Krabice: Sid Meier’s Pirates!

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Stala se věc vzácná a nevídaná - podařilo se mi zkompletovat krabici, které chyběl jeden drobný, leč zásadní dílek. V mladické nerozvážnosti jsem jej kdysi dávno použil k dekorování stěny svého dětského pokoje, abych toho následně několik let hořce litoval. Ale už je to dobré! O jaký ztracený a opět nalezený kousek jde? Dozvíte se později...

Bájným pokladem tohoto dílu krabicové série jest, prosím slavnostní salvu z děl, akčně-strategická legenda Sid Meier's Pirates! Jo ho ho! Osobně za nejpogrogovější pirátský titul samozřejmě považuji první Monkey Island, nicméně kdo jsem já, abych se protivil hlasu lidu. To by byla vzpoura a nerad bych se jednoho probudil vise oběšen na ráhně.


Krabice: Sid Meier’s Pirates!

Otevíráme silnou fotkou, mužík jak vystřižený z laciné telenovely. Čiší z něj ještě méně respektu, než z Guybrushe Threepwooda či Willa Turnera. Odstraňte nápis "Pirates!" a můžete ten obrázek lípnout na nejpodřadnější z titulů červené knihovny. Takové ty knížky, kde "sunul ruku vzhůru po jejích krémových stehnech a ona cítila, jak jeho velký úd pulzuje touhou." (Kdo pozná film?) Jiné verze měly cover art zdařilejší.

Krabice: Sid Meier’s Pirates!

An Adventure So Real It Took MicroProse to Create! Ať to obracím jak to obracím, tohle je jeden z nejhorších sloganů, které jsem zatím na krabici četl. A to počítám i nápis please recycle z boxu Stonekeepu. Ale kluci to asi mysleli dobře. A jsou tu i lepší texty. Jako třeba ty, které slibuji drancování, obchodování, lovení pokladů, romantická setkání (tak proto ta červená knihovna!) a v neposlední řadě šerm i námořní bitvy.

Krabice: Sid Meier’s Pirates!

Lovíte-li poklady v hlubokých vodách bigboxových oceánů, jsou tyhle letáky ekvivalentem staré kožené boty. Musí to být, ale že by z toho jeden měl nějakou velkou radost, to ne. Navíc kdo kdy slyšel, aby se krvelačný bukanýr obávaný v nejhorších putykách hispterských náplavek někde registroval! Ještě tak ve frontě na sojové laté, ale víc nic.

Krabice: Sid Meier’s Pirates!

Disketový dvojšerm, dvě masivní plachty pro majitele starší kocábek a jedna plachta elegantní pro ty zámožné piráty, kterým řemeslo nese. Hlavně bacha na magnety, nesvědčí ni kompasům, ni disketám.

Krabice: Sid Meier’s Pirates!

Svitky nalezené v lahvi! Osvětlují začínajícím pirátům základy jejich nebezpečného povolání. Ovládání lodi, ovládání bodnosečných zbraní, čtení map a jako vítaný bonus trocha té důležité historie pro kontext. Jen recept na grog schází. Takže tu ho máte: kerosen, propylenglykol, umělá sladidla, vitriol, rum, aceton, kyselina z autobaterie, červené barvivo, SCUMM, motorový olej a paprikáš. Samozřejmě trocha Becherovky nemůže uškodit, kvůli esenci.

Krabice: Sid Meier’s Pirates!

Minimální nároky jsou žertovné, Pirates se spustí téměř všude, i na nepříliš vybaveném XTčku. Stačí 256kB operační paměti a CGA grafický adaptér (EGA doporučena). Však jsme v roce 1987, běžná PCčka byla stále ještě vesměs truchlivě malomocná, byť 386ka už vítězně táhla trhem. Hra v této verzi ještě nepodporuje zvukové karty (nepočítám-li Tandy), na ty se společně s podporou VGA dostalo až ve vylepšené verzi pro DOS, tohle je PC Booter.

Krabice: Sid Meier’s Pirates!

No a konečně onen znesvěcený artefakt, o kterém píšu v úvodu. Ano, já vůl jsem si tehdy tuhle krásnou mapu nalepil na hnusnou oranžovou tapetu, hned vedle monitoru. K mé obhajobě: krabice Pirates! byla zakoupena v Levných knihách, s cenou řádově v nižších desetikorunách. Takže nejen, že mě nenapadlo, že podobné věci jednou budu sbírat, ale nešlo ani o nějaký drahý statek, prostě šunt za dvacku. Tahle mapa pochází z bordelu jistého dr. Morbida. Ten mi mimochodem dlouhé měsíce slibuje článek o Magic The Gathering od Microprose (rok 1997), tak jestli jste se prokousali textem až sem, dejte mu vědět v komentářích, že byste si to fakt rádi přečetli ;)

Krabice: Sid Meier’s Pirates!

Krabice: Sid Meier’s Pirates!

A na závěr dva celkové pohledy na truhlici s pokladem. Není to zlé, ale nějaký ten bodík musím strhnout za toho jelimana na artworku, další bodíky dolů za subtilní krabici, je to zhruba na polovině obvyklé tloušťky. Kartón je kartón, tvrdá měna, tady někdo šetřil! Hodnotím sedmi chapadly rozzuřeného krakena (z celkových desíti).

A pirate I was meant to be! Trim the sails and roam the sea!

P.S. U olihně to jsem rád, že to mám zase kompletní! :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Krabice: Sid Meier’s Pirates!"

  • Dr. Morbid napsal:

    Bych si teď krutě rád přečetl ten článek o MtG.
    Jinak samozřejmě mě těší, že tě můj dobrý skutek inspiroval k vypoceni tak rozsáhlého textu!

    • Sledge (admin) napsal:

      Je mi jasný, že jaro je za dveřmi a ty se připravuješ na boj proti spojeným slimáckým silám, ale přesto bys kurvafix mohl tu a tam zasednout k psacímu stroji! Zástupy lačných čekají, já ti slibuju, že minimálně 7 lidí si to s chutí přečte! :)

  • RetroPhill napsal:

    8! Bez Polluxovy snahy bych třeba v životě nezavadil o Castlevanii, tak jen to sem perte – rád si aspoň počtu, co mi v životě uniklo.

  • Walker napsal:

    9 :-)

  • Nightbreed napsal:

    10 :-)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle