Záchrana mrtvé 386ky

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Je to napínavý příběh se šťastným koncem! :) - pozn. Sledge

Dorazila mi deska z Aukra, kterou jsem nedávno vydražil kvůli zajímavému chipsetu Intel 82340 SX Topcat. První dojem nebyl vůbec dobrý – deska sice byla poslána v pevné papírové krabičce, ale celá zabalená v bublinkové folii :/ Není to samozřejmě první věc, která mi takhle zabalena kdy došla a přesto bez problémů fungovala, radši jsem se ale při vybalování druhou rukou držel zemnícího kolíku blízké zásuvky.

Temp-FIC386SX-16-20I-2_zpsbcbc5c2f

Deska je úspěšně venku, takže jí pokládám na stůl k bližšímu průzkumu a už vidím jednu věc za druhou - nahoře nad napájecími konektory P8 a P9 je v desce hluboký vryp, zasahující celou šířku desky skoro až k napájecím konektorům. U jednoho ze dvou chipsetů je nalitá kapka nějakého lepivého hnědého hnusu, co se táhne a nejde pořádně setřít. Když se to povede, pod ním už vidím dva nehezky ohnuté vývody chipsetu, zkratující se o sousední vývody kolem. Patice koprocesoru je na dvou místech v rozsahu 2-4 mm poškozena tak, že hnědý plastový kryt je svrchu částečně vylomen a drží tam jen na dobré slovo. SIMM patice jsou bohužel kompletně z plastů. I držáčky modulu, co jsou zpravidla z plechu. A právě držáčky jsou na dobré polovině slotu jednostranně olámány a oštípány o takové ty zajišťovací zobáčky, fixující SIMMY.

Teda jako fakt nic moc - musíme to prostě hodit na zdroj, aby bylo vidět, zda má cenu s deskou vůbec dále něco dělat. Zkontroloval jsem zespodu desky vývody IO obvodu na zkraty, narovnal ty dva ohnuté vývody chipsetu (naštěstí neupadly), osadil jsem desku dvěma SIMM modulky, které ale v poškozených paticích držely jen na dobré slovo, připojil zkušební grafiku s kláveskou a zdrojem, zapnul to a... už slyším starý a nechvalně známý zvuk mého AT zdroje, pracujícího natvrdo proti nějakému zkratu! Vše bylo zcela mrtvé a připojená kláveska s monitorem si sazmozřejmě ani neťukly.

Uff, tak tady se přiznám, že jsem už propadl jistě malomyslnosti - s pocitem, že zkrat bude zřejmě způsoben vzájemné proseknutými vrstvami desky v místě toho vrypu. Koukám tak různě okolo toho místa na desce a při pohledu na tantalové kondenzátory si jen tak lehce vzpomenu na orig. desku z IBM XT, kterou jsem kdysi zbavil zkratu výměnou právě jednoho takového kondenzátoru. Mikropájka je hned na stole, jediný kondík ze zkratované 12V větve je venku a zkrat je dle měřáku pryč - takže desku znovu připojím, nahodím a ONO TO JEDE ! Problém je jasný, staré tantaly mají vlastnost se po delší době nepoužívání prorazit a způsobit zkrat na celé napěťové větvi (většinou právě na větvi 12V). Kondenzátor tedy výhledově seženu jiný, zatím tam pro účely testování ale vůbec není nutný. Takže jedeme dál, tím vrypem naštěstí není nic poškozeno.

FIC386SX-16-20I-damagedPCBwithremovedshortedtantalcapabove

Po lehkém prozkoumání BIOSu se teď musí asap pořešit ty plandající SIMM moduly v poškozených paticích. Ke slovu přichází krabice s RAMkami, a najednou zjišťuji, jak užitečné je někdy nahromadit věci, které by se "někdy mohly hodit" - v hromadě mnoha SIMMů nakonec k mému překvapení nalézám a vybírám asi desetinu z nich, mechanicky nějak nepatrně jinak provedenou a i v těch poškozených konektorech kupodivu naprosto perfektně držící. Takže všech 8 SIMM slotů je následně hezky osazeno 1MB modulky (Siemens a Panasonic) s pozlacenými vývody, a deska je okamžitě všechny nalezne tak, jak se najít mají - super!

FIC386SX-16-20I-TheSimms_zpsa2f63a1e

Další věc je ta nehezky poškozená prázdná patice koprocesoru. Oškrabuji nedržící zbytky urvaného plastu, ale při bližším pohledu to vypadá, že piny samotné jsou OK a nezkratovány, a poškozena je jen ta krytka. Nevypadá to ale vůbec hezky, tak jsem hrábl do zásob a patici vyplnil jedním neotestovaným FPU 80387, což jednak mechanicky hezky zafixuje piny patice v místě poškození, druhak to opticky velmi vylepší vzhled patice a tím i celé desky, a v neposlední řadě to vylepší počty osazenému CPU :) A taky že jo, FPU se zapojuje do práce a v BIOSu se bez problémů okamžitě nadetekuje.

FIC386SX-16-20I-FPUinitsinjuredbrownhouse_zps0d9e897d

Ok, na tu hrůzu to začíná vypadat velmi optimisticky - takže už zbývá jen desku zbavit zbytku toho hnědého lepivého hnusu, což se po chvíli zadaří, pak ji radši okamžitě zbavit soudkového akumulátoru, než něco stihne rozleptat. A nakonec už jen najít, co to vlastně je...

...a tak po necelé hodince od začátku teď na stole leží hezká a výjimečná, plně funkční deska FIC 386SX-16/20I s procesorem i386SX-20MHz, koprocesorem i387SX 15-25MHz a 8MB paměti. Když se takhle hezky zadaří, z toho má člověk opravdu radost - a to je právě jedna z těch věcí, které mne na oživování starých PC hodně baví :D

FIC386SX-16-20I_zpsd12295c6

Autor: Sany
  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Záchrana mrtvé 386ky"

  • Springy napsal:

    Aaach, taky bych chtěl být tak schopný. Jenže já ne, já musím být jak sousedovic Toníček! :( :D. Mimochodem, tahle 386 deska je opravdu moc hezká! Taková pořádná… K čemu má 2 epromky (či jiné romky) na BIOS (či něco jiného)?

    • Sany napsal:

      Springy : to se časem poddá – když jsem s PC před lety začínal, tak jsem bál sundat kryt skříně a jenom se pořádně podívat dovnitř – abych „v tom“ náhodou něco nepokazil :)

      A jak jdou roky, člověk si na základě zjištěných pokusů (a taky mnoha omylů) troufá víc a víc… až už jsem dneska ve stavu, kdy v klidu měním zkratované kondenzátory, proměřuji vodivost vícevrstvých spojů k jednotlivým IO, mažu EPROMKy a programuju BIOSy, nebo teď naposled předrátovávám komplet celé napájení desky z nestandardního napájecího konektoru na klasický ATX.

      Nejlepší motivací totiž je, když máš na stole něco v celkově nefunkčním až katastrofálním stavu, a tedy NENÍ CO ZKAZIT. Tím se totiž zcela vytratí taková ta úcta před technikou, kdy se člověk bojí něco udělat aby to nějak nerozbil. Takže ve chvíli, kdy toto padne, to už se pak zkouší a laboruje jedna radost a co tě jenom napadne :D

    • Sany napsal:

      Ad deska – jj, tahle FIC je taková hezky „retro“ :) Díky použitému chipsetu s mnoha obvody vypadá podstatně lépe, než většina jiných dobových desek s 386SX v takovém tom mini-AT provedení, kdy je na desce vedle CPU pouze jeden velký VLSI obvod a tím to celé spolu se SIMM a ISA paticemi také končí.

      Jinak použitý chipset Topcat je zajímavý např. tím, že byl původně vyvinutý firmou VLSI (známý výrobce chipsetů pro 286ky), a pak si jej zalicencoval sám velký Intel, viz :

      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_chipsets

      A evidentně existuje i verze 386DX, takže hned je zase po čem pátrat :)

      Jinak dvě EPROMky pro BIOS bylo dřív celkem klasické řešení, zřejmě kvůli nesehnatelnosti nebo drahotě větších EPROM čipů. Občas na nich také jsou k vidění nálepky ODD a EVEN – obsah BIOSu byl zřejmě na úrovni bitů jednotlivě rozdělen do obou čipů.

      • Springy napsal:

        To jsem přesně měl na mysli, když jsem psal, že ta deska je taková pořádná :).
        Takže ty biosy jsou něco jako Kickstart rom u Amigy 1200, kde je taky rozdělena na 2 čipy… chytré.

      • faraon napsal:

        Nebude to spíš lichý/sudý byte? Když už je v tom stejně šestnáctibitový kód.

        Jen si tak nejasně vzpomínám co jsem kdysi někde četl, že 80387 je kompletní procesor, který tu 386sx jednoduše vypne a jede místo ní. Nebo to bylo až u 486ky?

        • Sany napsal:

          Dobrá otázka a díky za upřesnění – bude to jak píšeš. Google o této problematice sice vcelku nic nenašel, ale napoví prográmek, který někdo evidentně napsal pro podobný účel :

          http://forums.nesdev.com/viewtopic.php?f=10&t=9469

          Jinak i387 je ještě starý dobrý, zcela samostatný koprocesor, který v různých rychlostních variantách vyráběla i řada konkurenčních firem (IIT, Cyrix, Reveal, FasMath a GreeMath, Ulsi).
          Teprve až i487SX byl takový kočkopes a kukaččí vejce, které po osazení převzalo celou základní desku samo pro sebe a původní CPU deaktivovalo :) Díky tomuto faktu jde v podstatě o jediný existující FPU do Overdrive patice pro systémy 486, protože alternativní Weitek 4167 používá jinou instrukční sadu, je jinak zapojený a desek, které ho podporují je dnes jako šafránu.

  • kolemjdouci napsal:

    386 neni stroj co by vubec mohl mit nejakou dusi… to je jen kousek stavebnice

    • maxx napsal:

      nerouhej se

    • Sany napsal:

      kolemjdouci : z hlediska např. původního XT (kde se člověk může v podstatě dokonale seznámit s funkcí každého jednoho IO, najít si prstem ho na desce, proměřit si ohmmetrem že skutečně vede tam kam píšou, a pochopit pak smysl celého toho zapojení)… je pak každá modernější deska s VLSI čipy jak píšeš jen kousek skládačky – tyto obvody s velkou integrací už (aspoň pro mně) ztrácejí takové to kouzlo „pochopitelnosti“ a je to už jen „něco“, co buď funguje nebo nefunguje tak jak má.

      I tak si ale s jakoukoliv zajímavou deskou tohoto typu lze užít příjemnou objevitelskou zábavu – v tomto případě už jen prozkoumáním možností chipsetu a proprietárního BIOSu, který mj. umí i mód Expanded paměti (EMS) pro přidělený vybraný úsek celkově osazené RAM. Takže je třeba sehnat ovladač, nastudovat funkci stránkovacího EMS mechanismu a pak si třeba v EMS paměti zkusit rozjet dobové DOS aplikace nebo si tam třeba pokusně udělat RAMdisk.

      Dále si třeba proměřit výkonnost osazeného Intel chipsetu, ve srovnání s jinými dobovými chipsety… jak je na tom s paměťovou propustností např. proti systému 386SX, vybavenému cache pamětí atd.

      A když už nakonec nic, tak si na té nově získané desce postavit do volné AT bedny další pěkný dobový PC do sbírky, vybavit ho např. SCSI diskem a CD-ROMkou spolu s nějakou fajn zvukovkou, mít z něj radost a a následně si na něm zapařit s kámošem Golden Axe :)

    • Springy napsal:

      LEGO je taky skládačka bez duše a kolik si s ní člověk užije srandy :D.

  • LubikCZ napsal:

    Já třeba o tom věděl taky velký kulový. Sice jsem byl schopen bez problémů sestavit, nakonfigurovat, nastavit a nainstalovat počítač z komponent, které jsem měl před sebou na hromadě, ale to pořád nebylo nic proti tomu, kdy jsem dával do kupy dva „nefunkční“ počítače. Několik let se mi jeden jen tak válel v polici až jsem si pořídil další téměř totožný a po dalších měsících hledání a pátrání a ptaní se a zkoušení typu pokus – omyl jsem se dostal do stavu, kdy jsou oba 100% funkční a to i se všemi daty, co byly na discích a měl jsem z toho obrovskou radost a proto jsem si pořídil další nefukční na který se teprve chystám, ale nejdřív mi musí přijít :)

    Jinak počtení to je opět luxusní, fotky taky, ta deska je prostě parádní. Teď už je na štěstí v dobrých rukou, tak ať ti Sany hodně dlouho slouží ;)

    • Sany napsal:

      LubikCZ : Díky moc a dám vědět, v jaké sestavě a s jakou periferní výbavou tato deska nakonec skončí :)

  • Sany napsal:

    Jinak tento článek by se zde na titulní stránce na 99.99% nikdy neobjevil, nebýt našeho výjimečně obětavého a zároveň velmi šikovného admina Sledge.
    Ten nejenže se totiž nezalekl formy mého příspěvku v diskuzi , ale provedl jeho celkovou korekturu do čitelné češtiny, povzbudil mne k tomu desku nafotit (pěkně romanticky v záři zapadajícího slunce :), a pak to vše společně dal dohromady a je z toho nakonec fajn článek.
    Tedy mu tímto vzdávám hold spolu s díky !

    PS. A výhledově taky více zapracuji na tom, zbavit se svého dávného zlozvyku z dob DOSu – psát delší texty bez diakritiky. DOS mně totiž kdysi dávno dobře vyučil jeho tehdejší velké pravdě, která říkala že „veškerá diakritika je zlo“ :) … a tak jsem ty svoje pařátky naučil velmi efektivně a rychle psát vše bez háčků a čárek. Jenže je fakt že doba se za těch uplynulých 20 let poněkud změnila – takže to budu asi muset udělat taky a definitivně se už přeučit na normální češtinu :)

  • LubikCZ napsal:

    Co se týče doby minulé s DOSem, tak tam v 95% bez diakritiky, to je bez debat. Co jsem přešel na Windows a to hned XP (z DOSu 6.22, všechny ostatní Windows jsem přeskočil, krom 3.11, ale ty jsem měl jen na hodně malou chvíli), tak jsem na háčkování a čárkování přešel hned. Nevím jak to, ale prostě se mi ten text líbil víc s diakritikou než bez ní. Psát bez diakritiky považuji za velký nešvar internetu (především sociálních sítí), stejně tak psaní bez interpunkčních znamének. Viděl jsem takto psaný jeden inzerát a fakt trvalo hodně dlouho, než jsem to přelouskal. Toť doplnění k Sanyho příspěvku :)

  • RayeR napsal:

    >Sany
    Koukam, ze ses taky spravnej vetesnik, potesi kdyz se najde par dalsich lidi, kteri se umi o tuhle historickou techniku postarat a rozchodit to. Dneska pomalu vetsina ITaku netusi co je to AT zdroj, kratkej SIMM, kopr, ISA sbernice…
    Jen pro zajimavost, jesi to neni tajny, kolik si za ten srot na aukru dal? Minimalne te to stalo ne uplne zanedbatelny postovny. Ja sem tehle desek vykuchal kupu ve skole a v bazacich se toho valelo za par desetikorun. Mrzi me, ze jsem toho nemohl zachranit vic, lec mista je malo, takze musim peclive vybirat…

    Divim se, ze ten tantal tam byl jediny, na 5V vetvi by to bylo asi komplikovanejsi hledani. Jeden znamy mi kdysi vypravel, ze mu takle explodoval tantal na nake ISA karte kerou po dlouhe dobe uvedl do provozu. Diky prechodovym odporum ve slotu a delsim draham spoju zdroj nezareagoval nadproudovou ochranou ale kondik rovnou ustrelil. Aspon nemusel hledat, ktery to je :) Akorat je blby, kdyz kuli tomu shori cesticka na PCB…
    Dal chci upozornit, ze tantal neni zdaleka jediny kurvitko. Dnes se pouzivaji na MB vysokokapacitni keramicky MLCC SMD kondenzatory, ktery taky casem degradujou (v zavislosti na teplote a napeti), dochazi k difuzi kovu elektrod do keramiky a casem to skonci taky zkratem. A hledani 1 slehly keramiky mezi stovkou dalsich, to bude vetsi orisek.

    Jinak dobra poznamka ohledne zaloznich NiCd akumulatorku – sam sem se tim neprijemne vyskolil, pred casem jsem kontroloval nake stare MB a vetsina mela aku vytekly a nekde bohuzel doslo i k poskozeni PCB. A to byly vsechny puvodne v neposkozenem stavu, takze sem preventivne vypajel vsechny.

    Dalsim kurvitkem z dlouhodobeho hlediska jsou pameti EPROM. Zalezi na typu a provozni tpelote, retence dat muze byt v lepsim pripade 100 let, v horsim treba jen 20 let. A to uz prave rada starych MB zacina byt ohrozena touto „sklerozou“. Vim od pratel o par pripadech, kdy se ve starych pristrojich samovolne zmenil obsah EPROM, coz zpusobilo jejich nefunkcnost. A takovy BIOS pro nakou starou 486/386/286 se bude shanet velmi obtizne, stare informace taky z Internetu mizi. Takze doporucuju provest kompletne zalohu vsech EPROM pameti, kde to jen jde, vcetne VGA, radicu, HDD atd. Ja mam v praci k dispozici prgator od ELNECu, tak se na to uz nakou dobu chystam, ale bude to fuska. Este mnohem vetsi pruser jsou prog. logice obvody GAL s pameti flash, ktere nejdou tak jednoduse precist, navic byvaji casto pripajene.

    A nakonec je tu jeste pozvolna difuze, kere probiha plizive v kazdem polovodici a mam dost pochyby, ze nejaky cip z teto doby bude fungovat jeste po 100 letech. Moderni doba me timhle kapanek deprimuje, protoze po nasi generaci zbyde jen obrovska hromada nefunkcniho elektroodpadu a nikdo to uz neda do kupy. Proto mam taky zalibu ve starych elektronkovych radioprijimacich, krere byly obvodove jednoduche, bylo mozno vymenit kazdou soucastku zvlast a lampy nemaji problem fungovat ani po nejakych 80 letech…

    Jeste poznamka k tem 2 EPRPOM pro BIOS. Myslim ze duvod byl ten, ze se bezne periferie napojovaly na 16-bit sbernici ISA a tak bylo vyhodne tez pripojit pamet BIOSu 16-bitove, zrychlilo se tim cteni (driv se BIOS bezne nestinoval v RAM). Proto se kod BIOSu rozdelil na liche a sude Byty a cetlo se to prokladane. Samozrejme take v te dobe mohly byt i duvody financni uspory, dva 32kB cipy byly asi levnejsi nez jeden 64kB – ty sem osobne videl az na poslednich 386 deskach a 486…

    A omlouvam se za dlouhy prispevek bez diakritiky, ne ze bych v dosu nemel cestinu (Kameniky), ale proste sem si zvykl psat rychle na anglicky klavesnici a jsem linej to prepinat, obzvlast kdyz jde o chat nebo pindani na foru. CZ KB prepinam az pri psani nakych serioznejsich clanku, webu a oficialnich dopisu…

    Tak mnoho uspechu s ozivovanim mrkvol a DOS is not dead ;)
    Martin

    • Sany napsal:

      Rayer : Jj, ve volném čase si s těmito starými hw věcičkami rád hraju a zabývám – aneb kdo si hraje ten nezlobí, a je fajn, že nás je víc :) Se v tomto kontextu zeptám, jestli ti náhodou nepatří www stránky rayer.g6.cz ? Před časem jsem si tam totiž se zájmem pročítal zejména sekci Hardware, je tam mnoho zajímavých informací a článků.

      Deska FIC byla na aukru k mání za 85,- Kč, takže i s dopravným to bylo kolem 150,-. Každá podobná sranda holt dneska většinou něco stojí a je to jak píšeš – ty časy, kdy se podobné věci po tuctech vyhazovaly jako šrot, se už nevrátí. Dneska ty stejné věci, co jsem svého času osobně povyhazoval v bývalé práci, sháním na aukru a ebay – no comment. Čeho asi nejvíce lituji bylo tehdejší vyhození krásného zánovního IBM CGA monitoru (model 5153) spolu s IBM klávesnicí (model M), jednoho 486 EISA serveru, také asi tuctu funkčních dobových MFM harddisků a samozřejmě s další spoustou nejrůznějších komponent…

      Ohledně capů na deskách – se mi také jednou na zkratované 286 Octek desce stalo, že po pár pokusných zapnutích zdroje náhle došlo v k výbuchu, a jeden malý tantal se tak nějak napůl odpařil :) Následně jsem ale tu desku zapínal už celkem se strachem, a radši jsem přes to hodil rolák a stál k tomu ještě navíc zády – bylo to už ale ok a deska po výměně doteď šlape :D
      Ohledně těch moderních MLCC kondů to ale vůbec není dobrá zpráva ! Jsem si myslel, že když už jsme se na deskách povětšinově zbavili problematických tantalů, bude už od podobných problémů do budoucna pokoj :/

      Životnost samotných IO čipů i procesorů mi zatím přijde ještě jako ok, vzhledem k tomu že dodneška bez problémů běží např. mnoho starých dobových XT a i starších např. DEC počítačů – ale záleží asi hodně na době přechozího aktivního používání, a také na způsobu uskladnění. EPROMky jsou ale jak píšeš jiný případ a na nástup vadných kusů jsem již plně připraven (pro tyto účely jsem se vybavil postarším Elnecem PREPROM-02 a už dobře posloužil na orig IBM PC). Ta včasná záloha obsahu EPROMek je nicméně výborný nápad, dík za tip !

      Btw čím se v oblasti retro hw konrétně zabýváš ? Případně také buduješ nějakou sbírku zajímavých hw věcí nebo počítačů ? :)
      Já osobně se nejvíc u pc věnuji řadě 486 a PPro, a pak všem zajímavým proprietárním PC technologiím (EISA, MCA, VLB a tak podobně). Okrajově mám pak doma pár starých systémů DEC, a nově se teď chystám zabrousit k Apple :)

      • RayeR napsal:

        Ano, jasne ze to je muj web, akorat v poslednich letech uz nemam tolik casu a lezi mi na disku rada rozepsanych clanku a nak se nemuzu dokopat to dodelat :)

        Hm, za 150 uze neni uplne malo, kdysi sem za to davala tak 20-30kc. Kdyby ses dostal na radioamatersky setkani do Holic koncem prazdnin, tak tam bejvaj PC sroteri, kde se da leccos koupit pomerne levne (asi nej kauf byly kdysi Pentia Pro kolem 30 kc, ted si nadavam ze sem nevzal celou krabici), i kdyz zrovna po 386 sem nekoukal, asi uz prevazuje novejsi srot…

        Me jeste tantal zatim nikde nestrelil (jen na nakym bastlu pri prepolovani), premyslim jestli by pomohlo tem tantalum nejake „formovani“ jako u elytu, tzn. omezit narazovy proud pri zapnuti a treba pomalu najizdet s napetim, klidne nekolik hodin, jetli by se ty tantaly nejak zregenerovaly. Kdybych mel takle nekolik tantalu, o kerych bych vedel, ze po pripojeni natvrdo bouchnou, tak bych to mohl vyzkouset…

        Ano, taky sem si po urcitou dobu myslel, ze keramiky sou vselek, ale je to jen z blata do sracek. Teda pri solidnim dimenzovani to asi vydrzi podstatne dyl jak elyt, ale taky ne vecne.

        S tou zivotnosti kremiku to sou taky ruzny teorie, tam zalezi dost na provoznich podminkach, teplote, napeti, jak moc byly taktovany a taky na vyrobni technologii. Urcite budou odolnejsi treba stary 486 s 1um litografii nez moderni 22nm. Pri rozumnym provozu to snad desitky let vydrzi…

        Doma mam PREPROM-01 ( na zakladni EPROM staci) a v praci LabProg48, kery naprga tisice druhu pameti, akorat nemam redukce. Vyrobil jsem si aspon vlastni DIL-PLCC32. No nekdy se do toho budu muset pustit a postupne ty BIOSy a FW vycist. Jak jsem zminoval o tech samovolne zmazanych pametech, tak posledni pripad byl naky stary voltmetr o jehoz oprave pise kolega Anubis:
        http://anubisuv.blogspot.cz/2013/11/voltmetr-m1t330-jeho-oprava.html

        Co se tyce sbirky, tak mam ruzne zakladovky od PC XT po ruzna PII/III/4. Taky me zajimaji spise ty exotictejsi treba s VLB nebo mam jednu serverovou 486 s EISA nebo 2-procesorovy pentium. Hodne se mi libi PPro, to mam sestavene v bedne v Asusi desce. Asi za nejveci raritku povazuju NexGen 5×86 (bez koprocesoru) s VLB deskou. K tomu samozrejme nake periferie jako VGA, radice, disky, zvukovky, pameti… Z toho bych treba zminil Matrox Millennium MGA2164W, Number Nine Imagine, 3Dfx voodoo 1 (chtel bych este sehnat Tseng ET6000, tez jedna z nejrychlejsich 2D karet sve doby), SB AWE32, AWE64, GUS…
        Par MFM disku mam taky este v provozu. To me docela prekvapilo, kdyz sem nasel pred par lety vyhozeny cely PC-XT, zapnul, nabootoval z toho MFM tam DOS 3.3, napsoled to bylo zapnute nekdy v roce 1993 :) Jinak s ohledem na misto to samozrejme nemam v bednach, to jen asi 3 PC, ale kdyz me to obcas chytne, tak si vytahnu nakou desku ze skrine, poskladam na stole, pustim naky demicka a tak… :)

        • Sany napsal:

          Pentia Pro po 30 korunách, to fakt bolí, když dneska člověk musí za jeden kus vysolit pět stovek. A funkční dual PPRo systémy radši ani nezmiňuji…

          Jinak dík za tip – do Holic se letos výhledově chystám, když bude místo v autě. sice jsem tam nikdy nebyl, ale už jsem o tom slyšel i jinde, že je to tam dobrý bleší trh pro všemožné elektro a hw nadšence :)

          Co se týče tantalů, zralých na výbuch, mám teď k dispozici minimálně ten jeden ze základovky výše – je v celkem solidním zkratu, takže pokud bys měl zájem a dostatečně výkonný zdroj bez proudové ochrany, je za dopravné k dispozici :) Případně ho i můžu vzít sebou do Holic (pokud se tam dostanu).

          Ohledně sbírky – to jsou velmi pěkné věci a zejména jak píšeš ten Nexgen – tento CPU jsem v reálu v životě ani nezahlédl :) Jedna zvědavá – jak je na tom tento CPU s výkonem ? Utáhne např. s nějakou průměrnou S3 VLB grafikou plynule takového Duka nebo Blooda v 640×480, s instalovaným S3VBE ?

          Btw pokud bys měl po ruce schéma té redukce DIL-PLCC32 pro PREPROM, byl bych ti celkem zavázán – je jen otázka času, než ji budu taky na něco potřebovat :)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle