Léto s Oskarem – road trip do Kotěhůlek

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

16 patronů přispívá částkou 1758 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Léto s Oskarem je česká point'n'click adventura z roku 1998 vydaná společností Vochozka Trading. Na rozdíl od adventur typu Polda nebo Horké léto tak trochu zapadla. Četl jsem na netu pár negativních názorů, které poukazovaly na to, že je tahle hra nic moc. Co mě ale překvapilo ještě víc než negativní názory, je spíše absence názorů obecně - tj. na netu toho prostě o téhle hře nikde nic moc není. To je možná ještě horší než negativní názor. Negativní názor znamená, že hra vyvolala nějaký zájem, emoce a dostala jistou pozornost. Léto s Oskarem však mnoho lidem nestálo ani za zmínku.

A pokud vás zajímá, jestli hra byla komerčně úspěšná a prodávala se dobře, tak se zdá, že nikoliv.

Léto s Oskarem – road trip do Kotěhůlek

Každopádně hlavním hrdinou téhle hry je blonďatý puberťák Oskar Sláma, který studuje na základní škole, ale není zrovna studentem roku, jelikož na konci ročníku propadl. Jeho maminka je naštvaná, takže ho za trest pošle bydlet k prarodičům do Kotěhůlek. Oskar jakožto teenager z města nemá zrovna dvakrát radost, že bude bydlet na vesnici s dědečkem a babičkou a pomáhat jim kolem baráku. No ale co se dá dělat? A tady už ovládání dostane hráč. Prvním úkolem hry je chytit vlak do Kotěhůlek.

Léto s Oskarem – road trip do Kotěhůlek

Vrátím se k tomu, že se hra nikomu moc nelíbila, nebo hůř - nestála nikomu ani za řeč. Osobně to moc nechápu. Jasně, je to docela nic moc hra. Jasně, vyšla v roce 1998 (plus byla několikrát odložena), tedy v době, kdy už všichni hráli Half-Life, Unreal a Quake II. Jasně, má pubertální humor a grafiku jen o chlup lepší, než splácanina ve Windows Malování. Jasně, všechno to víme. Ale... na druhou stranu se musím ptát - která jiná česká humorná adventura je dílem století? Jako upřímně mi připadá, že zase tak hrozná není...

Jedna věc, která se mi líbí, je to, jak hra zachytila atmosféru českých devadesátých let. Špinavé ulice, posprejované zdi, všude odpadky a tak dále. Hned v první lokaci je trafika - pamatujete, jak všude bývaly trafiky? Co se s nimi vlastně stalo? Hned o kousek dál je kasino. Skvělá atmosféra je později i na vesnici. Dědeček s babičkou pěstují trávu - samozřejmě, jak jinak? Nechybí ani typická maloměstská hospoda nebo potraviny. A na každé druhé stěně musí viset plakát s nahou ženou.

Léto s Oskarem – road trip do Kotěhůlek

Grafika je sice nic moc, ale skutečně dovedla zachytit do detailu "feeling" devadesátých her. Na každém kroku tu na mě dýchala.

Též musím pochválit animace, které sice nejsou nic extra, ale zaujalo mě to, že je tvůrci nacpali do každé lokace. Třeba jste v lese a po stromě běhá veverka, vedle klove datel do stromu, kytička ve trávě tančí jako by pocházela ze Sonica a tak podobně. Všude se něco děje a všude je živo.

Léto s Oskarem – road trip do Kotěhůlek

Hudba je sice také nic moc a průměrná, ale některé tracky zaujaly, třeba remix písní Ta Jižní Morava nebo Ovčáci, Čtveráci.

No a humor? K tomu se musím samozřejmě vyjádřit. Humor je, ehm, no, přesně takový, jaký byste u české adventury čekali. V dnešní době bychom řekli, že je hodně nekorektní, protože tu nechybí rasistické vtipy, homofobní a transfobní věci, plus mi některé věci přišly mírně sexistické. Místy je to tak přes čáru, že by se ani Dan Vávra za tuhle hru nepostavil. Ale nebojte, úrovně 6 ženichů a 1 navíc to pořád nedosahuje. Plus to nemá takový šarm jako Horké léto.

Léto s Oskarem – road trip do Kotěhůlek

Nechybí tu ani nějaké ty odkazy na různá jiná dobová díla. Např. hned na hlavním vlakovém nádraží můžeme potkat Duke Nukema, nebo později potkáme Barta Simpsona.

Po stránce adventurní je to celé takové divné. Není to tak hrozné, jako strkání psa do studny a la 7 dní a 7 nocí, ale někdy tu jsou typické „to jako vážně?“ situace. Třeba najdete knihu básní, dáte ji dívce ve vlaku a ona vám za to dá na oplátku mrkev.

Léto s Oskarem – road trip do Kotěhůlek

Dabing docela ujde, ačkoliv je místy trochu nekonzistentní, co se týče hlasitosti. A někdy je v hlasech slyšet příliš velká ozvěna. Každopádně wiki tvrdí, že to dabovali profesionální herci z divadla Husa na Provázku v Brně.

Tak jak to shrnout? Léto s Oskarem je samozřejmě nic moc, ale co byste čekali od české adventury? Osobně mě celá hra zaujala svou silnou atmosférou devadesátých let a přiznám se, že jsem se občas i zasmál. Pokud máte prapodivný fetiš objevovat taje české herní historie, tak jako já, tak samozřejmě doporučuji.

Léto s Oskarem – road trip do Kotěhůlek

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Komentáře k:
"Léto s Oskarem – road trip do Kotěhůlek"

  • Sledge (admin) napsal:

    Já si to snad budu muset zahrát, protože onehdy jsem to zkoušel, a řekl bych, žes příliš mírný, mě ta hra srala od prvního okamžiku, velkým dílem kvůli hudbě a dabingu :))

  • Xspy napsal:

    Doporučuje 12 fetišistů z 10 … a musím se přiznat že i mne tehdy minul o délku potápějícího se Titaniku adventur . Na druhou stranu ,kdyby se Wintermutter transformoval do facebookové stránky ,určitě bych pár takových pohotových adventur uvítal i dneska .
    Díky za tip ;)

  • JimiH napsal:

    Horké léto, Polda 1–4, Dračí Historie, Pohádka o Ivanovi a Nastěnce, Posel smrti… nejsou to „adventury století“, jak píše Pollux, ale rozhodně jsou dobře navržené, až na tu poslední jsou i slušně vtipné, což fakt není příklad Oskara.
    Léto s Oskarem byla hrůza už v roce vydání screenshoty v herních časopisech odpuzovaly už tehdá, ale po zahrání jsem zjistil, že grafika nebyla to nejhorší na hře. Jakožto herní archeolog jsem se do té kobky ponořil a sice mě potěšilo, že se to odehrává ve východních Čechách, odkud pocházím, ale většinu času jsem tedy trpěl.
    Z recenze mám pocit, že to sice Pollux přežil ve zdraví, ale kdyby za to tehdá dal oněch 599 Kč, za které se to prodávalo (při započtení inflace dnes dvounásobek), tak by asi tak smířlivý nebyl. :)

  • Mastafos napsal:

    To malovali rozpitýma fixama, či co?

    • Xspy napsal:

      Tak co si budeme nalhávat ,je to podobná „kvalita“ jako Tajemství oslího ostrova . Jen o čtyři roky později a stále pod DOSem.

  • Keeper napsal:

    Mě jediné co se na té hře asi líbilo, byla její jednoduchost. Dalo se to hrát i bez návodu, což v českých adventurách té doby nebylo možné. Jinak to bylo krátké, otřesná grafika horší než Monkey Island z roku 1990, primitivní humor.. Moc pozitiv se na tom najít nedá, ale když má člověk rád staré české adventury, tak proč ne.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle