Zahrajem (hra měsíce): Abuse

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Se hrou měsíce září se mi podařilo popasovat, The Digdoslova ohromil. Na říjen je třeba vybrat něco ze stránek SCORE č. 26, a tedy řeknu vám, nebyla to lehká volba, a bohužel z toho špatného důvodu.

Zatímco v některých číslech nevíte pro samou krásu kam dřív s očima, šestadvacítka mě nechává spíše chladným. Ne snad, že by mezi recenzemi nebyly kvalitní hry, ale žádnou z nich netoužím hrát. A to je prosím v obsahu slušná řádka adventur, mého oblíbeného "výzvového" žánru. Nicméně kusy Dark Seed 2, Gabriel Knight 2 ani The Dark Eye se mi netrefily do nálady.

Chvíli to vypadalo, že zvolím real-time strategii Warhammer: Shadow of the Horned Rat, ale ouha. Jde o hru z roku 1996 určenou pro Windows, a ač se prodává na GOG, je její spuštění pod současnými Wokny poněkud problematické. Strašné spoustě lidí to prostě nejede. Asi by to šlo nějak uplácat, někdo má retro PC, někdo virtualizaci, ale já bych radši zvolil titul, který bude hratelný instantně.

Zahrajem (hra měsíce): Abuse

Takže volím 2D řežbu Abuse. Za prvé jde o zásadní změnu žánru, což mnozí předpokládám uvítají, za druhé jde o hru, která je díky otevřených zdrojovým kódům přeportovaná na kde co. Existuje ve verzích pro MS-DOS, Mac OS, Acorn Archimedes, AmigaOS, AmigaOS 4, iOS, Android, Linux, OpenBSD a samozřejmě i Windows. Verze pro DOS a Windows jsou ke stažení např. na myabandonware.com, Linuxáci hru najdou ve svých oblíbených repozitářích, no a ostatní už si nějak poradí. A pokud by vám původní Wokenní verze nefungovala, zkuste SDL port.

Volba Abuse má ještě jednu výhodu, v září jsem vlastně vyhlásil dvojvýzvu, adventury The Dig a Shannara. The Dig jsem dohrál a Shannaru mám lehce rozjetou se úmyslem dojet jí až do konce, s kterýmžto plánem nebude střelba v Abuse kolidovat :)

Chcete o hře vědět víc? Cca před půlrokem se o Abuse rozepsal jezevec_lesni, viz článek Dohráno: Abuse.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Zahrajem (hra měsíce): Abuse"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle