PC XT, výměna mečů!

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Jak si možná ještě pamatujete, moje turbo-XTčko bylo sužováno záhadnými problémy, které mi braly chuť se v tom dál vrtat. Konkrétně šlo o chyby parity při přepínání turba (ač jinak paměť prošla všemožnými testy) a záhadné zatuhnutí spojené s následnou neschopností bootovat.

Naštěstí jsem díky nekonečné dobrotě mistra Poweracka postupně získal dvojici identických XT boardů, ze kterých je sice první mrtvější než konzerva lančmítu, pravděpodobně vinou naleptání od staré soudkové baterie, ovšem druhý je zdá se víceméně OK.

PC XT, výměna mečů!

Jde o pozdní model, dlouholetým klonováním pravzoru od IBM dovedený k dokonalosti. Tchajwanští mudrci zredukovali nezbytný počet švábů na naprosté minimum a přidali na výkonu. Nápisy na desce jsou záhadné, ovšem dle rozložení prvků by mohlo jít o JUKO BABY XT BXM/12, nebo něco velmi podobného. Deska teoreticky umí hnát váš 8088 kompatibilní procesor až na galaktických 12MHz, ale nápis BXM/10 mezi ISA sloty a osazený 30MHz oscilátor naznačují, že tento konkrétní model bude trochu méně galaktický. Board podporuje 1MB RAM, já ovšem paměť nakonec ponechám na "ikonických" 640kB.

Přestěhoval jsem všechny rozšiřující karty ze starého boardu do nového a vypadá to, že vše funguje o několik řádů spolehlivěji. Do turba mohu bušit jak šílený, aniž bych stabilitu stroje nějak ohrozil, a zásek během dvouhodinového testování nepřišel ani jeden. Desce se občas nechce nastartovat, ale zatím vždy stačilo s ní trochu zakvedlat a umoudřila se, půjde tedy nejspíše o banální problém.

Co vám budu povídat, mám radost, že mám v XTčku spolehlivější základnu, hned mám chuť si s tím hrát dál :) Jako první krok bych viděl náhradu stávající VGA karty. Dokonce jsem se odhodlal porušit svou zásadu o instalaci karet výhradně osmibitových. Protože prostě potřebuju VGA kartu, která bude mít rozumný výstup, aby se na připojené LCD dalo koukat. Jestli půjde o kartu 16bitovou, ovšem schopnou běhu v 8bit slotu, budiž. Dál bych to viděl na náhradu zvukovky, popř. výměnu kondenzátorů na stávajícím Sound Blasteru. Protože ty pazvuky, co karta vydává, mi drásají nervy.

Chtěl jsem vás u příležitosti vzkříšení XTčka oblažit krátkou ukázkou DOSové novinky Silly Knight, leč hra padá s nějakým runtime errorem, musím to nahlásit autorovi! :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"PC XT, výměna mečů!"

  • Kamil napsal:

    Ani jsem nevěděl, že už u XT byla možnost koprocesoru. Myslel jsem, že to bylo až od 80287.
    K čemu tam jsou dvě patice pro BIOS?

    • Sledge (admin) napsal:

      Koprocesor – 8087. Veskrze k ničemu, počet aplikací, které jej dokáží na XTčku využít, se blíží nule :) Ad patice – v další můžeš mít rozšiřující ROMky, třeba s Basicem.

    • faraon napsal:

      Obvod 8087 byl údajně důvod proč v IBM vybrali po všech stránkách horší Intel 8086 a ne Motorolu. Pro 68000 v té době matematický koprocesor ještě nebyl.

  • Kamil napsal:

    O 8087 jsem fakt netušil, ale o 20287 jsem už věděl, protože ho používaly námi využívané aplikace na geodetické výpočtu. Moc dobře si to pamatuji, protože jsem ho právě kvůli tomuto do několika 286 dával a to zrychlení výpočtů bylo sakra znát :) .
    https://i.imgur.com/3AevaW0.png

    • Sledge (admin) napsal:

      „Obrazovka EGA (nutný předpoklad pro kvalitní provozování grafických systémů“ – hezké! :)

      V XTčku, pokud si software člověk nenapíše sám, je úkolem koprocesoru 8087 především generovat nehorázné odpadní teplo. Po pár minutách běhu stroje se na koprocesoru nedá udržet prst :) O chybu nejde, co jsem googlil, je to normální stav.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle