Polda 5 – nejhorší díl série?

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

18 patronů přispívá částkou 2014 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Tak, a je to tady! Nejhorší Polda. Konečně jsem se k němu dopracoval. Ovšem, otázka, která se nabízí... je to opravdu nejhorší Polda? Chci říct, že tak pátý díl na spoustu lidí působí, a na mě tak také nejdříve působil.

Inu, tuhle otázku si dnes rozebereme, ale nejdříve něco málo o příběhu.

Příběh je prostý - Polda Pankrác pracuje jako policista v malé české vesničce jménem Lupany. Jednoho dne obdrží podivný balík, ve kterém je zařízení s GPSkou a vzkaz od tajné organizace, že pokud pro ně chce pracovat, musí být v určitý čas na určitých souřadnicích.

Polda 5 – nejhorší díl série?

Pankrác tedy neváhá a vyrazí. Souřadnice ho dovedou k teleportu, který jej vezme do tajné základny poletující kdesi mimo čas a prostor. Ta patří organizaci jménem PRČA (Policejní rekonstrukce časových abnormalit). Pankrác začne pro tuhle organizaci pracovat a jeho úkolem je, jak plyne z názvu, řešit časové abnormality.

V daleké budoucnosti dojde k tomu, že se vesmír nějak pokazí a začnou se vyskytovat různé zvláštní jevy v minulosti (což následně ovlivní budoucnost, proto se základna nachází mimo čas a prostor). Např. ve válce Řecka s Trójou nevyhraje Řecko, ale Trója. Pankrác se musí vydat do minulosti a zařídit, aby vyhrálo Řecko, což je historie, kterou známe.

Prakticky se tedy Polda 5 nese ve velice podobném duchu jako Polda 4 - tj. bude se cestovat časem napříč mnoha různými historickými událostmi a napravovat různé anomálie.

Pokud z názvu organizace PRČA hádáte, že se zase vrátil humor, který ve čtyřce chyběl, tak hádáte správně. A tvůrci tentokrát posunuli hranice humoru o něco málo dál (možná až příliš), protože se tu tentokrát vyskytují i poměrně sprosté a sexuální vtipy. To je ovšem důvod, proč mnoho lidí považuje Poldu 5 za nejhorší, protože žádný z předchozích dílů tolik netlačil na pilu, jako tenhle.

Polda 5 – nejhorší díl série?

Dalším problémem je grafická stránka. Podobně jako u čtverky je pátý díl z velké části ve 3D, včetně polygonových postav. Zároveň se snaží vypadat tak nějak kresleně a má jakési cartoonové prvky. Výsledek je nejméně... podivuhodný.

Snad nebude vadit, když si trochu zahraju na ďáblova advokáta a řeknu, že oba problémy nejsou tak strašné.

Co se týče humoru, tak spoustu vtipů je blbých, pubertálních a úchylných. Problémem je, že tyhle věci jsou hodně vidět a jsou to první, čeho si všimnete. Nicméně těch vtipů je tu hodně a některé jsou lepší než jiné. Je tu třeba scéna, kdy požádáte vojáka, aby vyrobil trojského koně. On odběhne z obrazovky pryč a začnou se ozývat různé průmyslové zvuky (elektrická pila, vrtání, svařování apod.), za chvíli se vrátí a řekne, že má hotovo. Je to takový jednoduchý surrealistický vtip, ale zasmějete se. Takových je tu spoustu. Prostě máte z čeho vybírat a téměř každý si najde to svoje.

A ani sprosté vtipy nemusí být automaticky blbé. Některé mě upřímně rozesmály. Ale tak jasně, že tenhle typ humoru není pro každého, že jo...

Polda 5 – nejhorší díl série?

A co se týče grafické stránky.... Postavy vypadají divně, ale lokace jsou, až na pár drobností, docela v pohodě. Za zmínku stojí i animace, které mi přišly celkem zajímavé. Např. jste v džungli a kolem stromu se plazí had, což je prostě jednoduchá dekorativní animace na pozadí, ale vypadá dobře a podtrhuje atmosféru daného místa. Nebo je tu scéna, kdy máte před sebou kus krystalu, který musíte rozbít ladičkou. Když se rozbije, rozpadne se na střepy a ty se začnou sypat na zem. I tahle se celkem povedla.

Docela mi sedly i vtipné animace hlavního hrdiny. Dáme příklad: Pankrác pije kávu. Vezme kelímek a obrátí ho celý do sebe, začne zaklánět hlavu dál a dál, až se ohne do obráceného písmene U. Je to extrémně přehnané, hodně over-the-top, ale ve výsledku to tam dobře sedí a prostě se tomu zasmějete.

Tak jako tak bych řekl, že tyhle dvě věci Polda 5 dělá dokonce lépe než Polda 4. Díky humoru a cartoonové grafice má trochu výraznější osobitost a nepůsobí tak... prázdně.

Za zmínku také stojí hudba, která je mnohem méně výrazná, než v předchozích dílech. Mnohdy tu není vůbec a ozývají se jen různé atmosférické zvuky nebo je tu sem tam nějaký ten ambient, kterého si možná ani nevšimnete. Výsledek je ale docela fajn a možná to funguje daleko lépe, než něco chytlavého a melodického.

Polda 5 – nejhorší díl série?

Osobně jsem také rád, že Polda 5 je dost krátký (cca 4 kapitoly - skládka, Trója, německá základna během první světové, Egypt, plus nějaké kratší úseky na základně v budoucnosti). Kdyby byl delší, působil by možná příliš roztahaně a táhl by se jako sopel. Se čtyřmi kapitolami je takový... údernější.

Jak vidíte, nejhorší Polda a já ho z velké části jen chválím. Kdybych měl něco i zkritizovat, tak snad jen občasné technické bugy (bez patche to na Windows 10 ani nezobrazuje postavy), naprosto zásadní gramatické chyby v titulcích (já si na gramatice tolik nezakládám, ale tady mě to až rušilo), naprosté nepochopení, kde se píší čárky ve větách (byť já sám je moc neovládám) a mnohdy se titulky dokonce rozcházely s tím, co daná postava říkala (skoro jako by tvůrci měnili scénář až na poslední chvíli, ale zapomněli ty změny implementovat do hry).

Je tedy Polda 5 nejhorší? Hele, za mě celkem v pohodě díl. Prvně jsem ho nesnášel, ale po čase jsem si uvědomil, že mě docela baví, a některé věci dělá dokonce lépe než díl čtvrtý, který naopak hodně lidí považuje za nejlepší. Chápu, že nesedne každému. Prostě... Po všech těch letech nedovedu Poldu 5 nesnášet a už jsem si na něj tak nějak zvykl. Takže asi tak!

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Komentáře k:
"Polda 5 – nejhorší díl série?"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle