PSIO: záchrana pro staré Playstationy

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Přijde den, kdy laser posledního funkčního Playstationu naposledy zabliká, pokusí se propálit skrz zakalenou čočku a nakonec unaveně pokrčí rameny a předá instrukce k zobrazení nějakého toho disc read erroru. Z draze nakoupených CD/DVD se stanou stylové podšálky a z oblíbené konzole exponát do vitríny.

Toho dne sevře srdce všech retro hráčů chlad a smutek zavládne v myslích sběratelů. A emulátory, domnělá záchrana klasických her, budou jen jitřit bolest ze ztráty těch skvělých strojů, které kdysi vítězně táhly obývacími pokoji nadšených hráčů. Kus herní historie bude nadobro ztracen, zapomenut...

Nebo ne?

Že jednoho krásného dne ve všech konzolích na optické disky pochcípají lasery, je fakt. Stačí se podívat, kolik mrtvých pé-es-dvojek se válí na aukru. CD mechaniky prvních Playstationů jsou zdá se trochu odolnější, ale i tak je zkáza jen otázku času. A problém se netýká jen mechanik - optické disky nejsou vyloženě nezničitelné médium. Stačí pár škrábanců ve spojení se zubem času a drahocenné placky jsou v tahu.

Naštěstí se klube řešení jménem PSIO. Jde o zařízení, které připojíte do paralelního (PIO) portu konzole Playstation, vložíte do něj SD kartu se záložními kopiemi her a v ten okamžik můžete dát poškrábaným CD navždy sbohem. Pro konzole využívající cartridge je podobných udělátek řada, ale v jejich případě jde především o pohodlí, popř. možnost vesele pirátit.

psio-01

PSIO bohužel ještě není k dispozici, nicméně už jsou hotové prototypy desek, takže je docela slušná šance, že se výsledného tovaru dočkáme. Osobně bych se zakoupením při rozumné ceně neváhal, oba mé Playstationy sice fungují, ale proč zbytečně mechaniky trápit. Navíc z povahy řešení vyplývá i další pravděpodobný bonus - zkrácení doby potřebné k načtení dat. Jednou z funkcí PSIO bude také virtuální paměťová karta, nebude tedy třeba ukládat pozice na staré paměťovky s malou kapacitou.

Problém mají majitelé modelů ze série SCPH-900x - ty totiž nemají potřebný paralelní port. To samé se týká i omlazeného modelu PSone. Naštěstí tvůrci zařízení mysleli i na ně, speciální verze PSIO půjde připájet přímo na základní desku konzole.

psio-02

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"PSIO: záchrana pro staré Playstationy"

  • Neny napsal:

    No článek pěknej, ale ono není jiné řešení ?

  • kotyz napsal:

    Boží, mam PSX s mrtvym laserem a tohle bych ocenil. Sice PS2 mi funguje zatim dobře, ale radši si tu mechaniku budu šetřit. PS2 hry spouštim z disku (narval sem tam 200GB Seagate, musel sem použít pilník a kladivo na ty kovový lišty, ale drží to), z DVD to trvá dlouho načíst a vydává přitom zvuky jako by byl ve smrtelný křeči…

  • kotyz napsal:

    Hlavně by to bylo skvělý na pouštění demíček, těch na PS2 moc neni, ale na PSX jich je nepoměrně víc. A taky na nějakej ten homebrew typu mp3 přehrávač nebo emulátor NESu by to nebylo marný. Jestli teda psx scéna něco takovýho někdy vytvořila, dneska už to těžko někdo udělá (mam zmapovanou jenom situaci kolem ps2 a trochu ještě psp a ps3).

  • Lukasing napsal:

    A kolík ta sranda bude stát?

    Loni jsem kupoval přes Aukro mrtvej tučnej dvojkovej pleják za 70 korun, dvěapůl kila za staré hédédé a půllitra za adapter z améru :) Rozjedu tam pětadevadesát percent her. Od tý doby se na slimáka práší..

    • Lukasing napsal:

      D’oh! Ono se to týká toho úplně prvního stationa.. trochu mě zmátla ta SCPH-900x, poslední dvojka nese stejný označení, biď pravda s jednou nulou navrch.. nůž aspoň jsem si tímto faux-pas nahnal nějáký ty volty.. a směle stoupám výš a výš, víš?!

      A cena mě zajímá ještě více, když to je na toho úplně prvního stationa..

      • kotyz napsal:

        To by muselo bejt SCPH-9000x a ne 900x aby to bylo PS2. Oni tam jednu cifru přidali. Radši se kouknu jestli má moje PSX paralelní i sériovej port, aby to bylo kam frknout případně…

    • kotyz napsal:

      Mě teda stál víc, o hodně víc, ale těch peněz nelituju. A mechaniku má zatim funkční, jen nečte RW média ale to prej správně ani nemá… A k network adaptéru sem měl i origo SONY 40GB HDD.

      Slim bych bral do obýváku na filmy ze sítě, protože tam by mi odpadla investice do net adaptéru a všechny už mají IR senzor na dálkáč, to má z těch tlustejch jen ten poslední. Zase se je ale třeba vyhnout tomu poslednímu slimu, SCPH-9000x protože na něm nefunguje FMCB. A kde ho sehnat za míň jak litr to taky nevim. Na aukru i console-foru by každej chtěl aspoň 2000.

  • Logout napsal:

    Se divím, že neudělali něco co by se připojilo místo mechaniky, pak by to šlo zcela všem. Ale tohle vypadá dobře. PSX mám doma dvě a mechanika zlobí oběma.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle