Globalyst 510 a síťová karta do paralelního portu (Xircom PE3)

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Předlouhé dva týdny se tu neobjevil žádný delší článek, ale na mou obhajobu - vleklý zánět močáku z člověka tak nějak vysaje životní radost, a to málo, co zbude, dosaje Česká pošta. Balíček se síťovkou Xircom PE3 pendloval mezi Prahou 5 a Prahou 6 rekordních 7 dní.

Globalyst 510 a síťová karta do paralelního portu (Xircom PE3)

Nicméně zázrak je konečně na místě, nejvyšší čas podívat se mu na packety. Xircom PE3 je síťová karta (/adaptér) určená k zapojení do paralelního portu. Což se báječně hodí ve chvíli, kdy máte na stole 486ku sice malou, ale obtížně rozšiřitelnou. Jediný volný ISA slot v PC Globalyst 510 zabrala zvukovka, nezbylo než vyřešit přenos dat tímto způsobem.

Nijak extrémní divočina to není, podobné adaptéry se běžně vyráběly, nicméně neshání se dnes zrovna snadno - tímto bych rád poděkoval Romanovi P., který mi Xircom PE3 odprodal za skvělých 200 Kč :)

Instalace proběhla naprosto bez problému. Protože síťovka ke svému napájení potřebuje více šťávy, než je schopen poskytnout paralelní port, je přiložen průchozí PS/2 kablík, které potřebné miliampéry dodá. Prostě jej připojíte místo PS/2 klávesnice a klávesnici zapojíte do něj.

Dále je nutné sehnat packet driver, stačí googlit PE3PD.COM a najdete. Posledním dílkem skládačky je mTCP balíček, který obsahuje základní TCP/IP nástroje, především DHCP, FTP a TELNET.

Globalyst 510 a síťová karta do paralelního portu (Xircom PE3)

Stručný návod (platný v zásadě pro jakoukoli síťovku v DOSu):

1) Packet driver spustíte jako první a opíšete si přerušení, typicky 0x60.
2) Vytvoříte konfigurační soubor (mtcp.cfg), do něj uložíte packetint 0x60.
3) Vytvoříte systémovou proměnnou SET MTCPCFG=C:\cesta\mtcp.cfg.
4) Spustíte dhcp.exe z balíčku mTCP.

Po prvotní konfiguraci stačí do autoexec.bat zapsat po sobě jdoucí SET, pe3pd.com a dhcp.exe.

A jak rychle to sviští? Inu, potenciál 10mbit spojení nevyužíváme ani zdaleka, na to paralelní port nestačí, rychlost přenosu se pohybuje mezi 60 až 70 kB/s. (Nutno dodat, že paralelní port běží ve standardním módu, v EPP režimu - Enhanced Parallel Port - poběží přenos rychleji.)

Není to mnoho, ale pořád je to řádově pohodlnější, než diskety nebo žonglování s harddiskem. Já jsem spokojen, a to tak, že velmi :)

Globalyst 510 a síťová karta do paralelního portu (Xircom PE3)

Cable management té nejvyšší kvality!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Globalyst 510 a síťová karta do paralelního portu (Xircom PE3)"

  • AfBu napsal:

    Ooo, parádní to věc, hlavně ta průchodka odsávajíci proud z PS2 je super nápad! A 60-70kbps je víc než jsem míval v modemu, je to snová mašinal pro jinak nerozšiřitelné retro notebooky ;)

  • Roman P napsal:

    Musím říct, že jsem se zprvu trochu divil, že IBM PC-kompatibilní bastlíř jako Sledge takovýhle hardware doposud nevlastnil, ale je fakt, že pokud se člověk nezaobývá vyloženě notebooky, tak ho nepotřebuje. Někde na netu někdo psal ( http://nerdlypleasures.blogspot.com/2014/04/tips-for-xircom-parallel-port-ethernet.html ), že napájením z PS/2 se může poškodit základní deska díky vyššímu odběru, než na co je navržený PS/2 port (dle wikipedie 5 V, 275 mA). Osobně bych se toho nebál (Sledge zjevně taky ne :) možná s vyjímkou nějakýho fakt cennýho hardware. P. S.: na obrázku s FTP to vypisuje rychlost 70 KB/s, nikoli Kb/s.

    • Sledge (admin) napsal:

      Jasně, kiloBAJTY, překlep :) A jak píšeš, notebooky nesbírám, tohle je poprvé, co jsem něco podobného potřeboval. Dík za odkaz ohledně napájení, taky jsem si říkal, jaký odběr to snese, ještě prostuduju. Mám u toho novou klávesnici, ta by hádám mohla mít trochu menší odběr, než nějaký archiv.

  • Roman P napsal:

    Ohledně poštovního zdržení viz. http://technomorous.eu/post/166654378037 : „Bylo mi vysvětleno, že pošta v období po Vánocích zpracovává tisíce a tisíce balíků ze zahraničí, nestíhá, balík skutečně někde bloumá Prahou a není nejmenší možnost mi jakkoliv pomoci.“

  • Igi napsal:

    Je síce úžasné že sa to dá takto sprevádzkovať – ale už mi nejako potom uniká to že pôvodne je stroj malý, takto sa to vzadu mení na klbko kabeláže a mizne pôvodný zámer. Ale s tým sa nedá nič robiť.

    • Sledge (admin) napsal:

      Tak tu síťovku přeci můžeš vytáhnout jen ve chvíli, kdy jí potřebuješ… Souhlasim, že ideální to neni, ale jinou alternativu pohodlného přenosu nevidím :( Pak už opravdu jedině vyškubnout disketovku a na její místo dát buď Gotek, nebo CF čtečku.

  • Igi napsal:

    Jasan,
    len som skonštatoval že sa to „poněkud zvětšilo“.
    Čo sa týka prenosu dát je to fakt najrýchlejšie.
    Das war alles.

  • MilasPce napsal:

    60kB/sec. to je dost dobrý v roce 1997 jsem začínal s internetem 14,4k bit/sec.

  • Logout napsal:

    Mám doma prakticky úplně stejnou škatuli, včetně napájecí kšandy do PS/2, jen se mi ji nepodařilo rozeběhat. Chybí na ní logo Xircom, pravděpodobně je to jen nějaký klon (ono uvnitř je jeden čip co dělá LPT komunikaci a pak normální Realtek 8029, tedy NE2k kompatibilní síťový čip. Xircom driver to ale vůbec nevidí, tak je buď mrtvé zařízení, nebo mi 386 notebook na PS/2 nedává dost šťávy.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle