Hráli jste: Bad Toys 3D? Českou FPS akci z roku 1995?

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Člověk si myslí, že má lokální produkci pro PC zmapovanou, alespoň co se bájných devadesátek týče, a ono kulové, zase ho něco překvapí! Na mou obhajobu, česká FPS akce Bad Toys 3D je hrou pro Windows, a mé oči ostří spíše do oblasti DOSu. Ale dost bylo omluv, pojďme se na tuhle skutečně podivuhodnou střílečku podívat blíže.

Hráli jste: Bad Toys 3D? Českou FPS akci z roku 1995?

Bad Toys 3D je shareware, jehož první a podstatně jednodušší černobílá podoba, ještě bez přívlastku "3D", vyšla roku 1995. Následovala mnohá vylepšení a doplňování obsahu, finální verze se datuje do roku 1998.

Hra vzešla z produkce pardubické vývojářské společnosti Tibo Software (ve složení Pavel a Libor Valach), která má dále v portfoliu hity jako Rolling Marbles, Jigs@w Puzzle 2 a online Jigsaw Planet. Kromě Bad Toys 3D, jejichž rozchození pod 64bit Wokny si popíšeme níže, si lze vše jmenované užít i z pohodlí moderních Windows, a úplně vše je k zakoupení na oficiálním webu.

Hráli jste: Bad Toys 3D? Českou FPS akci z roku 1995?

Původní verze z roku 1995

Hráli jste: Bad Toys 3D? Českou FPS akci z roku 1995?

Finální podoba z roku 1998

V Bad Toys 3D se ocitáte v továrně na hračky Happy Toys, která byla zakoupena společností DELTA MILITARY SYSTEMS. Můžeme jen hádat, co se dělo dále, patrně jsou na vině nekalé kejkle a neetický vývoj smrtících zbraní, v každém případě továrna se vymkla kontrole, z elitního komanda se nikdo nevrátil zpět, a je tedy jen na vás, abyste zdivočelým hračkám nakopali jejich plyšové řitě. K dispozici máte trojici zbraní - pistoli, brokovnici a plazmu, a dojdou-li náboje, promluví vaše kamenné pěsti.

Po technické stránce má hra blízko k Wolfensteinovi 3D, jde o prostý 2.5D engine s levely v pravých úhlech a bez výškových rozdílů, nicméně na rozdíl od Wolfa se dočkáte textur podlah a stropů. Díky umné práci s texturami se tu a tam dokonce daří navodit dojem temnějších místností. Samozřejmostí jsou digitalizované zvuky a MIDI hudba, a za zmínku stojí ambientní zvuky, to Wolf3D také neuměl. Minimální nároky jsou velmi nízko, ke spuštění postačí 386 CPU s 4MB RAM.

Překvapí slušná nabídka poměrně vysokých rozlišení, hra podporuje až 800x528. Ovládání je pochopitelně dřevní a bez možnosti konfigurace, nicméně myš je podporována a vzhledem k jednoduchosti engine dokonce doporučena, alespoň mě se s ní hrálo dobře.

Jak vidno z obrázků, zpracování je poměrně kid-friendly, tedy pokud vašim dětem nevadí sypat náboje do roztomilých smajlíků a chlupatých fialových koulí, ze kterých místo krve cákají hvězdičky. Grafika je zjevně z velké části ručně kreslená a poté digitalizovaná, hra má díky tomu líbivý komiksový nádech.

Potěší solidní akční tempo, které ve spojení s relativně kompaktními levely a praktickou automapou dělá z Bad Toys 3D svižný a zábavný zážitek i dnes. Jinými slovy - v testu čas, snad až na zmíněné ovládání, hra obstála poměrně se ctí.

V shareware verzi hry jsou připraveny první tři mapy, po objednání plné verze, za kterou si dnes v Tibo Software účtují cca 10 dolarů, získáte map celých 25, spolu s dalšími zvuky a nepřáteli. Asi bych se do nákupu bezhlavě nevrhal, hry této technické úrovně mají notorický problém s monotónností, v takto omezeném enginu těžko vymyslet něco zajímavého, motání se v bludištích se rychle ochodí, ale tu trojici úvodních map lze doporučit, nudit se nebudete.

No jo, ale jak na moderních Windows rozběhat hru, která je původně určená pro Windows 9x, nebo možná dokonce Windows 3.x? Kupodivu snadno! Stačí si stáhnout nástroj WineVDM / OtVDM, spustit soubor otvdmw.exe, a v dialogu otevřít spustitelný soubor hry, tedy bt3d.exe.

Hráli jste: Bad Toys 3D? Českou FPS akci z roku 1995?

FPS akce Bad Toys 3D si nedávno všiml magazín PC Gamer, a já jen doufám, že se nově nabytá popularita promítla v prodejích, a že v Tibo Software po fázi dokonalého zmatení následovala fáze přípravy druhého dílu! V ideálním případě s podporou virtuální reality - Bad Boys VR bezpochyby již brzy na vašich sklech! ;)

Pokud se vám hra zamlouvá a její obsah již máte dávno odehraný, bude se vám líbit fandovský projekt Bad Toys: The Other Mission. Jde o neoficiální pokračování vytvořené nástrojem Game Maker, které obsahuje jak osmero nových map v původní grafice, tak několik novinek, jako jsou např. další zbraně.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Hráli jste: Bad Toys 3D? Českou FPS akci z roku 1995?"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle