Krabice: Champions of Krynn

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Tentokrát si v nepravidelném krabicovém rozjímání smlsneme na kobkařské klasice ze série Gold Box od SSI. Jde o Champions of Krynn, první díl z trilogie, který byl následován hrami Death Knights of Krynn a The Dark Queen of Krynn. Jak si můžete všimnout hned na prvním screenshotu, jde o verzi pro osmibity Commodore 64 / 128.

Krabice: Champions of Krynn

Krabička je to skutečně archivní, hra byla vydána roku 1990. Jak už název napovídá, Gold Box série měla unifikované zlaté balení, výjimkou jsou snad jen sci-fi RPG Buck Rogers: Countdown to Doomsday a Buck Rogers: Matrix Cubed. Každý díl měl samozřejmě svůj epický a opravdu mimořádně povedený artwork.

Krabice: Champions of Krynn

Celá trilogie se odehrává ve fantasy světě Dragonlance, což byl zjevně docela tahák, na krabici je to zdůrazněno poměrně důkladně. Aby hraní mělo nějaký řád, je pevně svázáno pravidly AD&D. Inu, Dračí Doupě s Jarikovým dobrodružsvím to sice není, ale chudák si nemůže vybírat, že.

Krabice: Champions of Krynn

Now, for the first time on your computer, the Dragonlace Saga unfolds in a spectacular AD&D fantasy role-playing adventure!

Krabice: Champions of Krynn

Dva typy mágů, sedm typů kleriků, dvě rasy elfů, dvě rasy trpaslíků a mnohem víc! Hra láká i na NPC, které hráč může znát z románů odehrávajících se ve světě Dragonlance. A nesmí chybět ani zlí draci, protože co by to bylo za dungeon bez draků.

Krabice: Champions of Krynn

Pohleďte! Kartón v celé své nahé a děsivé kráse! Neživý hrdina, který se dle potřeby ohne do nejrozličnějších tvarů a zbarví do lákavých odstínů. Všichni prosím zašeptejte tiché děkuji.

Krabice: Champions of Krynn Krabice: Champions of Krynn

Hra zabírá trojici pružných disků rozměru 5.25" - diskety jsou oboustranné, při 170kB na jednu stranu to dělá neuvěřitelných 1020kB dat! Předchozí majitel byl rozumný a pro hraní si vytvořil kopie disket.

Krabice: Champions of Krynn Krabice: Champions of Krynn Krabice: Champions of Krynn

Co se manuálů týče, hra má striktně oddělenou technickou a herní část. Adventurer's Journal je více než padesátistránkový podrobný popis herního světa, seznam povolání, ras, kouzel, božstev, předmětů atd. Zahrnuje také protipirátskou ochranu ve formě deníkových zápisků, do kterých musí hráč čas od času nahlédnout a zjistit správnou odpověď.

Krabice: Champions of Krynn Krabice: Champions of Krynn

O poznání tenčí sešit (13 stránek) řeší výhradně technickou stránku, především pak popis ovládání a herních mechanismů. Zajímavá je zadní strana, která je reklamou na oficiální Clue Book. Ten nebyl součástí balení se hrou, nicméně bezradní hráči si jej mohli dodatečně objednat...

Krabice: Champions of Krynn Krabice: Champions of Krynn Krabice: Champions of Krynn

...a jak můžete vidět na fotografiích výše, některý z předchozích majitelů skutečně bezradný byl a Clue Book si za 13 dolarů objednal. Co na šedesáti stránkách nalezl? Mapy. Podrobně zmapované dungeony, včetně umístění pokladů a tajných lokací. Na prvních stránkách je krátký walktrough, který dobrodruhy nasměruje k jednotlivým dungeonům. Je to sice podvádění, ale musím uznat, že velice stylové!

Krabice: Champions of Krynn Krabice: Champions of Krynn Krabice: Champions of Krynn

No a na závěr jsem si nechal zbytnou výplň - letáky, ankety a přihlášku do Řádu Hrdinů - Order of Heroes, což není nic jiného, než vzletně pojatý požadavek na zasílání newsletteru od SSI.

Na tradiční rozebrání minimálních požadavků pro spuštění tentokrát nedojde, postačí základní a nerozšířený Commodore 64 vybavený disketovou mechanikou.

Celkově vzato moc pěkné balení, se stylovými ilustracemi a dostatečně napěchovaným vnitřkem, ale určitě už tušíte, že si neodpustím jednu zásadní výtku - mapa! Kde je nějaká pěkná, byť naprosto zbytečná, mapa herního světa? Stačilo by něco čtyřbarevného ve formátu A5! Obrovská škoda a promarněná šance. Tak snad příště...

Ještě jednou děkuji Wolfovi za parádní přírůstek do sbírky :)

Pokud jste dostali chuť si Champions of Krynn zahrát, mrkněte na GOG, jde je k mání celá trilogie v jednom praktickém balíčku.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Krabice: Champions of Krynn"

  • Hocker1 napsal:

    Tak to je nádhera. Na C64 jsem z téhle série hrál „Pool of Radiance“, ale bez krabice :-(

  • Richmond napsal:

    Goldbox série má opravdu krásné krabice i luxusní obsah. Moc se mi líbí ilustrace v manuálech a i ty zápisky v Journalech mají svoje kouzlo a vždy se těším, na co vlastně text ve hře odkazuje.

    Zatím se mi povedlo sehnat celou sérii Krynn plus 4 díly vedlější „série“ – Pool of Radiance, Curse of Azure Bonds, Secret of Silver Blades a Pools of Darkness plus první díl Gateway série (ten mi poničila poštovní doručovatelka). Takže mi zbývá jediný kousek a na ten si pořádně dohlédnu :))

    Navíc jsem k tomu přikoupil i knížky, podle kterých byla napsána hra (Pool of Radiance, Curse of Azue Bondsú nebo naopak podle hry napsána knížka (Pools of Darkness). Krynn mám také načtený. Prostě jedním slovem goldboxy jsou zlatým fondem cRPG žánru! :)

  • Falcon napsal:

    Jako velký fanda Dragonlance (15 knih + D&D sourcebook) jsem už několikrát pátral po hrách ze světa Dragonlance… a mimo téhle série od SSI fakt nic jiného neexistuje :-(

    • Doomtrooper napsal:

      Je to vazne skoda, taky jsem jich spousty precetl pred lety. Tyhle charaktery se hluboko zapsaly do celeho vyvoje D&D a dodnes se vyskytuji v boxech figurin. Raistlina, Karamona nebo kitiaru nelze mezi nimi prehlednout.
      Ja jsem upnou nahodou objevil v zapadlem antikvariatu kdesi v Severni Caroline knihu plnou artworku a kreseb z Dragon Lance serie.
      Nekde je to ulozeno na pude v krabici s ostatnimi poklady :)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle