PC XT, výměna očí a uší!

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

V nedávném článku jsem zmínil, že se mi do ruky dostala mocná grafická karta ATi Graphics Vantage. Svého času trhač asfaltu s výkonným 2D akceleračním jádrem a celým 1MB VRAM. Obojí mi ovšem bylo naprosto putna, protože je tu ještě další zajímavý parametr, a to schopnost běhu v 8bit ISA slotu. Ano, karta i přes všechny pokročilé funkce bez problémů běží i ve starém XTčku. Sice se tak dostáváme k paradoxu, kdy má grafická karta osazenou větší paměť, než je systémová RAM, ale nad tím jsem ochotný přimhouřit oko, protože...

...protože kvalita obrazu je jednoduše excelentní! Dlouho předlouho jsem hledal ISA VGA grafiku, jejíž výstup by na LCD monitoru nevypadal jak jacksonpollock. Dokonce jsem rezignoval na původní plán mít všechny karty výhradně s krátkým 8bit ISA konektorem. Prostě jsem se nechtěl dívat na zašumněný obraz s vertikálními pruhy.

A musím říct, že ATi Graphics Vantage splnila očekávání na 99% procent. Jistě, drobné nedokonalosti vzniklé interpolací na straně monitoru zůstávají, ale těžko bych si mohl přát něco lepšího. Obraz je čistý, stabilní, bez artefaktů, prostě báseň. Jediným drobným mínusem je font, který v ATi tehdy používali. Je totiž na první pohled odlišný od IBM fontu. Trochu to tomu bere retrofeel, ale smířím se s tím :)

Další vylepšení se odehrálo na straně zvukové karty. Původně osazený Sound Blaster 2.0 byl sice vhodný, leč můj konkrétní kus byl patrně vystaven nepřízni duchů a lezly tak z něj zvuky kvílivé a podivuhodné. Nově získaný Sound Blaster 1.5 se sice nemůže chlubit stereo výstupem, ale zvuk je čistý, jak jen u takto staré karty může být.

Jak na to tak koukám, z původně poskládané sestavy toho nakonec příliš nezbyde, ještě mám v plánu otestovat novou multi-IO kartu, ke které se mi na rozdíl od karty stávající podařilo vygooglit dokumentaci. A dál? Tak snad abych pořídil toho Goteka, ne?

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"PC XT, výměna očí a uší!"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle