Hardware koutek: 486 jednodeskáč ADVANTECH PCM-4825

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Podařilo se mi před časem vyzískat takovou zajímavou výpočtověc, a to jednodeskový počítač ADVANTECH PCM-4825. Jak to u mě obvykle bývá, měl jsem s tím původně velké plány, např. na míru šitý case, ale ne a ne se k tomu dostat. Flintu do žita nicméně neházím, jen je to holt někde hlouběji v "to-do" listu. Mezitím se mrňousem můžu aspoň pochlubit ;)

Hardware koutek: 486 jednodeskáč ADVANTECH PCM-4825

PCM-4825 je x86 jednodeskový počítač s procesorem AMD 5x86 (486 DX5) 133MHz a s čipovou sadou VIA VT82C496G. Spolu s CPU je na desce o rozměrech 145mm x 102mm téměř kompletní sada komponent, chybí snad jen síťová karta. SVGA videočipem je Chips and Technologies 65550 s 1MB VRAM připojený přes lokální sběrnici procesoru, zvukovým čipem pak ESS 1868, který je díky výtečné Sound Blaster kompatibilitě a kvalitní ESFM syntéze ideální pro hry pro DOS.

Hardware koutek: 486 jednodeskáč ADVANTECH PCM-4825

Pro operační paměť je připraven standardní 72 pinový slot schopný pojmout až 32MB FPM/EDO RAM. Pro připojení pevných disků je k dispozici klasický IDE konektor (až PIO 3), samozřejmostí je konektor na disketovou mechaniku, stejně jako konektory sériového a paralelního portu, přičemž jeden sériový port je rovnou vyvedený na klasický devítipinový D-SUB. Dále je možné z desky vytáhnou infračervené rozhraní, vedle IDE je 44pinový konektor pro připojení LCD a patice pro DiskOnChip modul. Audio je vyvedené pomocí 10 pinového headeru, plus je v blízkosti umístěný CD audio konektor. Na zadní straně najdeme sériový port, PS/2 konektor pro připojení klávesnice a myši, VGA D-SUB, reset a stavové LEDky. A ve finále je tu ještě standardní PC/104 sběrnice pro připojení rozšiřujících karet, např. oné síťovky.

Hardware koutek: 486 jednodeskáč ADVANTECH PCM-4825

Protože na topícím procesoru sedí jen malý pasivní chladič, je vhodné starý křemík zbytečně netrápit a raději řádně větrat.

Pro napájení postačí spínaný zdroj s parametry 5V/2A, připojení je realizováno přes "floppy" konektor. Samozřejmě při použití jednoduchého 5V napájecího adaptéru nemáte k dispozici 12V větev, kterou potřebujete např. pro klasické pevné disky, disketovku, popř. ventilátory (na desce je třípinový header), ale obejít se bez ní dá.

V tomhle konkrétním kousku je osazeno maximálních 32MB RAM a v příslušné patici je DiskOnChip 2000 o velikosti 32MB.

A co nám z toho vlastně vyplývá? Že na jedné kompaktní desce velmi skromných rozměrů máme kompletní PCčko, které je konfigurací téměř ideální ke hraní starých her pro DOS! Než začnete jásat, že jsme spolu objevili svatý grál - ADVANTECH PCM-4825 není současný výrobek, dle dostupných indícií se board vyráběl někdy kolem roku 2000. Na druhou stranu nejde o žádnou vzácnost, EBAY je těchto desek plné a cena není tak strašlivá. (POZOR: Všiml jsem si, že ty boardy, co jsou běžně v nabídce na ebay / aliexpress, nemají zvukovky, chybí ESS čip).

Hardware koutek: 486 jednodeskáč ADVANTECH PCM-4825

Má PCM-4825 z herního hlediska nějakou nevýhodu? Má. Tradiční bolestí DOSu je správa paměti, žonglování s EMS/XMS není ostříleným veteránům cizí. Frontovou linií boje s kilobajty je nastavení konvenční paměti, kde platí, že čím více, tím lépe. Rozumným minimem pro bezproblémový chod her pro DOS je cca 600kB volných z 640kB maximálních. Jenže tato deska nabízí jako základ 588kB, reálně se tedy nedostanete výše, jak na cca 570kB konvenční plus 80kB upper (s JemmEx). Přitom v BIOSu a při POSTu deska reportuje klasických 640kB. Kam se těch 52kB ztratilo? Na adresování prostředků mnohých integrovaných zařízení? V konfiguraci DOSu problém nevězí, s tím samým nastavením, se kterým získám na notebooku Toshiba Libretto 50CT hravě přes 615kB, se na PCM-4825 dohrabu sotva k 560kB.

Holt tahle univerzální kompaktní řešení mají vždycky nějaký háček, ale s tímhle se dá ještě fungovat. Takže další zastávka je z kartónu vyřezaná krabička a pak snad někdo, kdo mi podle ní zhotoví a vytiskne elegantní plastový case :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Hardware koutek: 486 jednodeskáč ADVANTECH PCM-4825"

  • RetroPhill napsal:

    Mně by se to líbilo v akrylátovém skle (plexi) – ty distanc sloupky jdou libovolně nastavovat podle potřeby, na horní díl bych vrazil tichý 120 fan a kdyby to plexi bylo lehce kouřové, tak třeba ještě modrou ledku k nasvícení útrob. Sakra, že bych…?:)

  • dank0 napsal:

    Ja bych vrele doporucil toto reseni – Toshiba Libretto 100CT
    je to mrnavej mini laptop kterej je naloadovanej Intel Pentium 166 MHz MMX, 32 MB RAM, 2.1 GB hard disk, 7.1″ TFT display.
    Ma to 1 pcmcia port do kteryho se da nasadit ROLAND SCP-55 coz je Midiport in/out a k tomu uz prichytis cokoliv.
    zvuk je soundblaster pro compatible
    grafika NeoMagic NMG4 je jen pro dos, nema to 3D akceleraci pro wokna
    ale je to mobilni a prenosny takze to ma display.
    ja jsem tomu koupil cinskej IDE SSD 20GB, coz laptop rozpoznal bez problémů a frci to.

    SCP-55 image:
    https://www.wavetable.nl/wp-content/uploads/Roland-SCP-55-with-MCB-3.jpg

    Laptop review:
    http://www.notebookreview.com/review/toshiba-libretto-100ct-mini-notebook-review/
    Laptop image:
    http://17c4dcd7f91259d8cc66-f5932f6db0039e8c02f89a70c334ff0e.r2.cf1.rackcdn.com/wp-content/uploads/sites/2/Front_1920.jpg
    http://www.notebookreview.com/wp-content/uploads/sites/2/Back_DS_1920.jpg

    • Nox napsal:

      Libretto je nadherny kousek HW, ale otazka je, jak tezce a hlavne za kolik se da poridit. Pred par lety ho nekdo prodaval na Bytefestu za tusim 5000 Kc, otazka je zda to dneska neni podstatne vic. Plus sehnatelost nahradnich dilu.

  • MilasPce napsal:

    Ahoj. Rozhodně nahoře ještě musí být nahoře místo na LAN PC104. Sice je drahé, ale jednou se někde objeví. Proto bych dal větráčky a otvory ze strany na stranu.

  • sleepless napsal:

    Ahoj, super článek, který mě připomněl, že mám chudšího bratříčka ADVANTECH PCM-3864. Ten je postaven na čipu ALi M6117, který v sobě integruje 386SX40 procesor a ALi M1217 chipset. Tak jsem ho konečně vytáhnul k otestování a má se směle k světu :-)
    Chtěl jsem se pozeptat, jak nejlépe řešit napájení. Použil jsem externí zdroj pro HDD s molex konektorem, na který jsem připojil klasickou redukci na napájení FDD. Jedná se o SY-002-5-12, který poskytuje 5V a 12V, tedy naprosto ideální. Co mi v tomto zapojení chybí, je nějaké rozumné zapínání a vypínání. Samotný počítač má pouze reset switch. Netušíte, zda existuje nějaká průchodka pro standardní napájecí kabel s IEC C13 konektorem, která by měla vypínač?
    Jinak se mi tento mazlík jeví jako ideální kandidát na zapojení nějaké LPT zvukovky. Serdashop jich nabízí již opravdu přehršel (Tandy, Covox, CMS, OPL2, OPL3 i General Midi). V této souvislosti mě napadlo, zda by mohlo případně fungovat jejich zapojení do LPT switche, aby bylo možné jich souběžně zapojit vícero a jednoduše mezi nimi přepínat.
    Síťovou konektivitu bych v tomto případě oželel. Samozřejmě bude vhodné řešit ten case, stejně jako to čeká Sledge :-)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle