Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz)

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Místo! Někteří z nás mají to štěstí, že pro svůj prostorově náročný koníček uzmuli místnost, sklep či kůlnu. Já naopak s volným místem trochu zápasím, občas si připadám jako doktorka Crusherová v epizodě Remember Me seriálu Star Trek: The Next Generation. Bublina se zmenšuje a já tu v boji o prostor hraju těmi krabicemi nekonečný Tetris. Takže mě poslední dobou imponují především počítače malé a skladné.

Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz)

AT&T Globalyst 510 je klasické PCčko, ovšem v poměrně kompaktním provedení. Tak někde na půl cesty mezi tenkým klientem a klasickým desktopem. Daní za malé rozměry je pochopitelně problematická rozšiřitelnost, naštěstí na základní desce je integrováno mnohé důležité.

Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz)

Mrkněme dovnitř: Socket 3 je osazen legendárním procesorem Intel 486 DX2/66MHz. Do tří slotů na RAMky lze nastrkat až 64MB, instalovaných je 16MB - na DOSové hraní objem více než dostatečný. Grafická karta je integrovaná, jde o Cirrus Logic CL-GD5428 rozšířený na 1MB VRAM. IDE a floppy řadič jsou samozřejmostí.

Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz) Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz)Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz)

Sympatická je klasická knoflíková baterka držící CMOS, odpadají starostí s odpájením soudku, popř. dobývání se do Dallasu. Praktická je přítomnost PS/2 portů na klávesnici a myš, není třeba shánět archivní kousky, s myší optickou doufejme nebudou problémy.

Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz)

Z integrované grafiky leze parádní obraz, po připojení na LCD jsem neznamenal žádné kmitání, sloupce, artefakty apod. Otázka je, jakým způsobem je karta připojená - jestli přes ISA nebo VL-BUS sběrnici. To ještě bude chtít průzkum.

Zamrzí nepřítomnost L2 cache. Deska sice má rozšiřující slot pro coast (cache-on-a-stick) modul, ale sehnat v záplavě různých modelů ten správný bude asi nemožné. Podle dokumentace by šel instalovat výkonnější procesor - DX4 / 100MHz či Pentium Overdrive, nicméně výkonnou 486ku tu už mám a 486 DX2/66MHz byl procesor v mém prvním PC, takže to asi nechám tak, jak to je.

Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz)

Co přijde do volného ISA slotu je myslím jasné - Sound Blaster kompatibilní zvuková karta. Bohužel nezbude místo na síťovku, přenos dat tedy bude třeba vyřešit jinak. Ve hře je emulátor disketovky Gotek. Čelo, ve kterém je nyní slim mechanika, se zdá odnímatelné, instalace se tedy zdá proveditelná. Další možností je druhá CF/IDE redukce vyvedená nějak rozumně ven. Úplně ideální by bylo zařízení typu Xircom Pocket Ethernet 3, což je síťovka do paralelního portu, ale kde sehnat něco takového, to netuším (a platit 600Kč za poštovné z USA je nesmysl).

Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz) Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz) Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz)

Překvapilo mě, že ventilátor ve zdroji je i po letech překvapivě tichý. Čekal jsem tajfun, ale on si jen tak tiše ševelí :)

Každopádně s tímhle počítačem ještě bude legrace. V nejbližších dnech ho čeká kompletní rozborka a vyčištění, pak se pustím do instalace CF karty a zvukovky, zjistím více o grafice a o CPU (jde o model s WT, nebo WB cache?) a posoudím instalaci Goteka a klasické disketovky. A až to za pár měsíců budu mít celé hotové a vyladěné, určitě se pochlubím výsledkem a nějakými benchmarky :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Nově ve sbírce: AT&T Globalyst 510 (486DX2/66MHz)"

  • Powerack napsal:

    Místo je jeden z důvodů, proč se snažím vyhýbat desktopům a dávám dohromady jen notebooky.

  • LubikCZ napsal:

    Už ho mám také a to díky Jaromíru Jílkovi (jjilek) za což mu ještě jednou děkuji. Bylo jen potřeba ho dokonale rozebrat na veškeré součásti a vyčistit. Jede bezvadně. Jen ještě otázka, kdepak a za kolik jsi sehnal tu přídavnou cache? Když už tam ten slot je, tak proč ho nevyužit, že? Jinak konfiguraci máme zdá se úplně stejnou :)

    • Sledge (admin) napsal:

      Měl jsem kliku, jeden kus té cache visel na ebay. Psal jsem prodejci, jestli jich má víc, a bohužel nemá. Sehnat to bude peklo, držim palce, rozdíl ve výkonu je nakonec značný, skoro 5 fps v Doomovi.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle