Krabice – Micro Machines

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Takže jak jen to bylo - v zatáčce kukuřičných lupínků pozor, rozlité mléko klouže, kolem pomeranče rovinka, jedeme na plný kotel, pravá tři, brzdit, opatrně přes pravítko na druhý stůl, vyhnout se ořezávátku, rozpálit to po ubrusu, vlítnout na skokánek z podtácků a přeplachtit přes sešit s domácími úkoly. Není na co čekat, jedeme, sláva čeká!

Krabice – Micro Machines

Fenomenální záležitost tyhle Micro Machines (DOS, 1994). Jedna z her, u kterých jsem proseděl nekonečné hodiny, a vždy jsem nový šampionát začínal s přesvědčením, že tentokrát se v onom domku posunu do závodů dříve neviděných. Prdlajz, jestli si dobře vzpomínám, vždy mě zastavila druhá zahradní trať, tzn. závod s terénními autíčky - na té trati bylo takové pitomé úzké místo přes vodu, kdy jedete a zatáčíte po kamíncích, no a já to většinou nezvládl vybalancovat.

Ale nevadí, stejně mám mikromašiny rád. Takže akvizice kompletní krabicovky za vlažné pětikilo mi vyloženě prosvětlila den. Čert ví, proč o to nebyl větší boj, ale tím lépe pro mě, a samozřejmě i pro vás, jelikož jsem samozřejmě vše řádně zdokumentoval. Takže znovu - jedeme!

Krabice – Micro Machines

Kulečníkový stůl se slušně pádivými formulkami je jeden z mých oblíbených motivů, a o jeho kvalitách byli zjevně přesvědčeni i v Codemasters, jelikož jej lípli přímo na krabici. Na té si můžeme přečíst, že dle časopisu PC Gamer Magazine jsou Micro Machines "Stunning 2-player action" a "A fabulous racing game with an unmissable 2-player option", kterážto tvrzení v recenzenti stvrdili vysokým hodnocením 90%. A měli recht, ve dvou hráčích jsou mikromašiny masakr.

Krabice – Micro Machines

Krabice – Micro Machines

Krabice – Micro Machines

Časopis Mega magazine byl ještě o chlup odvážnější a označil Micro Machines za "Arguably the best racing game ever written." No, mám tu hru moc rád, ale tady už bych přeci jen brzdil :) V Look in! magazine se drželi při zemi, pro ně jsou mikromašiny jen "One of the most original games ever." S tím se nedá než souhlasit.

The One Amiga magazine konstatoval, že "If there's any justice in the world it'll establish itself as the top-down racer of the nineties." Povedlo se? Já bych řekl, že ano :) No a konečně v AMIGA POWER magazine se hře poklonili hodnocením "One of the finest top-view racing games the world's ever seen". Souhlas, kde to mám podepsat?

Krabice – Micro Machines

Mimochodem - všimli jste si, jaké jsem tentokrát zvolil tematické pozadí k focení? ;) Ten koberec jsem kupoval speciálně kvůli tomuto článku... ne, kecám, ten koberec jsem kupoval proto, že z něj děti udělali obraz Jacksona Pollocka. V určitém momentu je třeba kapitulovat a přiznat si, že ty zaschlé kaše půjdou dolů už jen napalmem a lučavkou královskou.Krabice – Micro Machines

Krabice – Micro Machines

Tak se konečně mrkněme pod kapotu! Jako první na mě vypadla zcela neokopírovatelná code card, tedy protipirátská ochrana. Jak je vidět, pod určitým úhlem a s rozumným nasvícením to vyfotit jde, nicméně kopírce by z toho přeskočilo, nebo přesněji - z toho černého fleku by při pokusu o rozluštění symbolů přeskočilo vám.

Krabice – Micro Machines

Zcela netradičně hned vytasím hlavní eso krabice, kterým je parádní plakát! A chraň vás ruka Billa Gatese tohle lepit na stěnu! Podobný omyl jsem udělal s mapou z Pirates! a později toho hořce litoval. Není to samozřejmě žádný gigant (ten plakát, ne Bill), ale přeci jen - tohle je to, co v big boxech chcete a očekáváte.

Krabice – Micro MachinesKrabice – Micro MachinesKrabice – Micro Machines

Manuál mě vyloženě pobavil, protože ač jde o krabicovku pro DOS, má stejný formát, jako relativně standardizované manuály pro konzoli SEGA Mega Drive. Inu, proč vynalézat kolo, že. Osobně se ale musím přiznat, že klasickou "knížečku" bych radši".

Krabice – Micro MachinesKrabice – Micro Machines

Jak je manuál nestandardně malý, tak jsou naopak technické dodatky nestandardně velké, vlastně jde o stejný rozměr, jaký má onen plakát. Obsah je samozřejmě klasika - osvětlení instalace pro ty hráče, kteří u PC sedí poprvé, a také osvětlení záludností ovládání, celé čtyři šipky a ENTER! To vše ve čtyřech světových jazycích a francouzštině.

Krabice – Micro Machines

Médium nadřazené všem médiím, tří a půl palcová disketa s kapacitou nehorázných 1.44MB... lžu, v tomto konkrétním případě jde o DD disketu s poloviční kapacitou, tedy skromných 720kB. Kilobajtíky jsou ale zaplácnuté téměř do mrtě, k plýtvání místem rozhodně nedošlo.

V každém případě zpracování je tuze povedené, někteří distributoři měli tendenci štítek disket poněkud odfláknout, ovšem v Codemasters si dali záležet. To bude asi zúročení zkušeností z konzolových verzí. Pro zajímavost - zkusmo jsem disketu vložil do mechaniky a světe (ne)div se, hra šla bez problémů zkopírovat. Ona když se ta disketa dobře vyrobí a slušně se z ní zachází, vydrží dost.

Krabice – Micro Machines

Zde ještě jeden důkaz, že v Codemasters si dali na prezentaci skutečně záležet. Hezký detail.

Krabice – Micro Machines

A dosvištěli jsme do cílové rovinky, tedy k minimálním požadavkům. Myslím, že tam rovnou mohli napsat něco jako: "Žádný strach, poběží vám to." Hra ve verzi pro DOS vyšla roku 1994 a přesto si vystačila s takovým hlemýžděm, jakým byla 386ka! O požadavcích na operační paměť se krabice nezmiňuje vůbec, v technických dodatcích najdeme info o nutnosti 507kB RAM. Tzn. sečteno a podtrženo 386SX/25MHz a 507kB RAM, veselé :) Samozřejmě podmínkou je VGA karta, přeci se nebudeme trápit v 16 barvách obstarožní EGA grafiky.

Krabice – Micro Machines

Na závěr ještě skupinové foto a zhodnocení celé té krásy. Dávám devět z deseti angličáků! Tam vlastně není nic špatně, nicméně ten desátý angličák by si krabice vysloužila jen v případě, že by v ní skutečně nějaký docela malinký angličák byl :) Mapu v tomhle případě žádat nemohu, ostatně místo ní je tam pohledný plakát.

Končím, už mi to jede! Tak zas příště u dalšího kartónu.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Krabice – Micro Machines"

  • Mr.Holub napsal:

    Znam hlavne druhy dil, ktery lze na pc hrat ve ctyrech lidech.
    Verze MM2 pro Segu MD je velmi zajimava, protoze na cartu jsou dalsi 2 gameporty a lze tak pripojt 4 gamepady .
    A jeste k tomu lze zapnout mod pro 8 lidi, kdy na jednom gamepadu hraji dva hraci.

    PS: V roce 1994 bylo jeste dost 286tek (obcas i nejake to XTcko), takze ty mininalni pozadavky nebyly na krabici tak zbytecne.

    • Sledge (admin) napsal:

      Ad SEGA – nejen MM2, stejný trik s porty přímo na cartridgi mají i Micro Machines Turbo Tournament 96. A ve čtyřech na dvou gamepadech jsme hrál MM V3 na PSX. Dobře řešené ve všech případech :)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle