Globalyst 510: první kolo vylepšení

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Nedávno mi do sbírky přibyla pěkná a velmi kompaktní 486ka v podobě počítače AT&T Globalyst 510. Po očištění a otestování zaujala čestné místo na pracovním stole, byť bylo nutné smířit se s úpěním pod tíhou LCD monitoru. A nebyl bych to já, kdybych neprovedl několik vylepšení.

Globalyst 510: první kolo vylepšení

BIOS

Původní AT&T BIOS 1.08.00 se mi příliš nezamlouval, má minimální možnosti pokročilých nastavení. Naštěstí na ftp.fic.com.tw jsou dodnes ke stažení další dva funkční BIOSy založené na klasickém AWARD BIOSu. Deska FIC 486-GAC-2 je docela schopná a s flashnutím nemá problém.

BIOS s označením att409be je zvláštní, skoro vypadá jako nějaký servisní. Po spuštění PC proběhne docela podrobný self test, setup je klasicky Award, ale po načtení DOSu počítač záhy zamrzne. Naštěstí po stisknutí F8 kvůli obejití souborů autoexec.bat a config.sys se PC občas "chytne", takže bylo možné přeflashovat na druhý v pořadí - 3276gn1. A ten vypadá bezvadně. Spousta nastavení, naprosto klasický AWARD BIOS, dokonce jako jediný z uvedených BIOSů nemá Y2K bug.

Samozřejmě - vše je na vlastní nebezpečí, ale podle mě je to vítěz a flashnutí můžu všem vřele doporučit.

CACHE

Příslušná patice pro coast (cache-on-a-stick) modul zela prázdnotou, ale rozhodil jsem sítě a podařilo se mi nakonec kompatibilní 256kB modul sehnat. Ne snad, že by se 486ka bez cache nedala používat, ostatně výrobce PC Chips si na produkci desek s falešnými L2 cache čipy založil výnosný obchod, nicméně výkon! O kolik lépe si počítač s osazenou cache vede můžete vidět v tabulce níže.

L2 cache: n/a 256kB
Doom 25,4 30,1
3D bench 38.7 43.4
Speedsys 24.96 25.04
Speedtest 231258 233333
Topbench 177 210

Jak vidno, nějaké rozdíly ve výkonu jsou, ale nejde o nic zásadního. Je možné, že díky svižným RAMkám není přínos L2 cache tak velký? I když jak tak koukám na Speedsys podobných strojů, tak RAMky v mém Globalystu zrovna neexcelují. Je tam někde brzda, kterou jsme přehlédl? V SETUPu je samozřejmě vše vyhnané na max. Pokud by se chtěl nějaký guru podělit o zkušenosti, je vřele vítán ;)

Předchozí odstavec ignorujte, odhalil jsem chybu v nastavení BIOSu! Položka burst write musí být nastavena na disabled, pak se čísla zásadně změní a vypadají mnohem logičtěji! Přínos L2 cache je jasně znatelný, viz 5 fps v Doomovi! Vše je v pořádku :)

Globalyst 510: první kolo vylepšení

CPU

Tohle berte spíš jako konstatování, že tudy to nepůjde. Můj Globalyst 510 je osazen procesorem 486DX2/66MHz, jde o původní model s write-through L1 cache, napadlo mě tedy zkusit pokročilejší model s write-back L1 cache. Bohužel, i když má BIOS potřebná nastavení, ve WB módu se mi procesor nastartovat nepodařilo. Co se mi ovšem podařilo je procesor špatným nastavením nezdokumentovaných jumperů odpálit. (Sáhl jsem vedle a v řadě 1-2, 3-4, 4-6 jsem propojil piny 2-3. Nedoporučuji :)

A protože pro instalaci výkonnějších modelů bych potřeboval regulátor napětí, který nemám, zůstane osazen 486DX2/66MHz. On to byl stejně procesor v mém prvním PC, takže k němu mám trochu osobní vztah :)

Globalyst 510: první kolo vylepšení

HDD

Klasika. Starý hlučný plotnový disk byl vyměněn za CompactFlash kartu o kapacitě 4GB. BIOS s tou velikostí nemá problém, jen při autodetekci tvrdošíjně preferuje nastavení na normal, je nutné dát na to pozor a vybrat LBA. Kvůli omezení FAT16 na max. 2GB oddíl je nezbytné kartu trochu rozkouskovat. A už to sviští! :)

Globalyst 510: první kolo vylepšení

Drcpáska is the new izolepa.

MYŠ

Tohle se může zdát banální, ale není, sehnat slušnou 486 desku s PS/2 porty je mnohdy problém. Deska v tomto počítači naštěstí dvojicí PS/2 portů na myš a klávesnici disponuje, a tak není problém použít relativně zánovní optickou myš Logitech M-SBF96. Dobře opečovávaná kuličkovka se dá také nouzově použít, ale ne vše staré je dobré a v tomto případě byl pokrok skutečně vítán :)

ZVUKOVKA

Protože v krabici ISA zvukovek už nezbyl žádný ne-Vibrující Sound Blaster, použil jsem SB kompatibilní zvukovku neznámého výrobce. Je postavena kolem čipu ES688F, v jistém nepopsaném švábu se velmi pravděpodobně schovává OPL3, popř. jeho 100% klon. Zní to tak :) Ke dvacítce jumperů nemám dokumentaci, nezbylo než nabootovat Win95 a nechat si kartu zjistit. Naštěstí je nastavená příčetně - A220 I7 D1.

Globalyst 510: první kolo vylepšení

Tak, to by protentokrát bylo vše, rýsuje se mi ještě další dvojice upgradů, jeden dost zásadní, druhý spíše žertovný. Ale o tom až v dalším díle.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Globalyst 510: první kolo vylepšení"

  • Doomtrooper napsal:

    No super :)
    Tak popisuj dalsi prubeh. taky se tesim na navrat domu, ceka tam na me cela hromada ruznych takovyhhle „masin“.

  • MilasPce napsal:

    To je zajímavé, že i když na speedsys grafu je cache násobně rychlejší na měření se to projevuje jen malinko.

    • Sledge (admin) napsal:

      Já mám podezření, že při zapnuté cache se automaticky trochu zhorší časování RAMek (možná i něčeho dalšího), a to z BIOSu neovlivnitelně. Jinak řečeno – položka Fast v nastavení časování zůstává, ale její hodnota je „vnitřně“ upravena. Když totiž v BIOSu povypínám všechny volby s L2 cache související (ale skutečně všechny), udělá SpeedSys u CPU až 25 bodíků (těch 23.xx je stejné nastavení všeho s prostým on/off u L2). Jakmile je cache aktivní, tak to nehledě na nastavení dělá skóre nižší. Vezmu do ruky papír a tužku a prozkoumám to podrobně.

  • jjilek napsal:

    Našel jsem tenhle blog až po několika letech, přesto se pokusím na správnou míru uvést nastavení „jumperů“ J3V. Je to totiž konektor, určený k nasazení napěťového konvertoru pro procesor Intel DX4/100 a pod. Pokud bude zájem, mohu na fóru zveřejnit jeho zapojení.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle