Dohráno: Quake 4

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Kdyby dnes najednou vyšel Quake 5, asi by mě to překvapilo podobě, jako mě překvapilo vydání Quake 4 v roce 2005. Vůbec jsem nečekal, že někdo tuhle sérii ještě oživí, ale světe div se... Měl jsem tehdy pocit, že se čtvrtý díl prostě najednou objevil a nebyl za ním ani žádný výrazný hype.

Zatímco u třetího dílu se série trochu odklonila a experimentovala s multiplayerem, čtvrtý díl se zase vrací do starých kolejí a je čistě singleplayerovou hrou. Navíc to vypadá, že Quake 4 příběhově navazuje na druhý díl. Druhý díl nám představil mimozemskou civilizaci jménem Stroggové, se kterou je lidstvo ve válce. Na konci druhého dílu jeden hrdinský vojín jménem Bitterman porazil Makrona, který představoval něco jako centrální mozek Stroggů. Nicméně hrdinou čtvrtého dílu je tentokrát Matthew Kane - ten je členem armády, který přiletěla na planetu Stroggů, aby provedla útok.

Dohráno: Quake 4

Takový ten moment, když dorazíte na meeting pozdě a všichni na vás už čekají

Je to trochu zvláštní, ale tenhle Quake je hodně militantní. Jasně, navazuje na druhý díl a ten byl do jisté míry také militantní, jelikož celou hru dostáváte různé rozkazy a úkoly přes vysílačku. Ale prostě Quake II nepůsobí tak militantně a vojensky - spíše jsem měl z celé hry jistý pocit osamocení, izolace... byl jsem prostě ztracen na úplně cizí planetě a snažil se tam přežít. V Quake 4 však sami nebudete - naopak se kolem vás budou celou dobu motat ostatní vojáci, říkat takové ty vojenské věci jako “Let's gooo! Move! Move! Move! Medic! We need medic here! Copy that! Roger that!” a jde to dokonce tak daleko, že se v některých fázích vrátíte zpět na základnu, abyste si dali meeting o dalších operacích, útocích, sabotážích a tak dále.

Osobně mi tohle prostředí do Quake nesedí a připadá mi tam hodně mimo mísu. Na druhou stranu chápu, že to tehdy dost frčelo. Naštěstí je hra z doby, kdy už byly vyřešené takové ty problémy předchozí generace, kdy vaši kolegové měli špatné AI, zasekávali se o objekty, neuměli si otevřít dveře, nechali se zabít a jejich zabití navíc způsobilo mission failed. Tady jsou všichni docela inteligentní, reagují na dění kolem a pomáhají vám. Někteří vám také budou neustále dobíjet zdraví a zbroj, což se hodí.

Dohráno: Quake 4

Na rozdíl od Doom 3 je tu spoustu exteriérů

Dokonce občas potkáte kolegu, co vám bude vylepšovat zbraně. No fakt! Vždycky jsem si jen tak šel po chodbě a hleděl si svého, když tu se najednou objevil. „Hej, Kane! Hezká brokovnice. Ukaž, na chvíli si ji půjčím... A tady máš! Trochu jsem jí vylepšil, takže teď bude střílet rychleji. No, není zač, rád jsem pomohl, kámo!“

Co je podle mě trochu problém je fakt, že Quake 4 v podstatě vůbec nevypadá jako Quake II. Druhý díl měl v sobě stále trochu té rezavé špinavé atmosféry z prvního dílu. Kromě toho měl pár zcela unikátních věcí - např. každá kapitola se odehrávala v úplně jiném prostředí. Čtvrtý díl však z velké části vypadá spíše jako Doom 3. Podobně jako Doom 3, i tady jsou interiéry hodně kovové, temné a mechanické, zatímco exteriéry připomínají trochu Phobos.

Dohráno: Quake 4

Brána nejde otevřít, takže nezbyde, než ji odpálit střelou z kanónu

Ona to není náhoda, protože tenhle Quake dokonce běží na stejném engine (id Tech 4), přičemž někteří o Quake 4 dokonce mluví jako o hře, která vyřešila všechny problémy, kterými Doom 3 oplýval (např. přespříliš tmavé prostředí, chodbovitost, předvídatelnost, stereotypní hratelnost, nedostatek exteriérů a tak dále). S tímhle pohledem docela souhlasím - navíc bych řekl, že tu tvůrci ukazují schopnosti id Tech 4 v daleko lepším světle a více využívají jeho potenciál, než tomu bylo u Doom 3.

Tak jako tak nedovedu o téhle hře moc přemýšlet jako o pokračování Quake série. Můj mozek si tohle spojení stále nějak nedovede připustit a stále v tom vidím spíše něco jako vylepšenou a akčnější verzi Doom 3. Já vím, je to trochu zvláštní... Nechápejte to ale tak, že je Quake 4 nutně špatná hra. Ono se nikde nepíše, že se musí podobat druhému dílu jen proto, že na něj příběhově navazuje. Art-style a vizuální stránka samy o sobě fungují dobře - alespoň dle mého názoru.

Dohráno: Quake 4

Pozdější levely jsou celkem horrorové

Quake 4 je také překvapivě velice krátká hra a dá se dohrát za nějakých 6 hodin, což je vlastně možná dobře, protože je díky tomu taková hodně úderná, zahuštěná a jde rovnou na věc. Každopádně, když to shrnu, tak za mě spokojenost - já jsem si Quake 4 užil a dobře se bavil. Dávám tedy palec nahoru a doporučuji všem, co se ještě rozmýšlí, jestli mu dát šanci.

Škoda jen, že je to taková podivně zapomenutá záležitost, protože jen při pouhé zmínce o Quake 4 mi někteří hráči říkají něco jako: „No jo, Quake 4! Úplně jsem zapomněl, že tahle věc existuje.“

Dohráno: Quake 4

Mimochodem, do hry se vrací i hřebíkomet

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Komentáře k:
"Dohráno: Quake 4"

  • Sledge (admin) napsal:

    Doplním, že aktuálně je Quake IV na GOG i na Steamu v akci za 5 eur, viz https://www.gog.com/en/game/quake_4, resp. https://store.steampowered.com/app/2210/Quake_4/

  • Doomtrooper napsal:

    Quake 4 jsem si koupil v USA hned jak vyšel. Dohrál jsem ho několikrát, není to pro každého. Z prvního seznámení jsem byl nadšen. Ta brutální proměna ve Strogga (spoiler ;) a mechanika byla moc fajn. Když jsem to hrál podruhé či později potřetí už to tak boží nebylo. O vojáky se většinou netřeba starat, naopak je nechat jít napřed a ušetřit ammo. Oni to vyřídí bez újmy. Vadily my pak ty venkovní exteriéry na vlaku atd. Pořád dokola a bylo z toho moc cítít že to bylo optimalizováno pro konzole. Jinak Quake 4 určitě svoje místo v historii Quake má. Díky tomu jsem si pořídil Quake wars a to mě nějak nechytlo. Ovšem kdyby měl vyjít Quake 5 který by dále rozvíjel vesmír Stroggů a lidský boj o přežití, tak bych do něj určitě šel :)

  • Vencino napsal:

    za mě dobrá hra, hratelnost o něco „hladší“ než u 2ky. ale vizual u 2ky je samozřejmě lepší

  • mance napsal:

    „No jo, Quake 4! Úplně jsem zapomněl, že tahle věc existuje.“

    hrajem hry vyse 40 rokov a tiez opakovane zabudam, ze Q4 existuje. A ano DOOM 3 bol dost slabomyselny, tak berme Q4 ako tu „spravnu“ D3.

  • wocass napsal:

    Quake 4 mam moc rad dohrano snad 30x,ta vojenska gumarna mi tam trochu vadila.
    divny,ze Quake 5 v nedohlednu,pritom by to mohla byt pecka,s hernimy mechanismy poslednich Wolfensteinů a pecka roku

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle