Notebook na staré DOSovky: Toshiba Libretto 50CT

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

17 patronů přispívá částkou 1886 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Má skromná sbírka se před nedávnem rozrostla o parádní kousek, subnotebook Toshiba Libretto 50CT. Přesný rok výroby se mi nepodařilo dohledat, ale z dobových letáků soudím 1997. Co se před těmi bezmála dvaceti lety podařilo inženýrům z Toshiby do tohoto drobečka nacpat?

toshiba-libretto-50ct-11

Překvapivě dost. V Librettu 50CT tiká Intel Pentium na 75MHz, základní konfigurace zahrnovala 16MB RAM a 770MB pevný disk. O zobrazení se stará SVGA kompatibilní grafická karta ve spolupráci s barevným displejem s rozlišením 640x480 bodů. Zvuk zajišťuje čip kompatibilní se Sound Blasterem Pro. Klávesnice je bez nějakých výraznějších kompromisů, na víku displeje je přítomný reproduktor a také accupoint, obdoba trackpointu známého z Thinkpadů. Pro další rozšíření lze použít PCMCIA slot.

Daní za miniaturní rozměry je absence konektorů. Na zadní straně notebooku je jen infračervený port a 2.5mm konektor na reproduktory, jinak nic. Naštěstí je standardním příslušenstvím Libretta mini port replikator, drobná dokovací stanice vybavená sériovým, paralelním a VGA portem. Dále existuje ještě mini card station rozšířená oproti replikátoru o PS/2 porty pro klávesnici a myš. Dalším příslušenstvím, které bylo k Librettu dodáváno, je disketová mechanika připojitelná skrz PCMCIA.

Nepříjemným omezením jsou chybějící prvky na ovládání hlasitosti reproduktoru a jasu displeje. Vše se musí řešit softwarově. Dále - integrovaný reproduktor je dokonale otřesný, i na nízké nastavení hlasitosti vyluzuje zvuky chrastivé a nelibé.

toshiba-libretto-50ct-05

Jak je vidno z fotek, já jsem k Librettu dostal jak replikátor, tak mechaniku. Navíc byl můj kousek vylepšen na plných 32MB RAM a doplněn harddiskem o kapacitě 2GB. Stav zařízení je velmi dobrý, zamrzela jen popraskaná krytka disku, ale to uspokojivé vyřešilo pár kapek vteřinového lepidla a dlaha z kousku plastu. Vzhledem ke stáří zařízení a faktu, že bylo, pokud jsem to dobře pochopil, nalezeno v odpadu, si nemůžu stěžovat ;)

Co mě překvapilo je baterie - patrně není původní, protože stále zvládne slušnou hodinu provozu. Nová dle prospektů vydrží hodiny dvě.

Samozřejmě jsem hned provedl svůj oblíbený zásah, a to výměnu prastarého hlučného disku za tichou a relativně svižnou Compact Flash kartu. Funguje to skvěle, notebook je navíc prostý pohyblivých částí a tedy dokonale tichý. A jak že na tom tedy běží ty DOSovky?

Báječně! Zvuková karta nepotřebuje žádné ovladače, úplně stačí nastavený SET BLASTER, všechny testované aplikace a hry zvučily bez problémů. Konkrétně šlo o Cubic Player, Adlib Tracker, Doom 2, Wolfenstein 3D a Lotus. Displej je dostatečný, má pěkné barvy i kontrast, snad jen jas by mohl být vyšší. Rozlišení 320x200 jednoduše znásobí, tedy zobrazí jako 640x400, zbylých 80 pixelů jsou černé pruhy. Výsledkem je sice menší, ale dokonale ostrý obraz, nezkažený nedokonalou interpolací.

toshiba-libretto-50ct-02

Pro lepší představu o rozměrech přikládám foto. Úplně vzadu je Asus EEE 900, uprostřed je Toshiba Libretto 50CT a na ní je položené Nintendo DS Lite. Zaklapnuté Libretto je o chlup větší, než VHS kazeta.

toshiba-libretto-50ct-04

toshiba-libretto-50ct-03

toshiba-libretto-50ct-01

Rozhodl jsem se vydat cestou čistého DOSu, ač notebook podporuje Windows 95 / 98. Trochu si tím komplikuji přenos dat, pod Windows není problém přenášet data po síti (s PCMCIA síťovkou) nebo pomocí CF karty (s CF/PCMCIA adaptérem), pod DOSem je to boj s ovladači, ale nakonec se mi CF/PCMCIA adaptér podařilo zprovoznit, a ani ta síťovka by výhledově neměla být zásadní problém.

I přes omezení, která vyplývají z rozměrů, jsem z Libretta nadšen, je to parádní a schopný prcek, ideální na staré hry a programy pro DOS. Bohužel není z nejlevnějších a špatně se shání, viz nabídka a ceny na ebay. Ale to mě osobně už trápit nemusí ;)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Notebook na staré DOSovky: Toshiba Libretto 50CT"

  • Clous napsal:

    Je to pěkný kousek, já mám o něco silnější P100MHz a mám ho dost v zuboženém stavu, ale funguje. Taky sem ho zkoušel na starý hry, ale není to ono. Malý obraz, malá klávesnice, hrozný zvuk. Navíc FM syntéza jako hudba, to je jako nouzovka :-D

    http://www.clous.savana-hosting.cz//notebooky/114-Toshiba%20Libretto%2050CT.php?d=0

  • TheMrKocour napsal:

    Chci! Chci! Chci!

  • lucky devil napsal:

    Todle by měly dostávat „děti“ na hraní místo tabletů a telefonů. :D

  • luke__666 napsal:

    taky chci a taky myslim, ze by to meli mit deti misto tech tablet s androjtem. tady mas dos, zahraj si nejaky klasiky, pak dostanes linux a uc se, holomku!

  • LubikCZ napsal:

    Já nevím, tohle už je příliš malé, ale uznávám, že je to krásný kousek hardwaru a navíc je to moje nostalgicky milovaná značka Toshiba (o mých pařanských začátcích jsem tu už párkrát psal) :)

  • W00dbin napsal:

    ÁÁááá Libretto jsem vždycky hrozně chtěl, tyhle miniaturní laptopy maj prostě svoje kouzlo. Na kolik tě celkem vyšel?

  • daef napsal:

    Tohle je úžasný, kde se dá takovádle věc sehnat a cca za kolik? :)

  • durchfall napsal:

    Ten displej je asi pasiv, co? Na tom se prece musi hrat otresne, nebo aspon na vsechny pasivni displeje co jsem videl ja se sotva dalo koukat a odezva byla otresna, aktiv je jak seslanej z nebe…

    • Sledge (admin) napsal:

      Ten displej je aktivní. Samozřejmě je línější, než moderní displeje / monitory, ale DOOMa bych na tom dohrál bez problémů :) Notebook s pasivním displejem bych se na hry neopovážil doporučit, to je tragédie, jak odezvou, tak podáním barev.

      • Clous napsal:

        Pokud sem si dobře všiml, Toshiba přímo v koncovkách, např. 300CT či 300CS měla jaký to ma LCD, pokud tam bylo T-bylo LCD aktivní, pokud S-bylo pasivní, aspoň v určitém období.

      • durchfall napsal:

        Jo ono to ma aktiv, to se jentak nevidi, v tom pripade je to slusny maly delo :) Ja si prave rikal, mam doma 486 notas s pasivem a to je bida, hrat se na tom da fakt jenom s velkym sebezaprenim a to jeste jak co… Takovy scrollujici plosinovky, brr, to se vazne neda.

  • hellhouse napsal:

    Tyhle mašinky mají obrovský kouzlo. I ta výdrž baterie je podle mě hodně dobrá. Sám jeden starší notebook na dosovky mám (taky Toshiba) a mám pro takové stroje slabost. I mě vydrží baterie zhruba hodinu, což pokládám prostě za něco epickýho, když vezmu v potaz stáří stroje :) Ještě když tam připojíš dobového myšáka s kuličkou, dýchne na mě odkaz doby :-)

  • Tony Matýšek napsal:

    Tohle hrozně nutně potřebuju :D

    • Sledge (admin) napsal:

      Hele ono to vypadá na fotkách dokonale neodolatelně, ale ve skutečnost je taková, že tě brzo začnou různá omezení trochu zmáhat :) Chtělo by to lepší displej (kontrast je vyloženě nic moc), klávesnice je opravdu mrňavá, a absence portů bez replikátoru taky není zrovna pohodlná.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle