Tenký klient HP T5720 podruhé a se sajdkárou!

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Přibližně před rokem a půl jsem vesměs nadšeně psal o tenkém klientu HP T5720. Krátké shrnutí: jde o malé Win98-kompatibilní zařízení s procesorem AMD Geode NX1500 (= Athlon XP-M 1GHz). Snadno se tak může stát vhodným retro strojem tam, kde není dost místa, a pro ty hry, které na NT větvi Windows nechodí vůbec, nebo s problémy. Mělo to ovšem háček - integrovaná grafická karta SiS Mirage SiS741GX má velmi neodladěné Win9x ovladače, takže v řadě her počítač mrznul.

Řešení existuje - "sajdkára", tzn. rozšíření skříně, plus PCI riser. Díky tomuto kombu lze do T5720 zabudovat klasickou PCI kartu, v našem případě tedy PCI grafiku. Jenže! Poté, co se recenze T5720 objevila na kanále PhilsComputerLab (viz níže), vyskočily ceny tohoto zařízení do nebeských výšin, a sajdka se stala zcela nesehnatelnou.

Ale osud tomu chtěl, že se dva kusy T5720 i s příslušným rozšířením objevily na aukru. Neváhal jsem a se Srandistou, který po zařízení také lačnil, jsme upekli konspiraci - každý jeden kus a hlavně nikomu nic neříkat! :)) Povedlo se a za pár stovek byla HPčka naše.

Tenký klient HP T5720 podruhé a se sajdkárou!

Ani jsem se nenamáhal důkladným testováním došlého funkčního kusu, prostě jsem přehodil dekly a PCI riser na můj původní T5720. Hotovo a v mžiku připraveno na pojmutí PCI grafické karty. Tady bych rád zmínil, že ač jsou to zařízení docela bytelná, tak trochu trpí na elegantní, ale ne příliš zjevný způsob zaklapnutí dílů do sebe. Jinými slovy když nevíte, kudy dovnitř, na 99% zlomíte plastové háčky, díky kterým "okrasné" plasty drží pohromadě. Case se kvůli tomu samozřejmě nerozpadne, nosná konstrukce je kovová, ale plasty už pak tak úplně nelícují. Např. můj kus má těch háčků zachovánu tak polovinu.

Ale zpět ke grafice - bohužel jsem v mezičase zjistil, že PCI GeForce 2 MX, kterou jsem měl přesně pro tuto sestavu připravenou, je naprosto a dokonale mrtvá. Další výběr byl tristní - S3 ViRGE, ATi Rage, Matrox... a Radeon 7000. Voodoo 3 jsem zavrhl, protože v té miniskříni by se to pravděpodobně samovzňalo. Takže vzhůru do akce s Radeonem!

Tenký klient HP T5720 podruhé a se sajdkárou!

A není to tedy úplně ideální karta. Dokonce i v porovnání s integrovanou SiSkou je její výkon velmi slabý, silné CPU by si zasloužilo vhodnějšího druha ve zbrani. Na druhou stranu záseky jsou pryč a celý koncept se ukázal jako bez problémů funkční. Jestli v budoucnu na nějakou PCI GeForce narazím, tak dobré, pokud ne, nic tak strašného se nestalo. Protože to nejdůležitější, tedy Need For Speed Porsche, běží v 640x480 bez chybičky. Níže tabulka testů a srovnání.

Testovaná konfigurace:

  • AMD Geode NX1500 1GHz
  • 256 MB DDR RAM 400MHz CL2.5
  • ATi Radeon 7000 64MB
SiS741GX 16MB ATi Radeon 7000 64MB
Quake 3 timedemo
(800x600, custom)
50,2 30,6
3DMark 2000 3204 1949
3DMark 2001SE n/a 791

Věčná škoda, že ta SiSka nemá 32MB VRAM a lepší ovladače, pak by HP T5720 ve Windows 98 po herní stránce excelovalo.

Tenký klient HP T5720 podruhé a se sajdkárou!

Závěr?
S vhodnou PCI grafikou je HP T5720 v kategorii malých herních Win9x mašin jasným vítězem. Slušný výkon, ideální rozměry a vítaný bonus - s grafickou kartou v pasivu a CompactFlash kartou místo HDD též absolutní ticho. Přehřívání se nebojte, heatpipes to v klidu uchladí, jen se vyhněte přímotopům úrovně Voodoo 3, pak by to i shořet mohlo :)

A teď mě omluvte, jdu lovit tu PCI GeForce...

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Tenký klient HP T5720 podruhé a se sajdkárou!"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle