Windows 98 na „moderním“ PC

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Jaký je nápad instalovat Windows 98 SE na moderní hardware s jejich nulovou podporou? Asi špatný. Ale přece to pěkné duhové cédéčko nebude ležet ve skříni na věky věků!

Hardware, připravený pro nebohé osmadevadesátky by v jejich době vyvolával bledou závist, dnes je spíš k smíchu. Zkrátka je na půli cesty mezi rokem 1999 a dneškem (popravdě je blíže spíš k prvnímu…). Specifikace:

  • CPU: Core 2 Duo E4500 (2x2.2Ghz)
  • RAM: celé 2GB
  • Chipset: Intel 945G; „GPU“: GMA82945G
  • HDD: 120GB SATA + 80GB SATA
  • IDE DVD mechanika
  • Klasická interní 3,5“ FDD
  • „Zvuková karta“: Aktivní USB reproduktory
  • Síťová karta: Atheros L2
  • Monitor: D-SUB, 1440x900
  • + nainstalované Xubuntu 18.04 na primárním 120GB disku, které hodlám zachovat (dualboot)

K použitelnému (???) výsledku vede trnitá cesta cesta. Okna se vzpírají a kroutí, netušíc že jsou samy zombie. Kupříkladu jim budete muset vysvětlit následující:

  1. Že máte více než 16MB RAM.
  2. Že nechcete zničit všechna data na disku.
  3. Že máte pevný disk a jakou má velikost.
  4. Že USB je stabilní a univerzální rozhraní.
  5. Že je rok 2019.

Zní to jednoduše, že? A nebo taky ne...

Standardní průběh instalace není možný, dříve či později se objeví chyba paměti. Instalace na flashdisk vypadala jako dobrý nápad, ale je nepoužitelně pomalá (kromě toho také skončí chybou - přístup na disk). Pevný disk je tedy nutnost.

Zásadní je, že chcete-li používat i jiný, skutečně použitelný operační systém, je dobré mít dva disky. Instalátor Windows 98 je totiž odhodlaný zničit jakýkoliv novější souborový systém, ke kterému ho pustíte (ověřeno za Vás), a připravíte-li mu prázdný FAT oddíl, nebude se mu zase líbit tabulka rozdělení disku a „opraví ji“ - hodně štěstí při záchraně dat :). Uděláte-li to naopak (napřed W98, pak moderní OS) pak je ve hvězdách, co osmadevadesátky řeknou na novější souborový systém vedle nich.


Postup instalace

1. si připravíme systémový disk. (Pro co nejjednodušší postup jsem ho raději kompletně vymazal…)

2. připravíme půdu pro instalátor. Protože nechci přijít ze záhadných důvodů o data, disk pro druhý systém jsem raději v BIOSU zakázal.

3. vložíme instalační CD, nabootujeme z něj a obrníme se trpělivostí.

4. spustíme fdisk. Po příšerně dlouhé kontrole integrity náš HDD s astronomickou kapacitou špatně určí (mně tvrdil že mám 10 GB disk). Přistoupíme na jeho hru a vytvoříme primární oddíl s jasně definovanou velikostí, nastavíme ho jako aktivní.

5. restartujeme, znovu boot z CD a spustíme instalaci. Necháme oddíl zformátovat a s trochou štěstí se už můžeme kochat VGA grafikou instalátoru založeného na prostředí Windows 3x (správa paměti ještě nedělá potíže, instalátor asi běží ve standardním režimu).

Windows 98 na „moderním“ PC

1. fáze instalace

6. projdeme první fázi instalace. Po vytvoření systémové diskety a restartu začne zábava.

7. Restartujeme, v BIOSU znovu povolíme druhý disk a nabootujeme do moderního OS (asi by to šlo i z flashky nebo z CD). Je nutné získat ty správné ovladače paměti a patřičně obalamutit Windows. Na správnou kombinaci bych nikdy nepřišel bez této stránky, kde jsou i patřičné soubory.

Úprava konfiguračních souborů:

do C:\WINDOWS\SYSTEM.INI:

[386Enh]
LocalLoadHigh=0
MaxPhysPage=40000

dále:

[vcache]
MaxFileCache=65536

do SYSTEM.CB v téže složce:

[386Enh]
LocalLoadHigh=0
MaxPhysPage=40000

[vcache]
MaxFileCache=65536

Tyto řádky zaručí, že se Windows nebudou pokoušet načíst množství paměti, které by neunesly.

8. Do libovolné složky (v příkladu C:\DOS\) nakopírujeme paměťové ovladače a upravíme C:\CONFIG.SYS; přidáme:

DOS=HIGH,UMB,AUTO
DEVICE=C:\DOS\UMBPCI.SYS
DEVICEHIGH=C:\DOS\HIMEMX.EXE /MAX=2097152

Ovladač HIRAM.EXE v konfiguraci chybí, u mě způsoboval zamrznutí systému.

Přitom zakomentujeme (;) jakékoliv případné pokusy Windows načíst vlastní ovladače paměti.

9. Teď by systém měl vidět maximálně 1GB RAM a instalace půjde dokončit. Předtím raději (pro jistotu) opět zakážeme druhý HDD a nabootujeme do nouzového režimu (F8 při startu). Zde je nutné ve Vlastnostech systému > karta Výkon > tlačítko Souborový systém > karta Poradce při potížích zakázat používání 32bitových ovladačů disků (disky poběží pomalu, ale systém bude funkční). 32Bitové ovladače je bezpečné povolit až po nainstalování opravy z výše uvedené stránky.

Windows 98 na „moderním“ PC

2. fáze instalace - tajný klíč

10. systém nastartujeme v normálním režimu a dokončíme instalaci.


Ovladače

Po zdárné instalaci vás přivítá systém v luxusních 16 barvách a jemném VGA rozlišení. Pokud se někomu dělá mdlo, pak stačí nainstalovat tento VESA ovladač, který umožní použít až 32bitové barvičky a závratná rozlišení (ovšem Windows 98 nejsou na HiDPI stavěné, takže asi zůstanete u 1024x768; kupodivu i roztažené na 16:10 nevypadá tak zle). Problémem je nemožnost spustit příkazový řádek (při jeho spuštění dochází k něčemu, s čím si ovladač neporadí, výsledkem je mišmaš na monitoru) a především absence jakékoliv hardwarové akcelerace nebo pokročilých grafických technologií.

Windows 98 na „moderním“ PC

VGA rozlišení, 16 barev

Windows 98 na „moderním“ PC

1024x768, 32bit barvy

Další popis instalace zařízení je stručný, nepodaří se totiž nainstalovat téměř nic. Oficiální podpora chipsetu 945 nejspíš neexistuje, stejně jako integrované grafiky. Funkční ovladače k síťové kartě pro Win9x se mi dohledat také nepodařilo. Mimo nouzový režim také nefunguje ACPI. Jediné, co funguje samo (!) od sebe, jsou USB reproduktory, jejichž ovladač systém kupodivu sám a bezchybně naistaloval. Herní možnosti jsou tedy omezeny na různé klikací hry, strategie, porty starých her na Win9x, plošinovky atd. - tedy cokoliv co nevyžaduje hardwarovou akceleraci. 2D funkce DirectX fungují (poslední verze pro W98 je 9.0c).

Zběžně vyzkoušeno:

  • Jazz Jack Rabbit 2 pro Windows
  • SimCity 2000 pro Windows 95
  • Simcity Classic 2.0
  • Civilizace 2
  • RailRoad Tycoon a další…
  • + jediná 3D hra, která se dosud hratelně spustila, je Need for Speed 2 SE v softwarovém režimu.
Windows 98 na „moderním“ PC

Jazz Jack Rabbit 2


Dualboot

Dulboot pomocí grub2 funguje perfektně, jen Windows si zpočátku myslí, že jsou napadeny virem...

Na konci všeho snažení jsou Windows 98 s nepředstavitelně výkonnou konfigurací, kterou nevyužijí. Jejich pověstná (ne)stabilita je mnohokrát znásobena, takže zamrznutí nebo BSOD není neobvyklé a příjemně zpestří používání systému.

Jakákoliv virtuální instalace je tedy mnohem jednodušší a použitelnější, ale také méně nestabilní (nebo výstřední). A to přece není ono...

Autor: dynlik
  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Windows 98 na „moderním“ PC"

  • Aneb napsal:

    aneb co načatým životem ….

    • Sledge (admin) napsal:

      Nech bejt, mám tu desku se stejnym čipsetem, v plánu je test AROSu, ale je mi jasný, že experiment s Win98 by mě napadl taky. Teď aspoň vim, že se do toho nemusim pouštět :)

  • Sledge (admin) napsal:

    Pokud má deska dostatek volných PCI slotů, ještě by to šlo na funkční mašinu povýšit :) To máme: grafika (třeba Voodoo 3, nebo nějaký Matrox?), zvukovka (SB Live!), síťovka a jsme doma :)

    • dynlik napsal:

      PCI sloty jsou na desce 2, ale chybí mi hardware.
      Jen by primární využití Voodoo asi hodně diskriminovalo moderní systém (Xubuntu). Ale jinak by to byla extrémně výkonná Win98 sestava :D (a taky slušný Frankenstein).

  • Srandista napsal:

    Par komentarov odomna.

    Zhodou okolnosti zrovna Core 2 nie je pre Winidows 98 az tak moderna zalezitost, resp. pri pozornom vybere je stale mozne poskladat masinu, ktora bude nativne fungovat s Windows 98, a to so vsetkymi zariadeniami nainstalovanymi. Viem to, lebo taku obludnost mam doma :D

    Kazdopadne posledny chipset z dielne Intelu, co este nativne podporoval 98 je 865, takze si sa netrafil fakt len o kusok.

    RAMka je jednoznacne najvacsi pain, s ktorym treba pri 98 bojovat, holt vtedy necakali, ze ktokolvek bude mat viac ako giga pamate. Procesor je naopak nejmenej problemova zalezitost, ja osobne som chvilu v tom stroji mal aj quadcore, Windows ale statocne ignoruje cokolvek nad prvym jadrom. Disk je klasika, treba pouzit cokolvek mensie ako 120 GB (ale aj na to uz som na nete nasiel patche). Plus este na mojej doske bol problem so SATA, takze som si zohnal ako aj HDD, tak aj DVD mechaniku v IDE verzii.

    Dual boot je pain. Svojej doby som nad tym stravil nejeden vecer, az dokym som si particie nespravil plne v rezii MS programov a az vtedy sa to rozbehlo ako malo. Cize Win 98 particiu s FDISKom a XP particiu v instalatore XP. Vzdy ked som sa snazil Windowsu nanutit partcie predzvykane v nejakom partition managery, tak dual boot (na rovnakom disku treba podotknut) nefungoval.

    Inak ale musim zaklopat po dreve, vsetko teraz funguje. Integrovana sietovka, integrovana zvukovka (ktoru ale nepouzivam), GPU v AGP slote, zvukovka pre DOS hry, atd.

    Takze hej, aj na relativne modernom PC stale ide rozbehnut Win 98, ale treba sa pripravit na to, ze s tym bude kopec srania (ja som vymenil snad PC, kym to zacalo rozumne slapat).

  • Vkuk napsal:

    A co když zapojíme voodoo 5?

  • LubikCZ napsal:

    Na podobném stroji na SD kartě jsem měl MS-DOS 6.22 :)

  • igi napsal:

    Daj si na c:/ adresár install a do neho daj inštalačné fily. Pôjde to neskutočne rýchlo a systém aj v budúcnosti pozná že na tejto ceste má svoje veci. Treba to vyskúšať, tých pár mega na disku za to stojí.

  • Michal Mrazek napsal:

    taky se na to chystam, mam k dispozici desku GA-8I865GME-775-RH , cpat tam budu 98SE ale dam mu jen 512mb ram, tam se vyhnu vetsine problemu , a ucelem testu je zjisit jetli pro hry ktery vyzadujou win98 / a na win xp uz nebezi/ bude stacit celeron D 420 , pro win xp mam pripraveny jiny projekt s i3-3220T , ale snad sezenu i asus B85M-G a i5-4570T

  • Lukas Satin napsal:

    A co nainstalovat Windows 98 SE v nejakem virtualnim stroji (vmware) pod Windows 10 (napr. na uplne jinem pocitaci). Pote vzit diskovy image z VM a nejakym zpusobem ho exportovat na disk, ktery chceme pouzit v pocitaci pro W98? Pote vyndat disk z PC a pripojit ho do druheho, starsiho, PC.

    Zkratka vyuzit nejake klonovani disku nebo klonovani image.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle