Tenký klient HP T5720, herní PC roku 1999!

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Po zařízeních Wyse Cx0 a Wyse Vx0 mám na stole dalšího tenkého klienta, tentokrát jde o HP T5720 z roku 2007. Jak schopný retroherní systém toto nevelké HPčko je? Dozvíte se níže :)

Nejprve k hardwarové konfiguraci. Hlavní topnou jednotkou je procesor AMD Geode NX1500, což není nic jiného než Athlon XP-M s jádrem Thoroughbred tikající na frekvenci 1GHz. Oproti podměrečným CPU VIA z klientů Wyse jde o slušně výkonný model, pohybuje se přibližně na úrovni Pentia 3 na stejné frekvenci. Grafické jádro SiS Mirage (SiS741GX) taktéž není úplné ořezávátko, je ale v rozletu brzděno nízkou hodnotou sdílené paměti - pouhých 16MB, což je cca polovina ideální kapacity.

Pro RAM je připraven jeden SO-DIMM slot schopný pojmout až 1GB DDR. Pevný disk (DOM) je připojen přes standardní 2.5" IDE, znáte např. ze své Amigy 1200. Netradiční je PCI slot, který lze využít v případě, že máte verzi HP T5720 s větší skříní. Konektorová výbava je klasická: pár USB portů z obou stran, VGA, PS/2, LAN, paralel, serial, audio.

Kvůli relativně výkonnému kombu CPU a GPU je T5720 docela buclík, o chlazení se totiž stará dvojice masivních heatpipe žebrounů. Velikostí je zařízení přibližně na úrovni prvního modelu konzole Playstation. Bohužel vnitřní řešení zamezuje instalaci notebookového disku, i přes značné rozměry není uvnitř dostatek místa. Opět jsme tedy odkázáni na CF/IDE či SD/IDE redukci, aspoň pokud nechceme řezat do plechu.


Herní testy pod Windows 98 a XP

Hlavním retroherním tahákem tohoto modelu je dostupnost ovladačů pro Windows 98. Skutečně nebyl velký problém rozběhat vše důležité, bohužel původní optimismus velmi brzy narazil na nespolupracující grafickou část. V první řadě nelze instalovat dostupné balíky přes příslušné EXE soubory. Je třeba vypreparovat ovladač pro grafiku a instalovat ho přes správce zařízení. S balíkem se totiž automaticky instalují i další věci, které ovšem nejsou s T5720 kompatibilní.

Tenký klient HP T5720, herní PC roku 1999!

Bohužel problémy s ovladači pokračují i po nainstalování, kompatibilita s 3D hrami není stoprocentní. Řada testovaných titulů běžela bez potíží, např. Rollcage, Quake 2, F1 99, Moto Racer či Re-Volt. Naproti tomu NFS Porsche mají tendence k tuhnutí, Quake 3 se v 800x600 hryzne v podstatě okamžitě (ovšem v 640x480 chvíli běží) a Midtown Madness 2 zvládne běžet přinejlepším několik minut. Záseky jsou totální, PC je třeba restartovat. Vyzkoušel jsem několik variant ovladačů, problémy se nevyřešily. Pod Windows XP je naštěstí situace mnohem lepší, ani po hodinovém testování výše uvedených her jsem nenarazil na potíže. Need for Speed běží až na drobná zaváhání plynule v 1024x768 při 32bit barvách a Quake 3 je v 800x600 bezchybný. Ale třeba takový Motorhead způsobí BSOD a UT99 se pustil pod W98, ovšem pod WXP ne.

S hrami podporující jen 3dfx Glide máme opět smůlu, na nGlide či dgVoodoo nemá grafika dostatek prostředků. 2D hry jsou pod Win98 samozřejmě naprosto OK, tam není co řešit. SimCity 2000, Diablo 2, Civilization 3, Starcraft, Get Medieval, staré věci pro Windows 3.x, seznam by byl téměř nekonečný.

Nebýt nestabilních ovladačů pro Windows 98, byla by z toho retro mašina jedna báseň. Takhle k dokonalosti chybí onen pověstný ždibíček. Řešení se nabízí dvě. V první řadě je to dual-boot Win98 a WinXP, s trochou štěstí se problémové tituly aspoň do jedné ze škatulek napasují. V řadě druhé je to ona rozšířená skříň, díky které by bylo možné doplnit dedikovanou grafickou kartu, stačila by např. levná GeForce 2MX.

Bohužel za tuto expanzi (a PCI riser) chtějí vykukové na ebay nehorázné peníze, sehnat levně se nedá. I tak si HP T5720 nechám a budu doufat, že se jednou poštěstí, protože v tuto chvíli je to nejlepší retroherní Win9x tenký klient, který se mi dostal pod ruku. Výkonné CPU, solidní chlazení, použitelná grafika, to vše v krabičce velikosti menší konzole. S grafikou aspoň na úrovni Rivy TNT2 půjde o bezchybnou krabičku :)

Majitel herního PC v roce 1999 by byl asi nemile překvapen, kdyby věděl, že o pouhých 8 let později se bude identicky výkonná sestava prodávat coby tenký klient :) Však porovnejme skóre v benchmarku 3DMark 2000. HP T5720 dosáhne na 3204 bodů. Athlon 550MHz / Riva TNT2 - 2555 bodů. Pentium 3 600MHz / Matrox G400 - 2770 bodů, Celeron 850MHz / Voodoo 3 2000 - 2948 bodů. (Berte to s rezervou, zdroj Google ;) To skutečně není zlé! Novější 3DMark 2001SE by byl pro srovnání vhodnější, bohužel výchozí test se kvůli malé VRAM nespustí. CPUmark99 ukazuje 91 bodů. V porovnání s minule testovanými zařízeními Wyse s VIA procesory a grafikami Chrome je výkon T5720 mnohem vyšší a dokonale předvídatelný, vše běží adekvátně výsledkům syntetických testů.

Abych nezapomněl - emulace! S Wyse Cx0 byla reálná emulace konzolí osmibitových, T5720 zvládne díky výkonnému procesoru i emulaci konzolí šestnáctibitových. Emulátor GENS neměl s rozběháním klasik Sonic the Hedgehog 2 a Streets of Rage 2 sebemenší potíže. S nějakým frontendem se tak může T5720 stát pěknou retrokonzolí k televizi, přední USB porty vyloženě volají po připojení gamepadů.

Na závěr ještě jedna drobná výtka. Doplnění aktivního chlazení se při hraní 3D her asi nevyhnete, bohužel deska nemá ani jeden header (např. USB), ze kterého by šlo vytáhnout napájení. Odborník si zajisté poradí snadno, já se ovšem budu muset přisát přímo na napájecí konektor, což je poněkud... neelegantní.

Verdikt: pokud na HP T5720 někde v divočině narazíte, vřele doporučuji koupi, pro staré a na současných počítačích problémové Wokenní hry je to téměř ideální. A kdyby se vám podařilo narazit na větší verzi s volnou PCI pozicí, neváhejte ani vteřinu.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Tenký klient HP T5720, herní PC roku 1999!"

  • VitaH23 napsal:

    Mno ještě bych vyzkoušel všemi zatracovaný Windows ME, neboť je to tak napůl cesty k XP, ovladače grafik a USB byly mnohem lépe řešené a funkčnější, takže by to mohlo vyřešit ony „zátuhy systému“ a obsahuje i dos tak jako 98ky, takže proč to nezkusit.

    • Doomtrooper napsal:

      Za zkousku to stoji proc ne pro srovnani, ale ME je bohuzel dosti neflexibilni hybrid a podpora a vykon je hluboko pod XP. Zalezi co na tom chces aby behalo jen se obavam ze podpora ovladacu a kompatibilita zrovna s timhle strojem bude takrka priserna. Dual boot si myslim ze bude asi nejlepsi volba. Je ale pravdou ze Sledge oproti me orientuje na podporu i o dost starsich veci, najit opravdovy kompromis je proste slozita vec, vsude je to o kompromisech ;)

      • Mixal11 napsal:

        Prečo by bol výkon windows XP vyšší ako Me? Me sú veľmi podobné 98, akurat sú pridané USB ovládače a je trochu schovaný DOS.

        Na hry ma windows 98/me menší overhead ako xp

    • Sledge (admin) napsal:

      Win98 a WinME jsou pod kapotou totožné systémy, i ovladače jsou stejné, to nepomůže.

    • Falcon napsal:

      Windows ME se mi v novodobé historii (kdysi dávno jsem je provozoval po 2 roky bez přeinstalace!) osvědčily díky podpoře USB hned po čerstvém nalití, což se u Win 98 musí dosypat po instalaci z CD – u subnotebooku, kde neni ani disketovka, ale oplývá jedním hypermoderním USB 1.1 to bylo požehnání :)

  • VitaH23 napsal:

    Jo a ještě mne napadlo, že napájení můžeš ukrást z LPT, předpokládám, že u retro herního stroje nebudeš mít zapojeno žádné zařízení v portu (covox asi nehrozí, když zvukovka na desce zvládne mnohem více :) ).

  • Doomtrooper napsal:

    Zajimavy clanek, super ze to sdilis, me na tehle konfiguraci sice trochu odrazuje tech par uskali ktere jsi zminoval, HDD, 1 memory slot, CPU a VGA compatibility s ruznymi tituly a nebo zhorseny vykon kvuli ovladacum. Sam se timto zabyvam a urcite souhlasim s tim ze pokud se neco zajimaveho naskytne na prodej stoji za to do toho jit a odladit to k ucelu ktery je zrovna treba .
    Ja jsem chvili hledal idalni XP platfomru a nakonec jsem ji nasel u DELLu.
    Je to pomerne kompaktni ale ma Core2Duo (umi Quad), SSD, full size RAM sloty, moznost rozsireni PCI-X grafikou a hlavne totalni podpora a kompatibilita pod XP. Takze jsem jich koupil vsech 26 co jich mel borec z kanclu k prodeji :)
    Planuji nejakou tu LAN party casem takze urcite bude clanecek k pocteni. Ale to predbiham protoze mam na clanek pripraveno jeste to co slibuji uz rok. Tam si popovidame o idealnim thin clientu :)

    • Sledge (admin) napsal:

      Úskalí tam jsou, ale na druhou stranu podobné problémy s nestabilitou jsou očekávatelné i u dobových sestav, byla to tehdy divočejší doba plná experimentů a mizerně napsaných ovladačů :) Pod XP to běží pěkně, těch pár problémových her půjde přehlédnout.

      Všechno by se vyřešilo rozumnou PCI kartou, když seženu to rozšíření a nacpu tam GeForce2, je z toho dokonalá Win9x mašina.

  • Doomtrooper napsal:

    Pokud me pamet neklame mam v jednom stroji FX5200 PCI, kupoval jsem ji tenkrat specialne na zapojeni 4 monitoru, 2 AGP +2 PCI obe FX 5200.
    Ale trochu bych se obaval ze tam nebudes mit misto s riserem na ten chladic co to ma. Jinak by to za zkousku stalo.

    • Sledge (admin) napsal:

      Karta je to nejmenší, riser a bedna je větší problém :)

      • Doomtrooper napsal:

        Hmmm, ruzny small factory PC se obcas vali ve sberu a maji PCI risery, ja to neberu pouze kontroluju zda tam neni nejaky zajimavy CPU ale jestli chces tak se po nejakym riseru zacnu koukat. Pokud to uplne nespecha, budu jeste par tydnu v Dansku ale pak si delam prazdniny v CR tak na to bude cas.
        Co se bedny tyce tak bych to stejne nechal pak otevreny , pridal kartu, HDD, na 3D tiskarne nebo od zamecnika udelal sloupkovou nastavbu a navalil na to ze zhora peknej 120mm vetrak a bylo by vyreseno spousta problemu. Pak bych to zavesil vzadu na monitor nebo pribil na zed :) A jakej by to byl panecku fesak :D :D

        • Sledge (admin) napsal:

          Ještě jsem to ověřil a otestovat to zdá se půjde i bez riseru – jeden nikdy neví, jak to výrobce zadrátoval, že. Naštěstí ten slot na desce je prý naprosto standardní PCI. Takže teď musím sehnat vhodnou kartu, rád bych GeForce 2MX.

          Už jsem viděl nějaké modifikace, kdy byl PCI skrze kšandu a říznutou díru protáhnut ven, a karta byla následně přišroubována k víku :) Ale já jsem klikař a věřím, že dřív nebo později ten originální díl seženu :)

          • sleepless napsal:

            Také jsem si čerstvě tuto hračku pořídil, protažení PCI kšandy uváděl např. Phil – https://www.philscomputerlab.com/hp-t5720.html.
            Každopádně také se budu snažit ten originální rozšiřující modul splašit. Budu případně uvažovat dva kusy, pokud bych na to někde za rozumný peníz narazil a můžeme se podělit o náklady na poštovné. Pokud mohu poprosit, počítej prosím s tím samým při schánění z Tvé strany.

  • Srandista napsal:

    Sledge, prosim ta, vedel by si mi povedat, ake max. rozlisenie vies vytiahnut z tej SIS karty? A tiez, vedel by si sem prosim postnut fotku napajacieho adapteru? Dik!

  • Mircea Ion napsal:

    you can get the riser card for 10 euros from Poland. You will need a stronger PSU for stability. I didn’t want to buy the extended case. Bought a Radeon 9250 on PCI as I can’t find a decent price for Radeon 9000 on PCI.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle