letech neztrácí jas

Cutting Crew (I Just) Died In Your Arms (Emotion 98.3) - Legendární song. Bez diskuze. Nesmí zde chybět. Pro někoho možná top píseň na albu zvaném Vice City. Atmosféra z něj přímo srší.

Toto - Africa (Emotion 98.3) - Černý kontinent není moc hostinné místo, ale když slyším tohle, mám chuť mrknout se na glóbus, sbalit věci do baťohu a vyrazit do savany. A to ani nejsem turistický typ.

John Waite - Missing You (Emotion 98.3) - Další depresivní záležitost. Přesto má v sobě tolik romantiky, že ji budete milovat. Zkrátka, když nám někdo nebo něco chybí, obvykle není tato fáze veselá.

Corey Hart - Sunglasses At Night (Wave 103) - výčet zakončím další skvělou písní. Až Corey Hart lidstvu ukázal, jak důležité je vlastnit sluneční brýle. Teď vážně, tohle vám z paměti nevymaže nikdo.


Dodatek Sledge: Nostalgie na kvadrát. Nejen, že jde o hru starou (15 let! Kam to uteklo?), ale navíc zasazenou do mimózních let osmdesátých, kdy mulet a knír byly znamením opravdových mužů. Co se soundtracku týče, nepamatuju si, že bych v jiné hře zastavil akci jen kvůli tomu, abych doposlechl diskotékový hit či glamrockový nářez. Je to perla vedle perly a nemá-li být článek kompletním výčtem skladeb, nelze zabředávat příliš hluboko, ale přesto bych rád vypíchl své favority.

V první řadě je to repertoár rádia V-Rock, za všechny Two Minutes to Midnight od Iron Maiden a You've Got Another Thing Comin' od Judas Priest. V řadě druhé rádio Wave a jeho líbivý osmdesátkový popík, kterým všichni okázale opovrhujeme, ovšem po osmi pivech a dvou panácích ho ládujeme do jukeboxu hlava nehlava. Tady je to vyloženě chutné - Kids in America od Kim Wilde, Nena a jejích 99 Luftballons, nebo třeba Atomic od Blondie. No a zavřel bych to peckami z rádia Flash FM - Video Killed the Radio Star a zlatý hřeb - Japanese Boy.

Hudba GTA: Vice City ani po 15 letech neztrácí jas

Autor: Stephano

Hráč, milovník zvířat, hudby, psaní čtení, jazyků, černého humoru, sladkostí, vědy, deskovek, hry na kytaru, fílmů, seriálu, umění, historie, jídla, sportů... Empatický a cynicky perfekcionista s absolutním sluchem a velmi dobrou pamětí. Mezi mé nedostatky patří někdy velká přecitlivělost a roztržitost. :) O hrách píšu od roku 2006. Hraji vše, až na horory. Mezí mé nejoblíbenější hry patří MAFIA, Vietcong, Borderlands, Diablo, Total War, Zaklínač, Cyberpunk 2077, Fallout 2, Star Wars KOTOR, TES, NFS, Hitman, Crusader Kings III, Football Manager a spousta dalších. Jako fyzicky handicapovaný hráč se zajímám o technologie pro lidi s vadami. Zaměřuji se také na hráče s psychickými nemocemi, protože sám mám kvůli poškození mozku od narození panickou poruchu. Celoživotní PCčkář (od šesti let), který si po třicítce pořídil Switch Oled. Občas podpořím (nejen) herní projekty .

Komentáře k:
"Hudba GTA: Vice City ani po 15 letech neztrácí jas"

  • LubikCZ napsal:

    Mě se ten „osmdesátkový“ přeliv vůbec nelíbí. VC byla moje první ze série GTA, kterou jsem nenávratně poslal pryč do propadliště dějin a ani po ní nevzdechnu. Další z této série se stejným výsledkem je IV, tady ale špatnou roli sehrála pomalá kamera při jízdě autem. V („pětku“, nikoli „vé“) jsem ještě nehrál a 2 jsem hrál jen párkrát, ale jen VC a IV mi k srdci vážně nepřirostly. Co se týče muziky, tak to je jiná, ale nejvíce mi sedla ta ze SA, nejspíš proto, že je to taková ta správná „devadesátková“ a v té době jsem byl puberťák a tuhle „hiphopotaneční“ muziku jsem dost poslouchal a vlastně mi to vydrželo dodnes.

    • Sledge (admin) napsal:

      Já naopak na ostatní díly moc nezabral. Jedničce ani dvojce jsem moc nedal, trojku jsem snad i dohrál, ale ještě to pro mě nebylo úplně ono, pak přišel nářez v podobě Vice City, následně lehké zklamání ze San Andreas (ta hiphaphop složka mi nesedí, tuhle muziku nemusim) a nasrání z IV (ta kamera byla na pěst). Na PS3ce mám GTA V, ale že by mě to nějak chytlo…

  • Srandista napsal:

    „If nobody understands you, we do. Flash FM! Music for the „me generation“!“

    Kamo, toto som mal zas co najist. Vice City je jednoznacne na piedestale GTA hier, a co sa radii tyka, je to absolutne moja krvna skupina. Pustite mi cokolvek z Flash FM alebo Wave 103 a mate moju plnu pozornost! Nebudem tu ani vypisovat, ktore skladby su best, na to staci, ked si najdete wiki stranky tych dvoch radii, a precitate si ich playlisty odzhoda az dolu. Pre ultimatnu pochvalu z mojej strany staci uz len povedat, ze tieto radia mam nahrate vo svojom realnom aute a minimalne raz do mesiaca si ich pri nejakej dlhsej ceste pustim. Ani hudba, ani tie reklamy sa mi nikdy neohraju.

    Ale teraz ma uz prosim ospravedlnte, o moju pozornost v sluchatkach sa dozaduje Adam First, ktory mi prave ide pustit Cars od Garyho Numana.

    „For the generation that’s bearing the weight of the world on it’s shoulders – Wave 103!“

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle