7 závodních her, které nesmí chybět na vašem netbooku

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Výběr sedmera her do minulého článku 7 strategických her, které nesmí chybět na vašem netbooku nebyl problém. Naopak. Strategie jsou obecně na hardware nenáročný žánr, navíc mohou těžit z detailní a ručně kreslené 2D grafiky. I na slabých strojích, jakými netbooky jsou, máte tedy k dispozici zástupy kvalitních a pohledných titulů.

Závodní hry jsou na tom podstatně hůře. Staré kusy jsou lecčím, jen ne sexy vypadajícím simulátorem, nové kusy jsou zase příliš náročné na konfiguraci PC. Na Atomu s Intel GMA buď vypadají hnusně, nebo se ani nehnou. Po dlouhých dnech testování jsem nakonec hrstku slušných závodních her nalezl. Nebudeme dále otálet, chodidla se vám zajisté nervózně chvějí nad plynem a ruka nedočkavě poklepává hlavici řadící páky. Tak tedy 7 závodních her, které nesmí chybět na vašem netbooku!

TIP: Pokud je váš netbook z kategorie levnějších a je jednou z Graficky Malomocných Atrap od Intelu vybaven, vřele doporučuji stažení utility GMAbooster, která přetaktuje grafickou kartu z netbookových 133/166MHz zpět na plných 400MHz. Nárůst výkonu není nijak brutální, ale o nějaký ten frame za sekundu si polepšíte. Nestabilitu nebo zvýšené zahřívání jsem nezaznamenal. Ovšem pozor, přetaktování jako vždy činíte na vlastní riziko!


Need for Speed: Porsche (1)

Možná trochu nelogicky, ale začněme největší hvězdnou z celého sedmibodového seznamu. Pátý díl série Need for Speed je neoddiskutovatelným králem netbookového závodění a jednoduše nenajdete závodní hru, který by vypadala podobě skvěle a také se skvěle hrála. Oproti předchozím dílům přišel s "poršáky" závan realismu a auta se skutečně chovají jako auta.

Brilantní mód kariéry, úprava nastavení vozů, desítky vozů značky Porsche a závan německé preciznosti. Snad jen ta odporně studená techno hudba si zaslouží vypnout. Nemůžu si pomoct, ale k závodění odjakživa (resp. od Pomády) patřil pořádný rock'n'roll. Čtyři z pěti automechaniků doporučují Motörhead a Ramones.

7 závodních her, které nesmí chybět na vašem netbooku


Need for Speed 3: Hot Pursuit (2)

Jak říkají Monty Python, a nyní něco úplně... stejného! Další kus ze série Need for Speed, přesněji populární trojka s přízviskem Hot Pursuit. Že vám to něco říká? Jakpak by ne, v tuto chvíli je na pultech novinka Need for Speed: Hot Pursuit, která z původních NFS3 vychází. Upřímně řečeno netuším, proč se v názvech musí dělat takový bordel! Pokud spíše než po simulátorech lačníte po arkádové akci, jsou pro vás NFS3:HP jasnou volbou.

Pokud vás ovšem do červeného vytáčí tratě řešené jako okruhy, které musíte k dokončení závodu dojet čtyřikrát, instalaci si naopak rozmyslete. Někomu to nevadí, mě ano. Stejně tak mě dokáže rozzuřit "catch up", tzn. jakási proměnlivá obtížnost. I když jedete jako polobůh, vždy se najde nějaký Chuck Norris, který vás předjede. A naopak, i když se jednou dvakrát vymelete, pořád máte šanci soupeře dojet. To mi prostě nesedí, mám radši takovou závodní hru, která nepomáhá, ale ani neodpouští!

7 závodních her, které nesmí chybět na vašem netbooku


Colin McRae Rally 2.0 (3)

Výborný mix arkády a simulátoru z prostředí lesů, luk a hájů. Tedy rally. Patří-li mezi vaše oblíbené kratochvíle přejíždění srnek a ježků na polních cestách ve vypůjčené Škodě 120, zatímco vám rumem ožralý kamarád huláká do ucha "doleva, vole, zpátky ni krok!", Colin McRae Rally 2.0 se vám přesně strefí do stopy. Spousta aut, spousta tratí, fyzika přesně na pomezí arkády a simulátoru. Prostě pěkné.

Grafika má na širokoúhlém monitoru tendence vypadat poněkud rozplizle a to i přes správně nastavené rozlišení, i tak je ale Colin McRae Rally 2.0 nejlepší rally kus, který váš netbook uspokojivě rozhýbá. Zvuky jsou OK, ale hudba je opět spíš otravná. Pusťte si k tomu raději... co já vím, třeba Šum Svistu.

7 závodních her, které nesmí chybět na vašem netbooku


TOCA 2: Touring Car Challenge (4)

Vynikající kus pro pravověrné simulátorofily. Ano, TOCA:TC2 je stará hra z roku 1998 a audiovizuální stránka tomu odpovídá, jde ale pravděpodobně o nejreálnější závodění, které si na svém netbooku můžete užít. Chování vozů je tak reálné, že jsem byl schopen beze smyku ujet maximálně 24 a půl metru. Přičemž posledních deset metrů jsem bral pro jistotu bokem.

Problém je v ovládání. Jako správný simulátor si TOCA žádá spíše volant, ale opravdu budete k netbooku připojovat Logitech G25? Nemyslím si. Ale pevně věřím, že skuteční fanoušci opravdového závodění to nakonec zvládnou i na té klávesnici. A pro opravdové lamy, jako jsem já, je tu naštěstí volba obtížnosti. Po technické stránce je vše bez problémů, hra z roku 1998 vašemu netbooku pochopitelně příliš nezatopí.

7 závodních her, které nesmí chybět na vašem netbooku


Trackmania (5)

Série Trackmania je jakýmsi duchovním nástupcem legendárních Stunts. Síla obou her tkví v krátkých a řízných tratích, které se hráči pokoušejí zajet v co nejkratším čase. Ve prospěch Trackmanie jasně hovoří jednoduché ovládání a "instantní hraní". Hra vás netrápí nastavováním přehršlí tlačítek nebo procházením složitých menu. Sednete a hrajete. Pokud na trati uděláte chybu, stisknete enter a o milisekundu později opět stojíte na startu a máte další pokus. Jednoduché a dokonalé.

Série obsahuje celou řadu titulů, z nichž i ten nejnovější, tedy online hra TrackMania Nations Forever z roku 2008, běží na netbooku s jednojádrovým Atomem a Intel GMA 950 uspokojivě. Je ale třeba vypnout naprosto všechny grafické featury, přetaktovat GPU na 400MHz a spokojit se s rozlišením 640x480. Pokud se vám i poté zdá hra trhaná, směřujte svou pozornost ke starším dílům, první Trackmania z r. 2003 běží jako po másle.

TIP: TM Nations ke stažení zdarma.

7 závodních her, které nesmí chybět na vašem netbooku


Rollcage (6)

Rollcage je dva díly čítající série arkádových futuristických závodů. Spolu se splašeným rotováním po okruzích dostáváte do rukou i zbraně a power-upy využitelné v prospěch svůj a v neprospěch soupeřů. Když nad tím tak přemýšlím, očesejte Mario Karts o infantilní grafiku a máte základní představu, jak Rollcage vypadá a jak se hraje. Připočtěte možnost jezdit po stěnách či stropech a dostáváte chutný závodní pamlsek.

Rollcage je hra akční, rychlá a barevná. Jde samozřejmě o totální arkádu, závany realismu nečekejte. To ale neznamená, že by fyzikální engine nebyl propracovaný, naopak, vůz se chová podle svérázných, ale jasně daných pravidel. Základní závodní elementy tu každopádně jsou - trať a vehikly schopné pohybu vpřed. Grafika vypadá i po letech sexy a díky své relativní jednoduchosti i na netbookové grafické kartě doslova sviští.

7 závodních her, které nesmí chybět na vašem netbooku


Re-Volt (7)

V rámci závodních her ještě větší úlet, než Rollcage. Na první pohled může Re-Volt vypadat jako obyčejná závodní hra. Na pohled druhý vás ovšem zmate měřítko a při pohledu třetím vám dojde, že se nedíváte na závody mocných a silných vozidel, ale jejich prťavých modelů. Ano, Re-volt se vydal ve šlépějích legendárních Micromachines a věrně simuluje závody RC modelů.

Z hlediska hraní na moderních strojích je zajímavý fakt, že došlo k uvolnění, resp. úniku zdrojových kódů hry a komunita fanoušků pracuje na neoficiální nové verzi Re-Voltu. Legální status zdrojových kódů je v tomto případě sice trochu diskutabilní, ale to nás trápit nemusí. Googlete Re-Volt 1.2. Pořád ale potřebujete mít nainstalovanou původní verzi hry. Minimální nároky hry jsou směšné, váš netbook bude vrnět blahem.

7 závodních her, které nesmí chybět na vašem netbooku


Carmageddon 2 (bonus)

Tak trochu jiná závodní hra, která prostě patří do relativně uvolněných let devadesátých. Ozbrojená auta, přejíždění chodců, likvidace krav, kýble krve na předním skle, střeva na stěračích, úsměv šíleného Maxe Damage. Dokážete si představit, že by podobná hra vyšla teď, v době politické korektnosti a všeobecné připosranosti? Zakázána zmizela by z regálů jako pověstný pšouk ve vířivce, jihočeské matky by pořádaly protestní pochody nahoře bez, EU by vydala patero nových regulí plus hromádku směrnic, a tak vůbec.

Naštěstí tahle klasika běží pod WinXP poměrně uspokojivě, až na občasné problémy se zvukem. Nedoporučuji nastavovat zvukové efekty na maximum. A pokud se vám snad z přejíždění chodců a vší té krve kolem dělá šoufl, existuje i zombie verze s krví zelenou. Pokud mě tedy paměť neklame, takovou pitomost nebudu ani googlit.

7 závodních her, které nesmí chybět na vašem netbooku


Jak je vidět, i na slabém netbooku si lze užít trochy poctivého adrenalinového závodění, nepožadujete-li fotorealistickou grafiku. Pokud jsem na váš oblíbený závodní titul zapomněl, omlouvám se a rád se nechám poučit, komentáře volné ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"7 závodních her, které nesmí chybět na vašem netbooku"

  • Virus_3000 napsal:

    S Carmoněm rozhodně souhlasím. To je hra, která má své zvrácené kouzlo i dnes.

    Re-Volt je zábavná klasika, takže ten mám někde zahrabaný na svém desktopu (co kdyby přišla paní Nuda).

    NFS Porsche mě moc nebralo, ale NFS3: Hot Pursuit je skvělej ve split-screenu (dva poliši proti zbytku nebo jeden hajzl a jeden poliš), podobně bych řekl, že je zábavné NFS4: High Stakes, kde podobně může člověk jezdit ve dvou s policejními auty. Jen s tím rozdílem, že v NFS4 byl poprvé použit nějaký model poškození! ;)

    Rollcage mě osobně vždy zabavil jen na chvíli.

    Colin je fajn v jakékoliv verzi.

    TOCA mě zaujala až trojka.

    A o TM se raději nevyjadřuju. Nebo jo. Ta mě kdysi naštvala. Hra, kdy aby auto letělo, tak musí hráč držet plyn i ve vzduchu… mi připadá drobet divná. :D

  • Wrynn.CZ napsal:

    Mozna to zni ponekud hardcorove, ale FlatOut 1 tu nejak nevidim, uznavam, hodne lidi si radej zahraje 2ku ktera je tak nejak akcejsi a lehci a rychlejsi (tachometr). Na druhou stranu, kdo z vas ji dohral? Ja ano. 3x (z toho 2x na profi nastaveni).

    Jinak jakoze souhlas i kdyz misto Porshe a Pursuitu bych si dal 2ku ;)

    Wrynn

  • Sledge (admin) napsal:

    @Wrynn.CZ: Flatout mě nehorázně sral, obtížnost byla přehnaně vysoká. Dvojka byla tak akorát.

    A NFS2? Můj názor je, že je to nejhorší díl ze série, rozhodně nejhorší z prvních 6 dílů před příchodem „gangstapyčotuzing“ Undergroundů :)

  • Wrynn.CZ napsal:

    prehnane vysoka? mno kazdej zijeme podle svich vlastnich meritek, me se zdala akorad :D

  • Sledge (admin) napsal:

    Wrynn.CZ: Vždyť to neni normální, tratě jako lesní cesty a každejch 100 metrů nějaká myší díra, kde máš rezervu max 10cm na obě strany! :)) Já se u toho vždycky rozzuřil a musel jsem to vypnout.

  • Wrynn.CZ napsal:

    Sladge: Muhehehe a presne o tom ta hraje muj padavane, o trpelivosti. Tam fakt neslo o to jen jen na plny plyn (jak zni preklad nazvu), ale tez s plnou koncentraci, stacilo si pamatovat co kde te ceka a vedet jak pomalu musis jen do jednotlivych zatacek abys je ukroutil. Jasne, u kompa te to do sedacky nevmackne, nedas si hlanou o vyztuhu, pokud si ovsem fanda rallye crossu apod. tak tu hru ocenis… ale co se snazim, nejsi :D

  • Jarda napsal:

    Pokud se počítají i motorky, tak Motoracer první díl byla podle mě nejhratelnější závodní hra co jsem snad kdy hrál, bavilo mě prosedět u toho hodiny jen tim, že překonam čas svého stínu o vteřinky, navíc krásný a rozmanitý tratě podobné těm z prvních need for speed.

  • Sledge (admin) napsal:

    @Jarda: Jedničku Motoracera jsem zkoušel, ale nepodařilo se mi ho pod XP rozběhnout :( Dostal jsem se do menu a pak konec, pád do OS.

  • Jarda napsal:

    Taky bych si ho ještě někdy rád zahrál, škoda že jsem vyhodil svůj starej kompík P166, s windowsama 95 a 98, ted bych si na něm lecos rád zase zahrál. Nebo třebas starý konzole atari, ty mi ale vyhodil táta když jsme se stěhovali, ty mi štvou ještě víc.

  • Jarda napsal:

    Tak mě to nedalo, stáhnul jsem si ted rar s motoracerem jedničkou, rozbalil, instalnul a jede uplně v pohodě na windows vista:-) Akorát jsem musel dát kompatibilitu pro win 98 a v nastavení zobrazení windows jsem přepnul ze 32 na 16 bitů, u hry jede i zvuk uplně v klidu.

  • LubikCZ napsal:

    Taky jsou skvělý závody offroadů Insane, rally Rally Championship 2000, městské šílenství Midtown Madness 1 a 2, trochu netradiční závody motorek Road Rash a samozřejmě první Driver, a tak podobně :-))

  • Anonym napsal:

    Rozumie si netbook s PSX emuláciou ? Ak hej rozhodne netreba zabudnúť na Gran Turismo 2

  • tarq napsal:

    Skvělý výběr, snad až na tu TOCu jsem u každé zmíněné hry strávil až neslušně mnoho hodin.

    Jinak stejně jako kolega výše jsem nemohl nevzpomenout taky na Drivera a Rally Championship 2000, ke kterému jsme kdysi s kamarádama předabovali všechny hlášky navigátora. Asi nám to přišlo vtipné :-)

  • P373R napsal:

    Skvělý výběr, jenom Collina bych dal na druhe místo. Co mě ale mrzí je že nejenom v tomhle rěbříčku mi chybí skvělá hra od Team17 – StuntGP. To ji snad nikdo nehrál? Uznávám že na Rollcage a Re-volt asi nemá, ale mně osobně bavila nejvíc.
    Pro ty co neznají jde o závody autíček na dálkové ovládání na divokých tratích kde jsi pomoci stunt triků dobíjíte baterie kterou vybíjí nejen jízda samotná ale i vámi ovládáne turbo (něco jako nitro) takže je to hra tak trochu i o taktice. V kampaňi si pak za vydělané peníze ze závodů kupujete lepší díly (baterie, odpružení,šasi,turbo jednotka…). Myslím že na netbooku by měla šlapat v pohodě.

  • Virus_3000 napsal:

    Souhlas s Wrynn.CZ. FlatOut 1 byl hlavně o znalosti tratě a o trpělivosti a koncentraci. FO2 byl už jednodušší, v MP lehce víc zábavnější. Ale NFS2 jsem hrál jen ve verzi SE, ale byla to paráda. NFS6 bylo o ničem. Celá série NFS začala utíkat mimo vytyčené hranice (exotická auta na exotických tratích) a úplně se vytratil krásný split-screen mode. Pokusy s multiplayerem v NFS MW byly nedotažený, už by to chtělo pořádnou hru s mulťochem. :)

    LubikCZ: souhlas s Driverem (kvalitní závodní hra, navíc s příběhem!!!), stejně tak s Rally Championship 2000 (vzpomínám na můj „svaťák“, kdy jsem se snažil nerozsekat Octavii WRC ve Švédsku víc, než už byla – převody 1, 4, 5, tuším a skoro to nejelo). Pohoda.

  • onofrius napsal:

    najlepsi Need For Speed je The Need For Speed
    inak ja na svojom starom appli najviac smazim Street Roda v Amiga emulatore

  • Lukas napsal:

    Tyto hry jdou hrat na vsech netbookach??

    • Sledge (admin) napsal:

      Všechny uvedené hry jsem testoval na svém Asus EEE 900A. Což znamená Atom 1.6GHz, 1GB RAM a Intel GMA950. To je tak nějak minimální konfigurace netbooků, slabší bylo snad jen původní EEE701. Takže ano, uvedené hry by měly běžet na jakémkoliv standardním netbooku.

  • Neny napsal:

    Mě se NFS Porsche líbilo, i když ostatní verze kde je víc aut, jsou mnohem lepší :-)

  • Tomassimon napsal:

    Tak samozdřejmě že Gran Turimo je na fyzikálním modelu nejlépe,protože je to simulátor.Na PC i na PSX mě hodně bavili NFS věchny díly. :D

  • Doomtrooper napsal:

    POZOR! Link na patch 1.2 pro Re-Volt vede na malware site ;)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle