Soutěž >> #hvdosdev 2022 >> dobojováno

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Úderem půlnoci zavřela se virtuální hlasovací bedna a naši nejlepší odborníci se jali přepočítávat došlé hlasy. Logy žádné ohavné fixlování neodhalily, boj byl tedy čistý a výsledky hovoří jasně. Vítězem povedené #hvdosdev 2022 se zaslouženě stala FPS akce ROBOD!

Soutěž >> #hvdosdev 2022 >> dobojováno

Zatímco o první příčce nebylo v podstatě od první chvíle pochyb, a druhé místo bylo též obsazeno poměrně jasně, na dalších pozicích se sváděl boj o jednotky hlasů. Chvíli jsem se dokonce bál plichty, ale nakonec potřebné hlasy nastřádaly a komplikace nenastala :)

#hvdosdev 2022, pořadí vítězů / zvolené výhry

  • Robod / Mar - 30 hlasů (vybral Nintendo Wii)
  • Settlement / Afbu - 14 hlasů (vybral Playstation 2)
  • Arcomage / Slayn - 7 hlasů (vybral podložku)
  • T-Miner / LordBenn - 6 hlasů (zbyl HP klient)

Výherce prosím o strpení, začnu je obepisovat ohledně předání ceny. Pro připomenutí, letos se soutěžilo o:

  1. Nintendo Wii v kompletním balení, modnuté.
  2. PlayStation 2 Slim plus originální gamepad, hra, 32MB karta.
  3. Win98 kompatibilní thin client HP T5720.
  4. Podložku pod myš dle výběru.

Až se vypořádám se čtveřicí výherců, oslovím i zbylé dva účastníky, obdrží podtácek dle výběru, placku a pět kousků samolepek coby cenu útěchy. Tzn. už si pomalu mohou začít vybírat ;)

Soutěž >> #hvdosdev 2022 >> dobojováno

Ještě jednou děkuji všem za účast, soutěžní příspěvky byly letos mimořádně kvalitní a hojné! Obzvláště mě potěšilo, jak pěkně se hry rozprostřely napříč různými grafickými módy - dvě hry v klasickém 320x200 ve 4 barvách, dvě hry v netradičním 160x100 v 16 barvách, a dvě hry textové. Tak snad se to za rok povede zrovna tak :) Myslím že omezení ponechám i příští ročník stejná, téměř po všech stránkách se to osvědčilo.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Soutěž >> #hvdosdev 2022 >> dobojováno"

  • mar napsal:

    wow, nakonec fakt výhra… díky! jsem rád, že se hra líbila.

    chtěl bych ještě jednou moc poděkovat draxxovi za skvělou původní hudbu a zvuky, bez kterých by výsledný dojem byl sotva poloviční

  • mar napsal:

    „Myslím že omezení ponechám i příští ročník stejná, téměř po všech stránkách se to osvědčilo.“ – prosím ne :)

    bylo by fajn povolit VGA a kdo to využije, tak ať to využije.
    já jsem chtěl původně 4-barevné CGA, pak jsem to měnil na 16-color CGA a musel jsem toho dost přepsat. dost mě to i tak omezovalo ve finále.
    s tak malým počtem barev (navíc fixních) není možné pěkně třeba stínovat do dálky, aby se zakryl aliasing, u mipmap taky není prostor pro nic zajímavého a výsledek je mdlý.
    1 pixel = 1 byte nakonec má další výhody a dost věcí zjednoduší

    takže bych se chtěl tímto přimluvit – pokud něco omezovat, tak maximálně výslednou velikost her, aby zase někdo neodevzdal 100MB díla, jinak myslím čím míň omezení, tím líp. nebrzdí to pak tolik kreativitu

  • LordBENN napsal:

    Zdar a sílu, gratuluji. Jde vidět že si každy po svým vypořádal s CGA výzvou :D. Možná to odradilo Pascalisty se standartní grafikou „egavga.bgi“, ale kdo ví. Třeba Pascal si poradí i s CGA naprosto hravě.

    • Vinicius napsal:

      Nějaký ten cga.bgi určitě existoval, ale už nevím jestli v základu nebo od třetí strany. Asi v základu. Pořádné hry ale stejně zapisovaly rovnou do fb.

      Já bych pro příště navrhoval jako maximum EGA. 16 barev z 64 nechává dost prostoru na kreativitu, ale zároveň je to v dnešním kontextu hodně drsné omezení.

  • Doomtrooper napsal:

    Gratulace všem. Krásná práce borci!

  • MilasPce napsal:

    VGA 320×200 a omezení v základní paměti by se mi líbilo. Navrhoval bych podpořit sběratele starších PC a spustitelnost 386sx možná i 286ky, hodně se jich v poslední době prodalo. Vlastně kvůli CGA jsem se letos neúčastnil.

    • frca napsal:

      To jsou podle mě zbytečná omezení. My vývojáři tady nejsme pro sběratele starého šrotu ;-) Sledgeův nápad na formát typu desítky kB demo hra à la pouet.net, kde by se rozsáhlejší grafika, zvuky atd. musely generovat procedurálně, se mi líbí. Ale hardware moc neomezovat, jako to bylo doposud.

      • mar napsal:

        za mě jakékoliv extra umělé omezení je naprosto zbytečné. prostě bych to omezil řekněme 10MB/hra a hotovo. dostatečné omezení už je, aby to běželo v DOSu a na 486 šrotu (ať už se to někomu líbí nebo ne, je to bohužel tak a hodnota je čistě nostalgická). už takhle pro toto vyvíjet není triviální, obzvlášť pokud chce člověk zkusit něco technicky komplikovanějšího.

        já jsem třeba chtěl běžet i bez koprocesoru, takže nakonec jsem musel linkovat FPU emulátor a zapéct veškeré LUT do binárky, protože při startu to trvalo neúnosně dlouho. taky to znamenalo používat všude fixed point, což byl sám o sobě dost problém. 486ky mají navíc neskutečně pomalé celočíselné násobení (13-42 cyklů, podle MSBitu operandu) – na toto nejsem vůbec na moderním HW zvyklý.

        většinu vývoje zabral boilerplate a (z pohledu moderního hw nesmyslné až úchylné) optimalizace, extra omezení toto jenom zhorší. všechno je vždycky tradeoff výkon vs paměť, takže i šetřit a vejít se do 4MB taky nebylo úplně jednoduché aby to na druhé straně i nějak běželo.

        takže pokud to chcete omezit na 286 a 128kb paměti, tak si ty tetrisy a sokobany v textovém módu vyrábějte a hrejte sami :)

  • D3X napsal:

    Mohu-li se prosim optat, bude soutěž pro rok 2024? Nejde mi o ceny, ale o zviditelnění se. ;-) :-) Jo, jsem MS-DOS nadšenec a narcista. :-D :-D

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle