Mýty a hudba? Sakra jo! Stray Gods je opus magnum

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Na úvod se musím přiznat, že jsem za poslední týdny zažil kvanta silných herních momentů. Chtě nechtě musím vypíchnout jeden, který je ještě čerstvý. Pár minut. Jako dobře upečený voňavý chleba v obrovské peci emocí.

Než se ale pustím do krátké, ale intenzivní psací meditace, musím vám sdělit, z čeho jsem uhranul předtím. Takže v rychlosti. Zkoušel jsem multiplayerový Battlebit, zahrál jsem si mód do první mafie s Enniem Salierim, rozšířil jsem si opět svou GOG knihovničku, následovalo koupení System Shocku Remake, Jagged Alliance 3, DLC do Cyberpunku nebo třetího Baldur's Gate. Za dveřmi je reboot krvavého Mortal Kombat, návrat spisovatele Alana Wakea a spousta další laskomin.

A ano, byla to jízda. Abych si ještě navýšil virtuální oxytocin, s mou nejlepší kamarádkou jsme hráli Crusader Kings III s módy LOTR, Witcher i Game of Thrones, abychom následně změřili síly a zdatnost proti sobě v Injustice 2. Zopakoval jsem si s ní Her Story, jen tak, mezi řečí o kvalitních kriminálkách. Znáte to… Demo Pinocchia vypadá taky slibně a mám už předinstalovaný Starfield, mám před sebou volant v podobě nové Forzy nebo The Crew. Taky jsem si na chviličku zastřílel v brilantním Turbo Overkill. A aby toho nebylo málo, ve Football Manageru jedu retro databázi z let 1997/1998.

Jsou to žně a fakt nevím, kam dřív skočit. A ta Zelda na Switchi… Další rest! Víte, co jsem vyhlížel nejvíc? Stray Gods. Na první pohled nenápadnou hru, která zaujala výbornou stylizací, řeckými bohy a hudbou. Počkat, cože?

Mýty a hudba? Sakra jo! Stray Gods je opus magnum

Je to přesně tak, jak datluji to klávesnice. Stray Gods je unikátním muzikálovým dílem, na které budete vzpomínat ještě dlouho. Bude rezonovat v uších i v srdcích. Na první pohled je to takový mix moderních příběhových adventur, kde se rozhodujete během chviličky na základě dialogů. Musím smeknout vavřínový věnec a zatáhnout za tógu. Od Detroit: Become Human jsem nic takového nehrál.

A spoilery psát nebudu, to si musíte zažít všichni! Nicméně pár bonbónků z mytologie vám mohu naservírovat už nyní. Hrajete za mladou krásnou Grace, která ráda zpívá a chtěla by se svou vášní také živit. (Pozn. všichni dabéři / zpěváci vydali ze sebe to nejlepší, popravdě božský výkon.) K tomu jí pomáhá nejlepší kamarádka Freddie. Jednoho dne však do hry vstoupí entity z Olympu a rozjede se kriminálka a rozmáchlý muzikál. Můžete se řídit láskou, moudrostí nebo hrát na ostřejší notu a s nikým se nemazat. To má za následek styl hudby v dané sekvenci. Všechny texty jsou podmanivé a občas je čas i na nějakou temnější strunu či legrační zadrnkání.

Setkáte se např. s Athénou, Afrodité, Hermem, Persefonou, Appolem a dalšími postavami bájí, které jste jako malí mohli sosat, od Eduarda Petišky až po úžasný Clash of Titans nebo novější Tróju. Osobně jsem byl se svým koncem hodně spokojený a achievementy, které jsem získal, mělo jen pár hráčů. A hodně mně rozesmála jistá postava na vozíčku. Takže vlastně 11/10 :D

Mýty a hudba? Sakra jo! Stray Gods je opus magnum

Pořizovací cena je sice 30 Euro a hru dohrajete za zhruba tři hodinky. Ale zaručuji vám, že hra je oslnivá jako Archimédova skla ze Syrakus. Vlastně jsem jen celou dobu hleděl s pusou dokořán a měl jsem divoké nutkání si zpívat s celým ansámblem. Jestli tohle nezíská nějakou hlavní cenu za hudební doprovod, tak už nevím, co jiného.

Stray Gods je hra, kterou bych doporučoval všem. I nehráčům. Patří totiž do té vzácné kategorie "tohle nesmím minout i kdyby čert na koze jezdil". Chci druhý díl. Teď hned! Co je antické, to je milé. A slyším na to. Asi si budu muset znovu přečíst knihu o stoicismu, jak jsem teď zahlcen muzikou a adrenalinem. A malé PS na závěr. Před pár dny byl oznámen fantasticky vypadající Titan Quest II a We Who Are About To die v předběžném přístupu je rovněž skvělý. Pokud jste viděli seriál Spartakus, tak si musíte říkat stejně jako já „Bohové mně oj*b!” Austin Wintory to opět dokázal. ♥

Mýty a hudba? Sakra jo! Stray Gods je opus magnum

Tak zas příště. A jestli ještě váháte, pusťte si ten geniální soundtrack plný rocku, popu nebo rapu. Vizuální novely (nejen) pro dospělé zažívají obrodu. Ale o tom zas někdy příště, holomci, ať už věříte v jakékoliv božstvo, karmu, či něco jiného, mějte se moc hezky a přeji vám příjemné okamžiky u PC a konzolí. Přeci jenom, zima se blíží…

Autor: Stephano

Hráč, milovník zvířat, hudby, psaní čtení, jazyků, černého humoru, sladkostí, vědy, deskovek, hry na kytaru, fílmů, seriálu, umění, historie, jídla, sportů... Empatický a cynicky perfekcionista s absolutním sluchem a velmi dobrou pamětí. Mezi mé nedostatky patří někdy velká přecitlivělost a roztržitost. :) O hrách píšu od roku 2006. Hraji vše, až na horory. Mezí mé nejoblíbenější hry patří MAFIA, Vietcong, Borderlands, Diablo, Total War, Zaklínač, Cyberpunk 2077, Fallout 2, Star Wars KOTOR, TES, NFS, Hitman, Crusader Kings III, Football Manager a spousta dalších. Jako fyzicky handicapovaný hráč se zajímám o technologie pro lidi s vadami. Zaměřuji se také na hráče s psychickými nemocemi, protože sám mám kvůli poškození mozku od narození panickou poruchu. Celoživotní PCčkář (od šesti let), který si po třicítce pořídil Switch Oled. Občas podpořím (nejen) herní projekty .

Komentáře k:
"Mýty a hudba? Sakra jo! Stray Gods je opus magnum"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle