Caesar 1, počátek legendární budovatelské série

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Žánr budovatelských strategií byl velmi oblíbený, a to zejména na konci 90. let, kdy vyšla řada nezapomenutelných titulů v čele s Pharaoh, který svou tématikou z Egypta, krásnou grafikou a neuvěřitelně návykovou hratelností připravil mnoho hráčů o desítky hodin herního života. Pharaoh byl ovšem jen odnoží dlouho trvající série, která nezačala v Egyptě, ale v Římě, a to roku 1993, kdy na počítače přišel Caesar.

Musím se přiznat, že jsem spíše fanouškem egyptského dobrodružství, ovšem i třetí díl Caesara patří mezi mé oblíbené tituly. Ten vyšel až v roce 1998, my se dnes ovšem vydáme do úplného začátku, a to roku 1992, kdy vychází parádní strategie Caesar. První díl, přestože pro mnohé dnes již zdatně zdřevěnělý, nastavil určité mechanismy, které se zachovaly, i když se značným vylepšením, do dalších dílů. Řím byl jednou z největších a nejsilnějších civilizací své doby i celé historie, je proto logické, že si pro historickou budovatelskou strategii vybrali vývojáři ze studia Impressions právě toto období a tuto civilizaci.

Caesar vás staví do role, alespoň z počátku, malého úředníka, jenž má na starosti malou provincii někde v nedůležité části impéria. Vaším úkolem je postarat se o tuto provincii, vystavět velké a prosperující město, zároveň také ubránit tuto provincii před nájezdy bezbožných barbarů, jejichž kmeny byly nedávno porobeny. Je jen na vás, jakým způsobem se o provincii a její prosperitu postaráte. Hra je rozdělena do dvou režimů. Prvním z nich je samotná provincie, tedy velká mapa, na které je nutné zajistit určitou infrastrukturu, vystavět vojenské budovy, opevnit své město a zajistit celkovou oblast pro přesun vašich vojsk a zajistit bezpečnost města. Druhý režim, mnohem detailnější a líbivější, je poté správa a výstavba vašeho města. V obou případech máte volnou ruku, je jen na vás, jaký systém bude vaše provincie mít, jediné, co hráče omezuje jsou peníze, přesněji jejich velmi častý nedostatek. V druhém režimu, tedy ve výstavbě svého města, strávíte mnohem více času.

Caesar 1, počátek legendární budovatelské série

Správa města je klíčová pro udržení pořádku v provincii a pro potřebný přísun zlaťáků do vaší pokladny. Z té se budou tyto zlaťáky dále kutálet do kapes legionářů a na vojenské výdaje spojené s proviantem, transportem vojsk a dalších potřebných věcí, jež se točí kolem bezpečnosti provincie a rozšiřování území ve jménu velkého Caesara a samotného Říma. Základem města jsou vaši obyvatelé, kteří potřebují někde bydlet, někde pracovat, někde trávit svůj volný čas, zároveň se chtějí cítit bezpečně, k čemuž je potřeba dalších služeb a komodit, jež mohou být součástí městské samosprávy, nebo je nutné je importovat z jiných provincií.

Může to znít jednoduše nebo také ne, pravda je někde mezi. Udržet své obyvatele spokojené vyžaduje určité plánování a budovatelského ducha. Lidé potřebují pohodlí, napojení na vodu, obchody, zábavu, chtějí se modlit, užívat volného času v divadle či na gladiátorských hrách a tak dále. Je nutné zajistit dostatečné množství stavitelů města, hasičů, bezpečnostních hlídek a dalších pracovních pozic, jež se budou starat o chod vašeho města. V opačném případě je prosperita města v nedohlednu, a naopak se blíží vlny nepokojů a rebelií, které mohou znamenat konec hry.

Caesar 1, počátek legendární budovatelské série

Postupem hrou se naučíte jednotlivé mechanismy a to, jakým způsobem uspokojovat potřeby vašich obyvatel. Pokud jsou spokojení obyvatelé, mají dostatek práce, tedy i peněz, je snadné vybírat daně nebo exportovat vyrobené zboží, což vynáší a napěchuje vaši pokladnici až po okraj. Každá provincie, kterou dostanete, má na starost určité úkoly a cíle, jež musíte splnit. Pokud se vám to podaří, máte možnost posunout se do další provincie a získat vyšší šarži v rámci římské hierarchie.

Pro splnění mise v provincii je nutné naplnit určitý rating v jedné nebo ve všech čtyř sledovaných kategoriích, kterými jsou mír, kultura, prosperita a říše. Mír je zajištěn bezpečností provincie, kultura dostatečným množstvím kultury v rámci vystavěných budov ve městě, prosperita je založena na míře výdělku vašeho města, a nakonec kategorie říše sleduje, jakým způsobem jste schopni plnit příkazy vašich nadřízených, v rámci posílání určitých komodit nebo vojska pro Císaře. Začátky jsou těžké, jelikož je nutné zvyknout si na mechanismy a pravidla hry, postupně se do hry dostanete, zlepšíte své schopnosti a budete schopni plnit cíle velmi rychle a efektivně. Ke konci hry začíná přituhovat a náročnost jednotlivých misí je neúprosná. Stará dobrá hra, se starou dobrou obtížností.

Caesar 1, počátek legendární budovatelské série

Hra je z roku 1992 a již z obrázků je patrné, že grafika zestárla. Na své funkčnosti ovšem nic neztratila, moc pěkné jsou jednotlivé animace, jež se týkají nejen celé provincie, ale zejména vašeho města, které neustále roste a mění se podle toho, jakým způsobem se o vaše obyvatele staráte. Z počátku lidé bydlí v obyčejných barácích, po splnění jejich potřeb se ovšem baráky mění na větší a honosnější stavení, naopak v případě nespokojenosti dochází k jejich návratu k chudší variantě. Prezentace jednotlivých budov je pěkná a funkční, velmi dobře vidíte, zda splňujete jednotlivé požadavky pro budovy, zda lázně mají dostatečné množství vody, zda se do obchodů dostává potřebné množství potravin a komodit, vše vidíte v reálném čase. Lidé po městě procházejí, transportují věci k potřebným budovám. Ve své době to muselo být na otevřenou pusu, což se určitě počítá.

Co mi dělalo trošku problém byl již řádně zrezivělý interface, který není intuitivní a poměrně dlouho mi trvalo, než jsem jej pochopil a dokázal bez problému používat všechny jeho možnosti. Je to ale spíše o zvyku. Hudba je na druhou stranu divná, nejsem si jistý, jestli to bylo DosBoxem, ale hudba velmi často vynechávala, hrála jen v určitých momentech či pasážích a raději jsem hrál bez ní. Je to škoda, podle všeho by měl mít Caesar hudbu pěknou. (Možná na Amize? Pozn. Sledge)

Caesar 1, počátek legendární budovatelské série

Přestože preferuji pozdější díly, tohle je samotný začátek, který se určitě povedl, a jedná se o pěkný vstup, jež založil základní kámen úspěšné stavitelské sérii. Postavte fungující město, opevněte se, postavte silnou armádu a odrazte útoky barbarských kmenů. Jednoduchý nápad, skvělá zábava - Caesar je vynikajícím úvodem do žánru. Zajímalo by mě, zda tuhle hru někdy někdo dohrál, musí to být pořádná makačka :)

Dodatek Sledge: Ač jsem u Cézara dvojky (Plebs are needed! Plebs are needed!) a trojky strávil moře času, k jedničce jsem si nikdy cestu nenašel. Chybí tomu elegance prvního SimCity a relativně snadná uchopitelnost pozdějších dílů. Tzn. jedničku hrát neumím a proto berte můj ilustrační screenshot městečka s rezervou, je to takové hala bala a pořád se nemůžu dovtípit, jak rozumně rozvádět vodu :)

Autor: Popy

Hráč, fanoušek starých her, zejména pro první Playstation.

Komentáře k:
"Caesar 1, počátek legendární budovatelské série"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle