Fallout 1, část sedmá – The Glow

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Posledně jsem byl hned po úspěšném doručení vodního čipu do Vaultu vyhnán zpět na povrch, s cílem najít líheň odporných mutantů.

Once more into the breach, my friend.

Nevěda, kudy se vydat, rozhodl jsem se zamířit k Brotherhood of Steel. V první řadě jsem v Hubu zachránil jejich člena ze spárů gangu, v řadě druhé to vypadá na chlapíky, kteří by mi mohli zapůjčit mocnou výzbroj. Takže návštěva by se mi definitivně měla vyplatit.

Fallout 1, část sedmá – The Glow Fallout 1, část sedmá – The Glow

U vchodu mě sice mluvící hlava Cabbot mile vítá, ovšem pustit dál mě odmítá, nejprve musím, a to je překvapivé, splnit quest! Konkrétně dojít do ancient order a přinést důkaz, že jsem tam byl. Zní to jednoduše, nicméně druhý strážný s pobavením v hlase zmiňuje jiné jméno cílové lokace - The Glow. Název, který v radiací zamořené pustině nevěstí nic dobrého. Koho kráter schvátil, ten se nenavrátil!

Fallout 1, část sedmá – The Glow

Štěstí, že mi batoh cinká zátkami, vracím se do Hubu a nakupuji dvacítku RadX, kterážto magická pilule mě doufejme před smrtelnou dávkou ozáření ochrání (neochránila, ale o tom později). Dále nakupuji lano, mám tušení (říkejme tomu třeba déjà vu), že se bude hodit.

Fallout 1, část sedmá – The Glow

Těsně předtím, než jsem dorazil k The Glow, mě přepadla skupinka radškorpiónů. Během dvou kol jsem jim chitinové krunýře rozstřílel na trsátka a využil vhodné chvilky k aplikaci RadX (vypadá jako čípek, ale to snad...). Dohopkal jsem ke kráteru a nestačil se divit. Do země díra, jako kdyby tu vybuchla atomovka, radiace, jako by tu vybuchla atomovka... jestli ona tu nevybuchla atomovka? Zuhelnatělá těla rozesetá vůkol dokonale dotvářela rozvernost situace. S písní na rtech jsem pokrčil rameny, uvázal lano (ha!) na čouhající traverzu a za rytmického křupání Geigerova detektoru jsem se spustil do temnoty...

Fallout 1, část sedmá – The Glow

...kde na mě čekaly trosky struktury, která dost dobře mohla být dalším Vaultem. S tím rozdílem, že běžný Vault nemá uprostřed díru jak do... něčeho s velkou dírou. Rychlý průzkum odhalil několik těl sežehnutých radiací, jedno tělo v podivně objemném kovovém brnění, funkční počítač a výtah do spodních pater. U těla v brnění nalézám holodisk, předmět, který po mě chtěl Cabbot z bratrstva. Mohl bych se asi rovnou vydat zpět, nicméně nefunkční výtah mě nenechává klidným. Z kapes další mrtvoly lovím žlutou přístupovou kartu, pomocí počítače vypínám ochranný elektrický okruh a pronikám hlouběji do komplexu.

Fallout 1, část sedmá – The Glow

Kromě mrtvol s přístupovými kartami různých barev nalézám v dalších patrech především neaktivní bezpečnostní roboty. Přemítám nad hodnotou umělého života, nad pomyslným zrcadlem, který nám, svým tvůrcům, nastavuje, nad možnostmi, která dokonalá mechanická inteligence přináší. Což trvá asi pět vteřin, načež pálím do nehybných robotických těl, protože těch 1425 expů tu přeci nenechám ležet!

Fallout 1, část sedmá – The Glow

Hle, level 9! Perk strong back (2) se jeví jako nezbytnost, jsem notorický hromadič bordelu. Ve čtvrtém patře tohoto radiací zamořeného místa nalézám funkční superpočítač, který se představil jako Zex, a který mi poskytl cenné informace. Podle něj se nalézám ve výzkumném středisku, kde se vědci pod dohledem armády USA zaobírali takovými specialitami, jako jsou ultimátní bojová zbroj power armor či hnus jménem FEV - forced evolutionary virus, tedy virus urychlené evoluce.

Fallout 1, část sedmá – The Glow

Během přednášky o FEV pro jistotu přestávám dýchat a aplikuji bezpečnostní stim-pack. Testy na zvířatech vyústili v mutace, které vylepšily jak fyzickou sílu pokusného subjektu, tak zpravidla i jeho inteligenci. Mohlo by toto být vodítko ke vzniku supermutantů? Stahuji veškeré info do pip-boye s tím, že ho podrobnému studiu podrobím později, a pokračuji výtahem dále. V dalším patře si všímám nefunkčního generátoru, který se mi ovšem s bravurou daří uvést opět do chodu, a ve výzkumném komplexu opět po letech zazářilo světlo.

Fallout 1, část sedmá – The Glow

Sice konečně vidím na cestu, ale obnovení elektrické energie má i negativní efekt - dosud nečinní bezpečnostní roboti již nejsou tak nečinní. A jdou mi po krku! Naštěstí hromová hůl ráže .223 je efektivní jak proti masu, tak proti plechu. I když uznávám, že nábojů musím do plecháčů vysypat docela dost. Nastupuji do výtahu spojujícího patro šesté s jinak nepřístupným patrem pátým (číslování pater a jejich propojení měl zjevně na starosti stejný člověk, jako údržbu generátoru).

Fallout 1, část sedmá – The Glow

Dle prázdných nádrží právě v pátém patře probíhala nosná část FEV výzkumu. Zadržuji dech ještě o kousek víc. Eliminuji skvadru bezpečnostních robotů a raduji s z bohaté kořisti, kterou patro nabízí. Náboje, zbraně, brnění, stealth boy, tady je všechno! Radost končí ve chvíli, kdy mi dojde, že nic z toho neunesu. Beru aspoň pár nábojnic a rad-away a se zkroušeným výrazem strýčka Skrblíka, jemuž právě někdo zcizil šťastný pěťák, láduji do pip-boye nalezené holodisky.

Fallout 1, část sedmá – The Glow

A dozvídám se věci! Podrobný popis pokusů s FEV na zvířatech je skutečně pochmurné čtení. Důležitá je ovšem další fáze výzkumu - testy na lidech. Ty skutečně proběhly, a to na místě jménem Mariposa Base. Jelikož jsem dobrodruh bystrý, dávám si dohromady indície a docházím k jedinému možnému závěru. Právě Mariposa Base je pramenem, ze kterého vyvěrají nečisté proudy mutantů! Škoda, že nemám tušení, kde základnu hledat. Ale třeba to budou vědět v Bratrstvu Oceli.

Chystám se zpět na povrch, když tu mi dochází strašlivá pravda - v zápalu boje jsem dočista zapomněl důsledně obnovovat resistenci vůči záření, a kdesi v průběhu akce jsem radiací doslova nasákl. Ani desítka rad-away, které okamžitě pouštím do žíly, situaci neřeší. A navíc mi jejich aplikace způsobuje závislost na chemikáliích. Kčertu!

Modlím se tedy ke všem nevybuchlým atomovým bombám a pln strachu se vydávám na cestu do Hubu. Má trýznivá pouť je několikrát prosvětlena hláškami o interním krvácení a vypadávajících vlasech, nicméně do Hubu se mi daří dobelhat a světe div se, radiace odešla stejně sama, jako cukrovka pana prezidenta! Zázrak! Pro jistotu kupuji další rad-away a do deníčku si poznamenávám návštěvu u lékaře. Uff.

Nechybělo málo a byl ze mě kompost.

Fallout 1, část sedmá – The Glow

Nyní je čas vetřít se do přízně Bratrstvu Oceli a vymámit z nich jak umístění Mariposa Base, tak blyštivý power armor. Ale aby bylo jasno - peču to s nimi jen tak na oko. Nemám rád postapokalyptické zájmové kroužky, hluboko uvnitř jsem just a lonely loner, on lonely road, alone.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Fallout 1, část sedmá – The Glow"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle