Dočteno: Shareware Heroes

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Cca tři týdny zpět vyšla knížka Shareware Heroes: The renegades who redefined gaming at the dawn of the internet. Nelenil jsem, objednal jsem, ulehl jsem, dočetl jsem. A nyní vás uháním informovat, zda to byla dobrá investice a zda si tu knížku máte přečíst taky.

Nebudu vás dlouho napínat. Byla a máte :)

Dočteno: Shareware Heroes

Autor knihy, Richard Moss, si nelibuje v dojmologii, téma má prozkoumané skutečně zevrubně. Vypráví o konkrétních lidech, konkrétních softwarových titulech, konkrétních částkách. Od počátku software jako takového, přes období raných osmdesátých let, kdy shareware teprve hledal své jméno, přes následující dekádu, kdy si shareware vydobyl své místo na slunci, až po počátek úpadku na konci devadesátek. Lehce se kniha otře i o současnou transformaci shareware modelu do širokého spektra monetizace her, od dobrovolných příspěvků u indie titulů až po ohavně zbytnělé mikrotransakce.


Aktualizace: Potěšení na mé straně! :)


Gró knížky je nikoli nečekaně ve zlatém období shareware cca mezi polovinami let osmdesátých a devadesátých, kdy se na jedné straně dařilo talentovaným jedincům úspěšně zpeněžit své s nadšením vyvíjené hobby projekty, a na straně druhé se vynořili velcí distributoři, kteří si shareware zvolili jako primární model prodeje her. Bavíme se samozřejmě o Apogee Software či Epic Mega Games.

Na stránkách knihy se samozřejmě dočkáte různých perliček ze zákulisí, nebo také rozličných zamyšlení, např. nad tím, jak shareware scéna donutila velké retailové vydavatele nabízet dema svých her. Ohromně zajímavá je i část pojednávající o raných distributorech shareware, kteří si budovali knihovny o tisícovkách titulů, které dále prodávali formou různých kompilací, mnohdy i bez souhlasu autorů software, a kdy jste platili opravdu jen za onu kompilaci, nikoli za licence konkrétních programů konkrétním tvůrcům. Někteří distributoři tohoto typu jeli skutečně "za hranou", jiní se naopak snažili s autory spolupracovat, některým se dařilo, některým ne, a všechny nakonec zabil online.

Nikoli překvapivě je ohromně čtivá část o fenomenálním úspěchu id software, hned jsem dostal chuť znovu si přečíst Masters of Doom. Až po přečtení příslušné stati v Shareware Heroes jsem si uvědomil, jak ohromným otřesem pro celý trh musel být fakt, že nejlepší hra své doby vyšla v retailovými distributory spíše opovrhované shareware podobě.

Ve spojení s nízkou cenou, kniha se dá sehnat za cca 300 Kč, jsou Shareware Heroes jasnou koupí pro všechny digitální archeology. A já opět jásám nad faktem, že konečně začínají vycházet velezajímavé tituly z oblasti starých her a starých počítačů, které se nezaobírají jen konzolemi či jinými Amigami, ale z velké části se soustředí na PC. Viz:

Políčeno mám ještě na:

  • Monsters in the Dark: The Making of X-COM: UFO Defense
  • Not All Fairy Tales Have Happy Endings: The rise and fall of Sierra On-Line
  • a trochu nesouvisející Gaming the Iron Curtain

Bohužel tyto tři tituly stojí více jak tisícovku. Ale jednou na ně určitě dojde, a to především díky příspěvkům na Startovači :)

Ale zpět k Shareware Heroes - pokud vládnete aspoň průměrnou angličtinou a téma vás zajímá, tak knihu nemůžete minout. Asi jediná výtka, kterou bych měl, směřuje k ilustračním obrázkům. Nejde o to že jsou černobílé, to je v pořádku, nicméně ač vždy souvisí s textem, který se rozkládá na stránkách okolo, není někdy tak úplně jasné, ke kterému softwarovému dílu se vztahují. Ale jinak - za jedna :)

Více o knížce viz oficiální web sharewareheroes.com.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Dočteno: Shareware Heroes"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle