Krabice: Descent

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Dámy a pánové, vážení čtenáři, pevně se připoutejte a připravte se na sestup! Za malý okamžik descentujeme do hloubi kartónových dolů, kde uzříme mnohé zázraky, jako jsou blyštivé placky, a nasajeme mnohá a mnohdy netušená aromata. Jen pozor na jedovaté plísně, ohavné fleky od čehosi, a také otravné a jen obtížně odstranitelné samolepky. Žel, kartóny jsou toho plné. A pokud by se vám snad z toho fofru obracel žaludek, tak prosíme neblinkat do kartónu, ale pod svetr!

(TIP ohledně samolepek: zjistil jsem, že tam, kde nepomůže líh či isopropyl, kupodivu často pomůže kuchyňský olej, některá lepidla pod ním tají jak nepřátelský dron pod palbou energetických zbraní.)

Krabice: Descent

Descent! As seen on TV. Nedalo mi to a vydal jsem se po stopách důvodů k tomuto tvrzení. Dohledal jsem dost mimózní reklamu na PC verzi, a k tomu jako bonus přikládám reklamu na verzi pro Playstation, ve které vystupuje mně dosti nesympatický komik Rodney Dangerfield, kterého můžete znát z filmů Caddyshack či Back to School.

Krabice: Descent

Prepare to start your descent. Sensory overload in 360° 3-D. A skutečně, o hráče, kterým Descent spouští kinetózu, zjevně není nouze. Osobně jsem s tím problém nikdy neměl, ale znám lidi, kterým se dělá blivno i z Wolfensteina 3D, a co teprve z Descenta, ve kterém vše rotuje, otáčí se, naklání, klesá, stoupá, padá, houpá, zrychluje, brzdí... je vám dobře?

Krabice: Descent

Hra moc dobře ví, že slabým povahám podráždí centra rovnováhy, viz úvod: Welcome to Descent - 30 levels of the most mind-bending, stomach-churning action game ever. V superlativech krabice výjimečně nepřehání, všechno do puntíku sedí - prostředí je skutečně plně 3D, grafika je vzhledem k roku 1995 opravdu uchvacující a supermoderní, mapy jsou bezpochyby pokroucené a plné smrtících nástrah, hudba i zvuky jsou dokonale explozivní a multiplayer? O tom kolují legendy!

Krabice: Descent

Kontrast oranžové a černé, znamenitě vybraný screenshot. I když vespod je důrazné varování, že Actual screens may vary...

Krabice: Descent

...jinými slovy když to spustíte na 386ce, která je uvedená v minimálních požadavcích, a která vás donutí nastavit detaily na lowest, tak to takhle bombasticky rozhodně vypadat nebude. Přesto je nutné ocenit, že to na 386 / 33 MHz s 4MB RAM vůbec běží. A dále oceňuji, že nastavení hladiny detailů je na dobu vydání velmi podrobné, celkem je připraveno pět předvoleb, a můžete se v tom dokonce pošťourat přes custom nastavení. Bez zajímavosti není ani podpora virtuální reality, Descent už v základu umí pracovat se systémy VFX1, Cybermaxx, i-glasses a 3dmax.

Krabice: Descent

Tak se přiznejte? Od koho tu krabici mám? Kdo mí jí prodal? Kdo půjde do vězení, nebo rovnou do uranových dolů? Takže?!

Krabice: Descent

Ano, toto je Descent. Jestli se vám tenhle záběr zdá znepokojivě šikmý a nevyrovnaný, tak se se do hry opravdu raději nepouštějte. To není titul pro jedince, kteří žijí své životy srovnané dle vodováhy. A pozor, minimální doporučený věk je 13 let, brutální násilí ve hře vlastně není, ale potenciál k vyvolání bolehlavu je tak vysoký, že si v Interplay asi raději kryli záda.

Krabice: Descent

Interplay, by gamers, for gamers. Že je vám ten slogan povědomý? Možná jste si ho všimli ve Falloutu v onom zlatém úvodní rotujícím logu Interplay. A později ho plagiarizovala společnost Razer. Tfuj!

Bohužel ve sbírce nemám vydání disketové, ale on už i CD-ROM je řádné retro. Dočkali jsme se na oněch 650MB dostupného místa nějakého bonusu? Ani ne, hra jako taková zabírá 16MB, a audio stopu CD neobsahuje. Chyba, mohli k tomu hoši něco přilepit! Třeba návod na zhotovení papírového blicího kornoutu by se hodil přímo náramně. Nicméně jedno vylepšení tu je, v CD verzi lze přes parametr "-640x480" v příkazové řádce aktivovat hi-res. Ale to už si pravdu připravte Pentium.

Krabice: Descent

Jeden z mála případů, kdy jsou tyhle dodatečné letáky k něčemu. Ne snad, že bychom my, veteráni zocelení bojem s konvenční pamětí, potřebovali pomoct s instalací...

...ale rychlý přehled ovládání je vítán. Co se klávesnice týče, Descent předpokládá trénovanou chobotnici, s tlačítky není sranda dron ukočírovat, takže joystick je v tomto případě skutečně doporučen, možná dokonce nakázán. Ani s ním to není úplně prča, ale pokud okoukáte Maverickovy finty z Top Gunů, nakonec se s dronem bezpochyby sžijete. Letecká páka! Tohle skutečně není Doom :)

Krabice: Descent

Manuál je takový docela slušný. Postrádá barvu i rozsah, na druhou stranu pomineme-li problémy vyplývající z obtížnějšího ovládání, není vlastně moc co popisovat...

...takže si opět prosvištíme to, co je samostatně vytištěné na quick reference card, a seznámíme se s tak překvapujícími fakty, jako že na hru můžete koukat zepředu, a že váš dron má zbraně. V akční FPS? In Africa? Ale uznávám, že např. nabíjení zbraní je mechanika nezvyklá, hodná zvýšené pozornost. Vhod přijde i popis powerupů, kterých je ve hře nemálo, dále rozbor automapingu, a zbytek je více méně věnován konfiguraci hry více hráčů, a to jak po modemu, tak po síti. No vidíte, 44 stránek zaplácnutých a ani to nebolelo.

Krabice: Descent

Že vás zmohly mapy spletité, propletené, a různě rotující, otáčející se, naklánějící se, klesající, stoupající, padající, houpající, zrychlující, brzdící... už je vám zase šoufl, že jo? No prostě pokud toho máte plnou hlavu (a kýbl), můžete si zakoupit oficiální příručku, ve které najdete kompletní mapy. Ty vám sice taky nepomůžou, ale aspoň získáte představu, co všechno vám uniká, když na hru nemáte žaludek, popř. když vám zrovna došel Kinedryl.

Krabice: Descent

A jsme na konci, už si můžete sundat mokrý hadr z čela. Nebylo to zlé, byť si opět musím povzdechnout, že bez mapy to prostě není ono. Rád bych ještě vypíchl efekt, který z fotek není zcela patrný - některé plochy krabice jsou matné, jiné lesklé, což při otáčení tvoří pěknou show. Pozorné oko v lesklých plochách na předku krabice rozezná 3D objekty ze hry, na straně zadní jsou lesklé screenshoty.

Tedy vzhůru dolů do dolů! Kdo si chce o hře přečíst více, nechť odpluje na Polluxovu recenzi, viz Descent – čištění dolů. A nezapomeňte, že pro hraní na moderních systémech lze použít source port DXX-Rebirth.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Krabice: Descent"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle