Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Adventura A Final Unity rozhodně patří mezi to nejlepší, co může herní Star Trek nabídnout. Příběhový propletenec, který jako by vypadl přímo z televizní obrazovky, posádka lodi Enterprise 1701-bloody-D v hlavních rolích, prvotřídní dabing z úst původních herců, snesitelná (a nepovinná) simulační část, pohledná grafika, absence Wesley Crushera... K naprosté dokonalosti chybí snad jen drobné cameo Rega "Broccoli" Barclayho.

Trekkie mého formátu je pochopitelně ze všech startrekových her ve sbírce obzvláště nadšen, byť zdaleka nemám vše podstatné. (Aktuálně je na cestě pěkná krabice Star Trek: Generations.) V případě Final Unity mi kalí radost jen fakt, že mrzák, od kterého jsem na ebay kdysi krabici koupil, jí velmi necitlivě oblepil izolepou. Doufám, že v pekle je pro podobné matlaly VELMI speciální místo. Naštěstí to odnesl jen jeden roh, zbytek izolepy se mi podařilo sundat bez poškození kartónu.

Ale dosti úvodu, jak pravil Q: "All good things must come to an end." Plný warp! Second star to the right and straight on 'til morning.

Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity

Hlavní motiv je mimořádně podařený a zahrnuje vše podstatné. Všimněte si jisté podobnosti majestátní pleše kapitána Picarda s níže umístěným planetoidem. Náhoda? Spíše jinotaj! Plusové body přidávám za blyštivý nápis, byť nalezení vhodného foto úhlu tak, aby se v něm neodrážela kosmická nehoda, kterou zovu obličejem, chvíli trvalo.

Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity

Embark in an Adventure Beyond Your Imagination. To je poměrně odvážně tvrzení, má bujná imaginace toho dokáže vybájit opravdu netušeně mnoho. Věděli jste, že první věta popisu drží absolutní světový rekord v počtu užití ™ symbolu? Mimochodem, při pohledu na posádku mě napadá anketa: která z postav se může pyšnit nejmužnějším knírem? Je to a) Will Riker, b) Worf, nebo c) Deanna Troi?

Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity

Jdeme na šťavnatý obsah. Na první pohled tu máme všechny klasické m-komponenty: manuál, médium a mnoho mimózních materiálů.

Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity

Nebýt té modré, tak mám podezření, že jde o pálené CD zohavené zapomenutou technologií lightscribe. Povšimněme si zdařilého vyvedení detailů na obličeji pana Data. Malebná duha není součástí grafického motivu, to jsem si jen na focení vybral oněch 5 minut, kdy svítilo slunce.

Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final UnityKrabice: Star Trek The Next Generation – A Final UnityKrabice: Star Trek The Next Generation – A Final UnityKrabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity

Manuál je téměř perfektní. Obsáhlý, kompletně v barvě a na kvalitním pevném papíře. Taková pěkná mini-knížka. Snad jen úvod mohl být poněkud vzletnější, tyhlety protipirátské kampaně mají smysl jen ve chvíli, kdy se bojuje proti pirátům Orionským! Dále mohlo být několik stránek věnováno podrobným technickým popisům, napadá mě samotná Enterprise NCC-1701-D, nebo pozemský Spacedock. Ty wireframe modely v obsahu k podobným skopičinám vyloženě vnadí.

Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity

Obvyklá PC pakárna, všechny výše zobrazené listy se zaobírají instalací a technickým nastavením hry. Final Unity je totiž hra DOSová, a s DOSem se to má jako s Enterprise. Ostřílený šéfinženýr zvládne problémy levou zadní ve zlomku obvykle potřebného času, ovšem po zásahu inženýrů nezkušených může velmi snadno dojít k explozi či implozi.

Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity

Anketa lomeno registrační karta pochopitelně nesmí chybět, to by to Hvězdná flotila daleko nedopracovala, kdyby se v jejích řadách pohybovali anonymní a neproklepnutí kapitáni! Zcela zásadní část naleznete vpravo dole - jste přihlášeni k odběru internetu? Hodláte se přihlásit v příštích 12 měsících?

Co se odpovědi na otázku "Which other MicroProse games do you own?" týče, má big-box sbírka obsahuje Grand Prix 2, X-COM Terror form the Deep a Colonization.

Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity

Na závěr oblíbená technická sekce minimálních požadavků. Hra je i přes nesporné audiovizuální kvality poměrně skromná, pro rozhýbání její SVGA grafiky (640x480) je doporučen klasický herní dělník tehdejší doby, 486DX/66MHz, nuznější kapitáni brázdící hvězdnou oblohu ve 486kách pomalejších si ovšem také nějak poradí.

A jestlipak víte, co nám tu schází? Ano, je to mapa. Velká škoda, že velký bůh Karton neseslal na herní krabici požehnání v podobě možná zbytečné, ale tak žádoucí hvězdné mapy. Nestálo by to moc, stačila by A5ka a krabice by pak mohla aspirovat na absolutní hodnocení. Takhle nám k velikosti bohužel onen pověstný ždibíček chybí.

Tak snad někdy příště, až seženu do sbírky Star Trek: 25th Anniversary, popř. Star Trek: Judgment Rites :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Krabice: Star Trek The Next Generation – A Final Unity"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle