3+1 retro srdcovky – remaster?

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Dočkali jsme se doby, kdy stejně tak jako před dvěma dekádami bylo populární remasterovat hudební alba, nyní se to děje na scéně populárních her. Samozřejmě, že za tím většinou bývá vidina dalšího zisku, a proto se to děje u titulů, které si vysloužili popularitu mainstreamové masy lidu. Starcraft či Diablo II samozřejmostí.

Ale je mi jasné, že každý z nás má nějaké srdcovky, které dozajista to štěstí mít nebudou, a přeci by za to stály. Remasterem myslím pouze citlivě dokreslenou grafiku pro dosažení vyššího rozlišení a lepších detailů bez jakéhokoli dopadu na herní mechaniku či hratelnost. Podpora nových OS samozřejmostí a možná vylepšené audio pro hlubší dokreslení atmosféry. To by mi ke spokojenosti úplně stačilo.

Jaké jsou ty vaše 3 srdcovky? Hry, které byste rádi viděli v novém kabátě + 1 navíc pro ty, co jim jsou 3 málo... jako mě. Ten seznam by byl totiž pořádně dlouhý, chápu každého, kdo musí volit mezi Wing Commander Armada, System Shockem, Descentem, Terminal Velocity nebo třeba Lost Vikings. Napište svůj list do komentářů.

Tak zde je můj list srdcovek, které by myslím za remaster stály.
Nelenil jsem a vytahal pro vás krabicovky z regálu :)


Space Hulk (1993)

3+1 retro srdcovky – remaster?

Tuhle hru nemyslím, že je nutné mnohým představovat. Jde o prvního průkopníka slavné řady založené na universu Warhammer 40 000, ve kterém se elitní squadra lidského imperia v podobě vesmírných mariňáků narvaných do masivního Terminator brnění a vybavených smrtícím arsenálem utkává v nerovném boji s agresivní hordou vetřelců zvaných Genestealers na gigantické těžební lodi zvané Space Hulk. Ta se přestala hlásit před mnoha lety, než ji znovu zachytily radary, kterak putuje vesmírem s kolizním kurzem s planetou Země.

Veškerá komunikace zůstává bez odezvy, tudíž je třeba vypravit jednotku mariňáků, kteří situaci vyšetří, loď stabilizují a odkloní od katastrofického střetu s naší planetou.

Skvělá bitevní strategie s plánováním v pozastaveném čase, obtížné mise, které jsou často sebevražedného rázu. Mnohokrát je nutno obětovat několik Terminátorů jen proto, aby se dala udržet důležitá lokace, a klíčový Terminátor mohl vykonat cíl mise, byť by to měl býti jeho konec. Můžete se kdykoli přepnout na kteréhokoli Terminátora a plně ho ovládat. Nervy drásající pomalý pohyb Terminátorů v těžkém brnění a neustále se spawnující hordy Genestealerů dělají z každého kroku drama.

Naprosto klíčové je štěstí. A to myslím naprosto vážně, udržení chodby pod soustavnou palbou ze Stormbolterů po danou dobu závisí často jen na zaseknutí zbraně. A to se děje dost často, pak už jen slyšíte v interkomu řev zmírajícího mariňáka a víte, že se nestihnete ani otočit, než vám vlastní krev ohodí hledí bitevního skafandru. (Což se děje taky dost často).


Dark Legions (1994)

3+1 retro srdcovky – remaster?

Dark Legions je vcelku jednoduchá hra se zajímavým konceptem soubojů. Oponenti si rozestaví svoji nakoupenou armádu skládající se z různých monster, démonů a elementálů naproti sobě v terénu pomyslné šachovnice. Rozdají magické prsteny přidávající sílu, rychlost, regeneraci atd. klíčovým monstrům a rozestaví pasti. Pouze jeden charakter je zvolen jako nositel magického Orbu, jenž je zároveň vítězným objektem. Hráč, který získá protivníkův Orb zabitím jeho nositele, okamžitě vítězí, nehledě na zbytek armády. Hráči se střídají a pohybem ve svém tahu se přibližují k nepříteli.

Souboj začíná, když se dva protivníci sejdou na stejném poli. Obrazovka se překlopí do ptačí perspektivy, odkud každý hráč ovládá svoje monstrum. Nahání se po bitevním poli a snaží se protivníka zasáhnout jedním ze svých útoků. Tudíž zkušený hráč může porazit mnohem silnějšího protivníka, když bude hrát onen charakter správně.

Dark Legions mají skvělou atmosféru a za mě si určitě zaslouží místo v tomto listě. Je více her využívajících podobného konceptu, jako například Archon, ale dle mého názoru nikdo to nedělá tak dobře, jako Dark Legions.


Laser Squad (1992)

3+1 retro srdcovky – remaster?

Klasická tahová strategie na bázi utrácení akčních bodů, za pohyb, otočení, střelbu, nabití zbraně, odjištění granátu či otevření dveří. Dle mě tato hra odstartovala pozdější popularitu titulů jako UFO nebo Jagged Alliance.

Nejdříve si hráč(i) rozmístí svojí jednotku kolem či vně objektu, vyzbrojí jednotlivé členy a dají se do akce. Je důležité si v klíčových lokacích nechávat akční body v záloze na případný overwatch. Pokud protivník ve svém kole například otevře dveře do chodby, kterou takto střežíme, máme právo první střelby. Pokud ovšem žádné zbylé body nemáme, stojíme tam jako nehybné terče. Je třeba u toho plánovat.

Typická nostalgická perla jež jsme hrávali s kamarádem na jeho 286ce. Hra nabízí v originále pouze 5 misí ale tenkrát nám to úplně stačilo. Hra podporuje dva hráče s tím, že je nutno se otáčet nebo odcházet z místnosti v průběhu protihráčova tahu. Ostatně to se praktikovalo u her jako Heroes of Might and Magic s velkou parádou vždycky.


Lands of Lore (1993)

3+1 retro srdcovky – remaster?

Moje totální RPG srdcovka. Shodou okolností nedávno zmíněná na těchto stránkách jakožto nestárnoucí dungeon. A s tím se dá pouze souhlasit. Všeobecně se grafika od Westwood Studios vždy poprávu těšila velké úctě.

Celkově přímočarý skript hry, kdy se dá prolézt každé zákoutí mapy a vykostit všechno co se pohne. Dějově zajímavá linie, fajn charaktery, a až na pár zapeklitých míst s teleporty, padání do správných děr, nahánění monster nebo frustrace z kyselinou rozleptaného brnění je to pohádka.

Moc rád se k této hře vracím, její hudba a celková atmosféra je jedinečná. Vřele doporučuji. Na CD verzi propůjčil svůj hlas králi Richardovi Patrick Stewart. I když stráví většinu hry zalitý do magického krystalu na pozastavení jedu, i tak je to vítaný přídavek :)


Tak jaké by to byly vaše 3 srdcovky?

Autor: Doomtrooper

Komentáře k:
"3+1 retro srdcovky – remaster?"

  • Pelikan napsal:

    Indiana Jones and the fate of Atlantis, Test drive, Streed rod.

    • Sledge (admin) napsal:

      Ke Street Rodu se připojuju! Asi bych ale uvítal další díl, než jen prostý remaster, přeci jen by to chtělo trochu nazdobit, a to jak po stránce grafické, tak po stránce herních mechanik :)

  • Sledge (admin) napsal:

    Čerpám z svého prastarého článku – https://www.high-voltage.cz/2009/7-her-ktere-si-definitivne-zaslouzi-remake/ – a stojím si především za Ski or Die a Street Rodem :) Plus ten Frontier, ale u toho ne přímý remaster, ale nějaké to „inspired by“ a „tribute to“, v online prostředí a s minimalistickou grafikou.

  • Doomtrooper napsal:

    Tedy na ELITE jsem si nevzpomnel ale to urcite stoji za zminku :)

    • Rootan napsal:

      Elite jsem strašně záviděl bratranci, protože měl Commodore C64. Na Atari 800XL bohužel nevyšla, tak jsem ji hrál až o mnoho později, když jsem si pořídil Atari ST 1024.

  • Falcon napsal:

    Space Hulk vyšel jako remaster v roce 2013, recenze byly průměrné – ale jen z toho důvodu, že se držel zubynehty své těžké předlohy. Nevím, nehrál jsem – podle lets play videí to ale nevypadá špatně!

    Mimochodem, pán Doomtrooper neni jenom Horďák, on je taky Kulak, tři Space Hulky vlastnit! Na to by se měl podívat nějaký komisař (blam) [W40k humor] :)

    • Doomtrooper napsal:

      Haha, ja jsem ty Space Hulky sehnal jeste v dobe kdy o ne nebyl prazadny zajem a lidi to povazovali za brak… ostatne stejne jako ten laser squad, dark legions a lands of lore. Ja nic jineho nez srdcovky nesbiram. Takze nejsem hordak. Ale treba moje sbirka DOOM uz mi dela radost. A kdyz se ted s popularitou krabicovek roztrhl pytel tak to mozna take posdilim ;) kdyz bude zajem.

  • Falcon napsal:

    A co se týká mých 3 srdcovek, co by si zasloužily oživit:

    – Street Rod 1+2, ty každopádně. Remaster nebo remake do nové hry, kde každá dekáda bude jedna kampaň, klidně obalit příběhem… Moc pěkně by se spojila s prvky ze hry Car Mechanic, ale asi už by to bylo moc hardcore :)

    – Detroit (1990). Dodnes furt nikdo nevydal HOTOVOU pořádnou strategii s řízením automobilky! Automation jde správným směrem, jenomže jím jde už 6 let, kdy je v předběžném přístupu.

    – Fallout 1+2. Tohle je naprostá hereze, ale takový remaster v detailní grafice, v enginu třeba z Wasteland bez hexů…

  • vencino napsal:

    k tomudle tématu se milerád připojím. neni lehký definovat svoje srdcovky. v průběhu času těch srdcovek bylo x. ale tak když to vezmu od začátku:
    Supaplex
    Blakestone
    Doom
    Ufo 1
    Fallout 1/2
    Thief 1/2
    a spoustu spoustu dalších, todle je jen špička. kromě her z PC musim zmínit jednu hru z gameboy advance:
    Advance Wars 2
    pro mě nej tahovka

  • ehee napsal:

    Za me treba:
    Zan Zarah – byl znovuvydan, ale jedine co udelali, ze zlikvidovaly anticopy ochranu pres CD a opravili bug rebindu klaves v anglicke verzi. Vyssi rozliseni jde porad jen pres neofik patch.
    Panze Dragoon Saga – hodne slusne rpg pro Sega Saturn, doporucuju.

    Jenze u tehlech kousku remaster nehrozi, u obou byly ztraceny zdrojaky …

    No a jako 3.? Treba takovy Ambermoon nebo Albion by taky nebyl k zahozeni.

  • Pelikan napsal:

    Ještě jsem si vzpomněl na jednu hru, která určitě stojí za remake – The clue!

    • Viktor Špička napsal:

      Tak za The Clue! Se připojuji taky .Vypadalo to jako hloupost , ale zaujalo a díky strategii to dostalo rozměr jako málo která hra své doby ;)

  • Viktor Špička napsal:

    Tak ještě před Laser Squad jsme tu měli RebelStar Raiders ….je zajímavé sledovat jak se Julian Golop profiloval jasným směrem už mnohem dřív než vznikl Xcom ( což je mimochodem vrchol nepsané ságy )
    Současně je ve hrách krásně vidět inspiraci Firebird’s a UFO TV Series (1970) (Nemá někdo seriál zkompletován s CZ titulky ? )
    Pak mne docela hodně oslovilo akčnější pojetí Xcomu v „Abomination: The Nemesis Project“ ( Autocanon ,sekta , útoky na vaši základnu …mlask )
    Takže já bych byl docela rád ,kdyby teď dokončili třeba jen ten Xenonauts 2 …. :/

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle