Mega Bomberman pro Genesis – bum bác!

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Určitě každý zná hry Dyna Blaster nebo Atomic Bomberman... Nicméně pokud jde o sérii Bomberman, tak mám raději Mega Bomberman, který vyšel pro Mega Drive / Genesis v roce 1994 (a v roce 1993 ještě předtím na PC Engine). Mě každopádně překvapilo, že Bomberman je... obrovská série. Já jsem sice věděl, že má spoustu dílů na všech možných konzolích a na PC, ale teprve před napsáním této recenze jsem si pročítal Wikipedii a zjistil, že Bombermanů je snad daleko víc než Castlevanií a Tomb Raiderů dohromady. Z tohoto úhlu pohledu se zdá, že můj oblíbený Mega Bomberman je prostě jeden z mnoha!

Každopádně úvodní intro nám shrne děj asi takhle: na planetě Bomber si všichni žijí šťastně a spokojeně, než se objeví zlý Buggler (též známý jako Buglear, Bagulaa, Bugler, Buglar, Bugglar, Burglar, nebo Bagular) se svou armádou robotů a planetu přepadne. Planetu chrání pět chrámů, ve kterých je magická pečeť. Ta je v každém chrámu rozbitá na několik částí, což znamená, že vaším úkolem je najít části všech pěti pečetí, složit je zase dohromady a následně se postavit zlému Bugglerovi.

Mega Bomberman pro Genesis – bum bác!

Lze hrát singleplayer kampaň, kdy je nutné projít několik levelů roztříděných dle prostředí (džungle, sopka, strašidelný hrad a tak dále), porazit pár bossů a na samotný závěr ještě final bosse. Levely jsou dále rozdělené do menších částí, které se vám otevírají, když v daném místě odpálíte všechny podivné skleněné koule na stojanu, a na konci celého levelu je pak jeden dílek pečetě, který je rovněž ve skleněném cosi. Funguje to tedy podobně jako Dyna Blaster, akorát jednotlivé úrovně nemusí mít jen obdélníkový tvar...

Princip Bombermana je jednoduchý. Každý level je složen z políček, které buď neobsahují nic, nebo obsahují zdi, které se dělí na dva druhy - odpalitelné a neodpalitelné. Ty odpalitelné musí Bomberman odpalovat - pochopitelně - aby se dostal dál. Každý level je také plný nepřátel a jiné havěti. Naštěstí i ty můžete vyhodit do vzduchu.

Bomberman umí pokládat bomby, které po chvíli explodují, přičemž exploze se rozletí všemi směry. Pokud narazí na odpalitelnou zeď, tak ji odpálí, a pokud na neodpalitelnou, tak se výbuch zastaví. Jednoduché.

Mega Bomberman pro Genesis – bum bác!

Bombu lze položit pouze jednu. Další můžete až ve chvíli, kdy předchozí položená exploduje. Ovšem lze sbírat power-upy v podobě bomb a plamínků, které počty položených bomb i dosah jejich exploze zvyšují. A tak to jde dál a dál, až se stáváte čím dál tím nebezpečnějším. Paradoxně čím jste silnější, tím více ohrožujete sami sebe. Je to hlavně proto, že jakmile hráč může pokládat hromady bomb s velikánskou schopností exploze, získá určitou sebedůvěru. Začne je pak sázet úplně všude, což může vést k řetězovým explozím, které z vás udělají totální killing machine. Ale často může hráč udělat malou chybu, něco přehlédnout a odpálit sám sebe. Je tedy nutné přistupovat ke svým schopnostem malinko zodpovědně. :)

Power-upů je však ještě víc. S jedním můžete procházet stěnami (něco jako noclip mode :) ), s jedním lze odpalovat bomby tlačítkem A dle libosti, a to bez nutnosti čekat na jejich detonaci. Dále je tu třeba ochranná vesta, která zvyšuje vaši šanci na přežití, možnost odkopnout bombu, což se hodí, když se omylem zaklíníte položením bomby na dementní místo, a tak dále.

Mega Bomberman pro Genesis – bum bác!

Za zmínku stojí ještě jeden power-up, a to klokánek. Občas najdete vajíčko, ze kterého se vyklube klokánek, na kterém můžete jezdit podobně, jako když si Mario osedlá Yoshiho. Je více typů klokánků. Ty se dělí podle barvy. Někteří umí skákat, a tak mohou přeskočit některé druhy zdí. Jiní umí odkopnout bombu, a to natolik, že dokonce přeletí několik políček. Jeden z nich umí rychle běhat. A pak je tu jeden, který neumí nic. Toho mám nejradši, protože se v něm trochu vidím. :)

Dále je tu ještě multiplayer match, kde se v aréně společně mohou utkat až čtyři Bombermani (pochopitelně konzole má jen dva ovladače, takže maximálně dva hráči a další dva ovládá AI). Funguje to podobně jako v Atomic Bomberman.

OK, takže to byl můj oblíbený Mega Bomberman, co vyšel pro Mega Drive/Genesis. Mám ho dokonce o chlup raději než populární Dynu Blaster. Všem, kteří stále objevují různé zapomenuté kousky pro staré konzole, můžu jen doporučit! ;)

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Komentáře k:
"Mega Bomberman pro Genesis – bum bác!"

  • lasice napsal:

    bomberman je boží, hlavně je to taková ta hra na párty, na prasepárty jsem ho hráli v 8mi lidecha to byl masakr :D mám k sega MD takové udělátko pro 4 hráče, jen jsem přes to nikdy nehrál :D a ani nevím jestli to ta hra podporuje, resp. které hry to podporují ;)

  • Ronoath napsal:

    „A pak je tu jeden, který neumí nic. Toho mám nejradši, protože se v něm trochu vidím. :)“

    Tak tím jsi mě rozsekal, nečekal jsem tam takovouhle větu:-)

    (Která je ovšem nepravdivá: umíš psát četné a pěkné recenze, což dohromady spojit je kumšt.)

  • Fruth napsal:

    1. Prirovnani sebe sama ke klokanovi co neumi nic me dostalo
    2. Myslim ze to po pripojeeni multipadu budou moci hrat 4 hraci.
    3. Klokanu by melo byt 5 a kazdy by neco dela https://www.fanbyte.com/lists/all-5-mega-bomberman-egg-kangaroos-ranked/

    • Pollux napsal:

      Pink Louie
      The pink Louie has no combat or puzzle solving abilities, but it does dance when you hold down the C button.

      Tohohle jsem myslel :D Ten začne jen tančit. Ale neumí nic v rámci hry.. jen začne tančit :D

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle