Grafiky pro turboXTčko: 6 karet v testech výkonu

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Pokud sledujete můj "pimp-my-XT-clone" seriál, určitě si vzpomínáte na trable s výběrem grafické karty. V kostce: najít VGA/SVGA kartu, která funguje v 8bit ISA slotu, není žádný velký problém, ale najít kartu, jejíž obraz vypadá na LCD koukatelně, je problém veliký.

LCD monitor neodpouští a chyby, které nebyly na CRT monitoru patrné, jsou na LCD vidět až ohavně. Všechen ten šum a obrazové artefakty se vinou interpolace do nativního rozlišení zvýrazní a nad výsledkem by i slepý zaplakal. Já to nakonec vyřešil instalací karty ATi Graphics Vantage (ATI 28800-6 + Mach8), což je sice nehorázný overkill, ale obraz je čistý jak můj talíř po porci svíčkové. Tedy dokonale.

Další stránka v knize retro tuningu je samozřejmě výkon. Protože když už se s tím ladím, kupuji výkonné procesory o dvouciferných frekvencích (NEC V20), matematické koprocesory, IDE rozhraní a všechnu tu další skvostnou veteš, chci mít i adekvátní čísla. Když se mi tedy do ruky dostala ISA Super VGA (TVGA9000i-3) založená na návrhu kutila jménem Sergey Kiselev, nezbylo než zhodnotit kvalitu obrazu a výkon otestovat, ideálně srovnáním s dalšími modely použitelných karet.

Za zapůjčení putují obrovské díky MilasPCE, jehož brilantní práce s pájkou jde v ruku v ruce s jeho nesmírnou ochotou! :)

Jak to dopadlo? Mrkněme na srovnávací tabulku.

Grafiky pro turboXTčko: 6 karet v testech výkonu

PC XT clone
NEC V20 / 10 MHz
CheckIt
BIOS video speed
VIDSPEED 3.2
320x200x4
characters / second write kb/s read kb/s
ATi Graphics Vantage 1637 1284 767
ISA Super VGA TVGA 9000I-3 1523 1220 802
VideoSeven VEGA VGA 1389 719 569
Trident TVGA 8900C 1597 1037 750
OTIVGA UMC UM587F 1355 732 497
CHIPS F82C451 1523 777 719

Jak je vidět, rekordmani a trhači asfaltu jsou jasní. V první řadě je to ona naddimenzovaná karta s ATi Graphics Vantage, v řadě druhé zapůjčená nová grafická karta postavená na Trident TVGA 9000I-3.

Kvalita obrazu je v obou případech v podstatě shodná a téměř bezchybná, oproti zbytku peletonu je to úplně jiný sport, trochu se přibližuje jen VideoSeven VEGA VGA. Zbytek je bordel.

Grafiky pro turboXTčko: 6 karet v testech výkonu

Sergejova superTridentka má jednu drobnou výhodu - jde o kartu pro 8bitovou ISA sběrnici, puristé tedy nebudou mít neklidné spaní z toho, že jim v XTčku visí 16bitová ISA karta :) Nevýhodou je samozřejmě dostupnost, kdo si kartu sám nesloží (nebo složit nenechá), ten jí mít nebude. Na druhou stranu dostupnost kvalitních karet od ATi je taktéž mizerná, takže spíš jde o rozhodnutí, do kterého ze zápasů se pustit.

Samozřejmě výše zmíněné starosti s kvalitou obrazu do značné míry odpadají, pokud máte prostor na slušný CRT monitor. A řešit vůbec to nemusíte v případě, kdy se vám jakékoliv ladění XTček nad úroveň originálního PC XT / IBM 5160 příčí ;)

P.S. Ano, testoval jsem jen v "syntetických benchmarcích", protože jsem nedokázal přijít na jedinou hru, která by měla nějakou obdobu timedema a zároveň běžela na XTčku. Tehdy se to holt ještě nenosilo :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Grafiky pro turboXTčko: 6 karet v testech výkonu"

  • KamilZm napsal:

    Trident 8900 jsem měl také :-). Už jsi ale nepamatuji, k čemu sloužil ten horní konektor.

  • Mixal11 napsal:

    Mam doma 8 bit VGA/EGA od Sigmy, tuším z roku 1988. Neviem ci ešte funguje. Dokáže posielať VGA do EGA monitora. S falošnými farbami.

    Ma len 256 KB ram, ale 800*600*4bit podporuje.

  • dajas napsal:

    A co tak zkusit modifikovanou verzi wolfa 3D?
    https://www.youtube.com/watch?v=5f7gW5X24ao

    • Sledge (admin) napsal:

      Pokud vím, tak originální Wolf3D (a ani tahle 8088 modifikace) nemá ani zobrazení FPS, ani timedemo. Existuje verze upravená, ale ta potřebuje 286ku… :(

      • dajas napsal:

        Tak to jsem netusil, ze timedemo funguje pouze v upravene verzi. Ale mohlo by byt zajimave pustit toho wolfa na tvem 10Mhz turboXT a srovnat to s tim, jak to jelo tomu typkovi z youtube, ktery to poustel na klasickem 4.77Mhz CPU

        • Sledge (admin) napsal:

          Já to zkoušel, jako běží to o kus líp, ale k hratelnosti to má stále daleko :) Jak dole píše MilasPce, chtělo by to nějakou další optimalizaci, i za cenu vypnutých textur. Zkusím někdy ve volné chvilce Hoverank a Catacomb 3D, jsou to přímí předchůdci Wolfa, běží v EGA grafice, Hovertank textury na zdech nemá…

    • MilasPce napsal:

      To by chtělo hacknout ještě víc a textury nahradit plnou barvou. Pak by to mohlo jet hratelně.

  • Clous napsal:

    A nějaké ty snímky obrazu nemáš?

    • Sledge (admin) napsal:

      Bohužel ne, z foťáku (telefonu) to vypadalo rozplizle všechno a vhodnou grabovací techniku nemám :( Ale není moc nad čím dumat – dvě nejlepší katy mají kvalitu výstupu takovou, že je na úrovni pozdějších PCI VGA karet, zbytek se různě vlní, šumí, rozmazává, popř. „proužkuje“ v grafických módech.

  • Powerack napsal:

    Inu ta TVGA8900C, kterou máš v seznamu, je tak akorát pro mé účely. Zajímalo by mně, jestli ten výkon bude nějak znát v praxi.

    Mimochodem zatím jsem se nesetkal u žádné grafiky s nějakým zkreslením obrazu a tak dále. Na LCD obvykle obraz čistý. Mám takový šrot, 17″ s max res 1280 x 1024 převážně používaný s rozlišením o kousek nižším, tedy 1024 x 768. Pravda, některé módy už neumí, ale v „běžných“ rozlišeních je obraz víceméně ideální. Problém je jen jeden mrtvý rudý pixel viditelný jen na tmavém pozadí.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle