Ztracený ostrov – pirátská adventura

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Ztracený ostrov na mě vždycky působil dojmem, že je to taková méně známá česká adventura (nebo spíše československá, protože Mayhem Software je slovenský tým). Možná bych se nebál tento počin označit i za takovou černou ovci, neboť v porovnání s Poldou či Horkým létem nebývá příliš často středem pozornosti. Měl jsem však známého, který Ztracený ostrov měl docela dost rád a hrál ho furt dokola (a to moc nemusel adventury obecně), čímž mě tak trochu trochu nakazil...

Ztracený ostrov (2000) má trochu zvláštní způsob vyprávění děje, neboť obsahuje naprosté minimum dialogů a z velké části je příběh prezentován pouze obrazem. Prostě vidíte, že se něco děje a toť vše. Bohužel to má tu nevýhodu, že řada věcí zůstala nevysvětlena... Každopádně na začátku vidíme naše dva hlavní hrdiny - Jelcina a Dianu - jak jdou po ulici, když tu náhle zahlédnou v temné boční uličce cosi podezřelého. Nějaký zvláštní vesmírný modul či co. A také nějakou pirátskou partu, co do něj nakládá bedny s neznámým obsahem. Jeden z téhle party najednou vytáhne pistoli a střelí Dianu. Pistole však nestřílí kulky, nýbrž jakési blesky. Diana však dočista zmizí. Puf a je pryč! Jelcin zkouší bojovat, ale zcela marně, protože blesková pistole ho brzy také dostane.

Ztracený ostrov – pirátská adventura

Jak se ukáže, sci-fi pistole nezabíjí, nýbrž člověka přenese v místě a čase. Jelcin se octne daleko v minulosti a jeho úkolem je ztracenou Dianu najít a vrátit se zpátky do současnosti. Adventura nás vezme do pirátského prostředí, jelikož jeden z prvních úkolů Jelcina je dostat se na nedaleký ostrov, a shodou okolností se tam chystá vypravit místní parta pirátů. K té se Jelcin musí přidat a stát se součástí posádky. Je to trochu Monkey Island hadr, vskutku.

Ztracený ostrov – pirátská adventura

Jako většina československých adventur, i tahle obsahuje spoustu pubertálního humoru, což je ještě značně posíleno tím, že hlavního hrdiny dabuje Jiří Lábus. Občas jsem se zasmál, uznávám, ale obecně humor není tak dominantní jako třeba u Poldy. Místy jsem měl dokonce pocit, že tvůrci snad pracovali na vážné hře a humor sem a tam přidali až na konec, aby se neřeklo. (Mimochodem, dle wikipedie to tak doopravdy bylo).

Říkám si, co mohlo být hlavní příčinou toho, že je Ztracený ostrov taková černá ovce? Jeden z důvodů může být fakt, že přišel trochu pozdě. Rok 2000 už zřejmě nebyl vrcholem adventurního žánru. Druhým důvodem může být fakt, že Ztracený ostrov občas působí lehce odfláknutě. Spousta lokací má minimum zajímavých objektů k prozkoumání a celkově působí prázdně. To není všechno... Tvůrci se rozhodli, že Jelcin bude při zkoumání lokací a různých aktivních míst na obrazovce opakovat v nekonečné smyčce několik generických frází, typu „nezajímavá věc“ a „co s tím?“, protože se jim evidentně nechtělo psát unikátní dialogy pro každou věc zvlášť. A možná ani neměli prachy na to, aby Lábus nadaboval celou kopu textů. Kdo ví...

Ztracený ostrov – pirátská adventura

A ještě jedna věc, kterou musím zkritizovat je bludiště. Zhruba někde za půlkou celé hry se dostanete do zatopeného chrámu, kde je takový labyrint složený z identicky vypadajících lokací, kterými musíte probloudit na různá místa a splnit různé úkoly, jako je hledání ozubených koleček, strkání je do různých mechanismů a tak dále. Ano, je to tak strašné, jak to z mého popisu zní, takže... prostě, co dodat, že? Je to dokonce natolik otravná pasáž, že když na tuhle adventuru přijde mezi hráči řeč, obvykle je to první věc, kterou zmiňují. „Ježíš! Pamatujete si TO bludiště?“

Kdybych měl ale něco pochválit, tak jednoznačně animace, které působí značně propracovaně a detailně. Zatímco v celé řadě adventur jsou obvykle animace zjednodušené tím způsobem, že hlavní postava při sbírání předmětů jen genericky zvedne ruku, předmět se objeví v inventáři a my hráči to prostě musíme chápat jako sebrání... Ztracený ostrov se nebojí mít poměrně detailní, ucelenou a mnohdy i vtipnou animaci, kdy Jelcin třeba vezme žebřík, rozepne si košili, celý ho tam postupně šoupne a na závěr košili zase zapne knoflíček po knoflíčku. Tady opravdu palec nahoru, tady se tvůrci snažili.

Ztracený ostrov – pirátská adventura

Tak jak to celé shrnout? Ztracený ostrov rozhodně není špatnou adventurou. Jasně, má pár nedostatků a přišla trochu pozdě na to, aby se z ní stalo něco uznávanějšího, avšak pokud máte slabost pro české (potažmo slovenské) adventury, rozhodně byste neměli vynechat ani tuhle.

Bohužel mám špatnou zprávu. Ztracený ostrov nefunguje na Windows 10, takže si připravte nějaké PC s Windows XP, jestli si to chcete zahrát...

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Komentáře k:
"Ztracený ostrov – pirátská adventura"

  • Rootan napsal:

    Mě se tato adventura líbí mnohem víc než série Polda. Hodnotím ji jako povedenou českou hru.

    • Marcel napsal:

      Dobrý den, máte stále tuto hru?
      Dlouho jí sháním, protože jsem ji hrál před mnoha lety a rád bych si tuto kratochvíli připoměl. A tak bych se Váš chtěl zeptat, zda-li byste ji byl ochoten prodat? :)
      Děkuji za odpověď.

      • Pollux napsal:

        Já jsem Ztracený ostrov stáhl na uložto jako .iso soubor a ten jsem nainstaloval do Windows 98 ve virtualboxu (a Windows 98 .iso jsem taky stáhl na Uložto).

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle