Hráli jste: Unlimited Warriors?

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Cesta DOSově spravedlivého ze všech stran lemována jest průměrnými hrami, obskurnostmi a tyranií nadšeného amatérismu. Na každou skvělou starou hru připadá stovka nemastných, neslaných až hnusných, a já nebožák abych se tím probíral! Ale jak zpěvně zvolal každý nově vytrénovaný lučištník ve Warcraftu 2: "Jsem tu abych sloužil!"

Hráli jste: Unlimited Warriors?

A dnes posloužím skutečnou specialitou pro opravdové gurmány. Hra Unlimited Warriors je česká bojovka odvážně kráčející ve šlépějích legendy jménem Mortal Kombat. Inspirace je natolik zjevná, že nemá valného smyslu snažit se jí hře odpárat. Vývojářský tým Digitalica na to sice nešel okatě, jako Phoenix Arts s Paranoiou, ale opisovat se rozhodně nežinýroval. Ovšem jak už to tak u opisování bývá, když tak úplně nevíte, která bije, tak vám ani spolusedící premiant jedničku z písemky z biologie nezaručí. (Tímto zdravím Míru M.!)

Hráli jste: Unlimited Warriors?

Ale Unlimited Warriors nejsou úplně odpadní hra. To vůbec ne. V kategorii poloamatérských kopírek jde o heroický výkon, kterému nelze upřít snahu a nadšení, byť lehce upocené. Virtuálním bojovníkům nabízí tato tuzemská mlátička desítku hratelných a plynule animovaných postav, digitalizovanou grafiku, kopu doprovodných FMV sekvencí, SVGA rozlišení... docela slušný výkon na pár nadšenců s VHS kamerou v ruce.

Hráli jste: Unlimited Warriors?

Celé to nadšení je ovšem poněkud podkopáno snahou o realističnost, odlehčený tón Mortal Kombatu chybí a předstírané rádobydrsňáctví je k smíchu. Ve spojení s poloamatérským zpracováním se celek zvrhává až v parodii. Z hopsajících jelimanů oděných v nepadnoucích hadrech (protože léta devadesátá) respekt bohužel nečiší. A akční záběry ze školní tělocvičny či aréna s vínovým BMW tomu nepomůžou.

Hráli jste: Unlimited Warriors?

Dokonale pekelné je také ovládání, které je zjevně šité na míru jednotlačítkovým joystickům (osm směrů plus fire). A s jedním tlačítkem se prostě bojovka rozumně ovládat nedá, to mi netvrďte.

Takže ač je zábavné na to koukat, je krapek trýznivé to hrát. Tudíž to raději nezkoušejte! Nicméně... kvůli jistému specifickému kouzlu oněch VHSkou nasnímaných FMV sekvencí a díky docela snesitelnému soundtracku to možná stojí za stažení a prozkoumání.

Hráli jste: Unlimited Warriors?

Pro mě osobně mají Unlimited Warriors ještě jednu specifickou příchuť. Tým Digitalica sídlil v Roztokách u Prahy, které jsou hnedle pod suchdolským kopcem, který (stále ještě) obývám já. Některé výjevy ze hry, tedy arény a FMV sekvence, přinášejí silný dojem déjà vu. Např. jsem si téměř naprosto jist, že podchod ze snímku níže se nachází uprostřed kopce na Suchdol, kousek od zastávky v Sedlci. A předpokládám, že záběry z přírody jsou z Tichého údolí.

Hráli jste: Unlimited Warriors?

Hergot, teď abych se bál, že si to tu některý z karate znalých vývojářů z týmu Digitalica přečte a počíhá si na mě v půlnoční stosedmičce... rovnou dávám na zřetel, že v případě pohrůžky fyzickým násilím jsem okamžitě připraven a) explozivně se potřísnit, b) kritiku odvolat a prohlásit UW za nejlepší hru na téhle straně Vltavy!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Hráli jste: Unlimited Warriors?"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle