Serious Sam a druhé setkání (The Second Encounter)

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Druhý díl, což je prakticky druhá část prvního dílu, protože ten byl rozdělený na dvě poloviny, začíná tam, kde předchozí díl skončil. Sam ukradl létající talíř a vydal se vesmírem daleko, daleko, daleko, až dorazil do… Jižní Ameriky v dobách Aztéků. Stále se snažíme najít a zničit zlého boha jménem Mental. V první části jsme porazili jeho generála UGN-Zan III a v druhé se utkáme se dalším – s Mordecai The Summoner.

Zatímco první část se celá odehrávala v Egyptě, tady kromě Jižní Ameriky ještě projdeme Persii a středověk.

Druhý díl, tedy druhá část, tedy The Second Encounter, mi osobně připadá daleko lepší než ten první. Croteam tu naplno ukázal svůj potenciál, vskutku!

Spoustu věcí zůstalo při starém. Stále je to humorná tupá střílečka, kde hlavní hrdina Sam musí vystřílet obrovské armády monster a u toho vtipně hláškovat. A jako vždy s tím, že monstra tak nějak postrádají logiku a v aztéckém chrámu klidně potkáme robota, ufouna nebo draka.

Avšak je tu řada změn, a všechno jsou to - naštěstí - změny k lepšímu.

Zatímco ve First Encounter byly jednotlivé levely víceméně na jedno brdo, kdy jsme obvykle procházeli jen hromady velkých prostranství v egyptském prostředí, u druhého platí, že co level, to velice osobitý, unikátní styl.

Kupříkladu hned druhý level v první epizodě jménem Valley of the Jaguar představuje neskutečný zážitek.

Serious Sam a druhé setkání (The Second Encounter)

Údolí jaguára (Valley of the Jaguar)

Ve Valley of the Jaguar začínáte ve veliké jeskyni, kde si kromě střílení užijete i nějaké to přeskakování po plošinkách či různé jiné druhy hopkání. Když se konečně dostanete až na konec, máte pocit, že už jste urazili nemalý kus cesty. A pak se najednou dostanete ven do pralesa. Venku po chvíli konečně dorazíte do „Údolí jaguára“, což je veliká louka s malou pyramidou uprostřed. Ta má na sobě dva podstavce pro dvě sochy jaguárů. Ve třech světových stranách se nachází tři pompézní chrámy. Sam tedy musí dva z nich projít, v každém najít zlatou sošku a dát je na podstavce na pyramidě uprostřed údolí. To nakonec otevře třetí chrám. Teprve tam je konec celého levelu.

Epické!

Čekali byste, že chrám bude jen řada chodeb a arén přecpaných monstry? Inu, tvůrci se rozhodli i pro nějaké ty pasti typu: na stěnách budou bodce a v místnosti nevyzpytatelný vítr. V jiné místnosti je tma a po zemi jde světlo, které vytváří něco jako cestičku. Jdeme tedy po cestě, přičemž šlápnutí do tmy nás potrestá tím, že se do místnosti teleportuje hromada monster.

Serious Sam a druhé setkání (The Second Encounter)

Hordy nepřátel

A to jsem stále popsal jen druhý level. Další úrovně nás zavedou do aztéckého města nebo do podzemního chrámu. A všechny tyhle úrovně jsou rovněž plné zajímavých nápadů! Co kdyby aréna, kde se bojuje s armádou nepřátel, nebyla jen nudnou arénou, ale podlaha by vše odrážela jako trampolína? Co kdybychom měli tunel, kde nejde poznat, co je nahoře a dole, protože se lze pohybovat po celém povrchu konzistentně? To všechno tu doopravdy je. Prakticky každý level je plný nejrůznějších nápadů, které vdechují každému místu jistou osobitost a neopakovatelnost.

Serious Sam a druhé setkání (The Second Encounter)

Město bohů (City of the Gods)

Druhá část hry se odehrává v Persii a přináší úrovně, které jsou neskutečně obrovské, velkolepé a epické.

Navštívíme celou řadu zajímavých míst. Ziggurat, Sloní atrium nebo Nádvoří Gilgameše. Nejvýraznější a nejzajímavější je ale Babylonská věž. Místy jsem si už říkal, že jsou ty souboje možná až přehnané. Každé větší nádvoří obvykle obsahuje tak velké hromady protivníků, že to znamená půlhodinové čištění obrovských armád.

Naštěstí přibylo mnoho nových zbraní, jako je motorová pila, plamenomet a především odstřelovačka. Ta zvyšuje zábavnost celé akce v řadách desítek procent. Další nová a poměrně schopná zbraň je Serious Bomb, což je bomba, která nechá zmizet vše, co po vás momentálně jde. Tu si však musíte šetřit na krizové situace.

The Second Encounter také přináší hromadu nových monster, jako jsou třeba chlápci s motorovkou, co mají místo hlav dýně, různé druhy ufounů nebo extrémně otravní draci, kteří vrhají jednu ohnivou kouli za druhou.

Serious Sam a druhé setkání (The Second Encounter)

Zasněžená vesnička

Poslední epizoda, která se odehrává ve středověku – nás zavede do velkého hradu jménem The Citadel, středověké vesničky The Land of Damned, která se dělí na dvě části – zasněženou vesničku a lávovou jeskyni, přičemž končí bojem u ledového hradu. A nakonec je tu poslední mapa, kde je asi tisíce monster – The Grand Cathedral.

Musím také pochválit hudební stránku, protože první Serious Sam sice neměl špatné tracky a našlo se hned několik dobrých nápadů, ale víceméně splývaly a moc si z toho člověk nezapamatoval. Ovšem tady… první dva levely se drží klasického bubnování, které podtrhuje atmosféru aztéckých chrámů… Už od třetího levelu se však začnou vyskytovat daleko nápaditější tracky, a to takové, které se perfektně hodí k danému prostředí a zvýrazňují osobitost jednotlivých map.

Serious Sam a druhé setkání (The Second Encounter)

Boj s obřím monstrem

Kdybych měl zmínit nějaké slabší stránky, tak stejně jako u prvního dílu je poznat, že je to spíše zaměřené na multiplayer, protože ty obrovské armády monster se v kooperaci čistí daleko snadněji. Navíc, už na střední obtížnost je Serious Sam někdy až nesmyslně tuhý, téměř nehratelný.

Stejně jako první část se i ta druhá dočkala HD verze, která se obsahově nijak neliší (až na jednu předělanou místnost). Vyniká pouze svým vzhledem. Přece jenom, proč nemít hezčí textury a hezčí monstra, když je možnost? (Pokud tedy nejste zásadový retrohráč!)

Serious Sam (HD): The Second Encounter můžu tedy v klidu doporučit. Je to naprosto suprová akce a absolutně úžasná věc na vyblbnutí. Jedna z nejlepších odreagovaček, co znám. Možná že je Serious Sam místy trochu stereotypní, ale to zase tolik nevadí. Tvůrci do toho tentokrát dali všechno a překonali sami sebe! Pro mě osobně je to jedna z mých nejoblíbenějších akcí vůbec.

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle