Star Trek Voyager: Elite Force

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

17 patronů přispívá částkou 1886 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Čas na aldebaranskou whisky, romulanské pivo a orionské otrokyně! A pochopitelně i na nějakou tu Star Trek hru. Ovšem jaký kousek si z přehršle vesměs průměrných titulů vybrat? Ano, ti střízlivější z vás, kteří čtou články od nadpisů, pochopili, že tentokrát jsem nechal šedou kůru mozkovou ležet ladem a sáhnul po trošce té přímočaré akce.

Star Trek Voyager: Elite Force je svůdná FPS střílečka z roku 2000 a jen tak mimochodem jde o jednu z nejlepších Star Trek her k dnešnímu datu. Alespoň dle hodnocení křížem krážem internetem. Čím že je Elite Force tak strašlivě speciální? Vlastně ničím - máme tu solidní grafiku, solidní zvuky i dabing, solidní příběh, solidní level-design, solidní porci zábavy v solidním balení. A jak se to hraje? Inu... solidně.

Podle časových údajů přímo ze hry je děj zasazen do šesté série seriálu Star Trek: Voyager. Nebohá kosmická loďka, stále bloudící kdesi v Delta kvadrantu, je po menší roztržce teleportována do neznámé části vesmíru. Zatímco sexy klingonka B'Elanna Torres a její tým kosmických inženýrů látají warpové přibližovadlo dohromady, dojde k dalšímu útoku a hrstka desperátů započne rabování Voyageru. V tuto chvíli přicházíte na řadu vy coby člen tzv. hazard teamu, takových pohledných a jemných chlapců do nepohody. Toho bohdá nebude, aby nějaký šmejd z vesmíru rozkrádal výdobytky federace!

Star Trek Voyager: Elite Force

Jakmile se v neznámém prostoru trochu rozkoukáte, zjišťujete, že  Voyager je spolu s desítkami dalších lodí v různém stadiu rozpadu a vyrabovanosti uvězněn v energetickém poli, ze kterého není úniku. Energetické pole je emitováno obří vesmírnou stanicí a hádejte, co bude vaším úkolem v následujících osmi středně dlouhých misích? Napovím, že výpomoc Neelixovi v kuchyni to rozhodně nebude...

V kůži řadového člena hazard teamu Alexandera Munro se na Tuvokův příkaz vrhnete do nebezpečných bitev na ještě nebezpečnějších místech. Navštívíte borgskou krychli, podivnou základnu slepenou z trosek klingonských a federačních lodí, dokonce budete bojovat o Voyager samotný. A nakonec se setkáte s entitou tak ďábelskou, že je proti ní Zdeněk Troška lákající vás na soukromé promítání svého posledního snímku hotovým andílkem. Brrr.

Star Trek Voyager: Elite Force


Fanoušci seriálu Star Trek: Voyager při nastínění základní dějové linky patrně lehce pozvedli obočí. Že by deja vu? Nikoliv. Děj je skutečně až nebezpečně podobný epizodě The Void ze sedmé sezóny, kdy je Voyager uvězněn v mlhovině, ze které, a to je nečekané, není úniku! Chudák kapitánka Janeway, šlápnout dvakrát do stejného výměšku...

Zahoďme ale klacek šťouchající do mrtvoly scénáristické kreativity a podívejme se na technické zpracování. Star Trek Voyager: Elite Force běží na oblíbeném id Tech 3 enginu. Máte-li tedy nahrány stovky hodin v Quake 3 Arena, budete od začátku jako doma. Grafika je poměrně působivá, zvláště pro někoho, kdo tráví většinu "střílečkového času" u DOOMa.

Star Trek Voyager: Elite Force

Za zmínku stojí krátká videa vyplňující a doprovázející jednotlivé mise. Nejde o nic světoborného, ale několikavteřinové záběry na ladný Voyager navozují tu správnou trekovskou atmosféru. Co je ovšem nutno vyzdvihnout, je namluvení. Jak už je u Star Trek her dobrým zvykem, herci, které známe z televizních obrazovek, propůjčili své hlasy i svým polygonovým postavám. S výjimkou Jeri Ryan, tedy oblíbené Sedmé z Devíti, která bohužel nebyla k dispozici a její part docela schopně oddřela herečka s démonickým jménem Joan Buddenhagen. Už vidím ty davy zapřísáhlých fanoušků, jak odbíhají plakat do polštáře. Ovšem nezoufejte, vyjevím vám tajemství! Hlas Jeri Ryan byl do hry implantován dodatečně formou patche.

Zvuky hře ostudu nedělají - fázery pěkně fázují a okolní vesmír temně hučí, zcela v souladu se zákony hollywoodské fyziky. Zato hudba je taková nějaká nemastná neslaná a co je nejhorší, ve hře zcela nepochopitelně nezazní původní znělka ze seriálu!

Star Trek Voyager: Elite Force

A jak se Star Trek Voyager: Elite Force hraje? Skvěle. Hra není obtížná, naopak, na standardní obtížnost jí až na občasné zakolísání projedete jako horký nůž máslem. Mise mají spád, jsou na správných místech proloženy in-game cutscénámi, neomezují se na pouhé tupé střílení, ale nabízí i nějaký ten malý puzzlík. Nic náročného, nečekejte Half-Life, ale stačí to.

Nenáročnost hry je ještě podtržena dnes tak kritizovaným "tunelovým" zpracováním. Nemáte šanci sejít z cesty, každá odbočka se po pár metrech ukáže jako slepá a vy jste tak neustále popostrkováni směrem k cíli. V kombinaci s namluvením a svižně vyprávěným příběhem tak dostáváme nerušený filmový zážitek. Někde by mi to asi vadilo, ale ke Star Treku mi takový přístup sedí.

Star Trek Voyager: Elite Force

Má hra nějaké ty mušky? Jistěže. V první řadě je poměrně krátká, já osobně jsem jí dohrál po večerech za týden, čistý čas odhaduji maximálně na 10 hodin, spíše méně. Což jen koresponduje s oním filmovým zážitkem. Dát za hru před 12 lety plnou cenu, jsem z toho asi trochu rozmrzelý, ale dneska už je mi to docela jedno ;)

Často vás na misích doprovázejí další členové hazard teamu.  Atmosféře hry to jedině prospívá, bohužel herní zážitek to občas dost kazí. Počítačem řízení spoluhráči se totiž chovají jako pitomci. Neustále se pletou pod nohy, stoupají si přesně před vás i v případě, že posledních několik vteřin bez přestání střílíte, blokují dveře apod.

Star Trek Voyager: Elite Force

Dále mě trochu vadilo, že drtivá většina nepřátel se zjevuje jaksi ze vzduchu. Prostě jdete chodbou a náhle se před vás teleportuje Borg, popř. potvorák vyskočí zpoza rohu, o kterém jste neměli tušení. Špatně se pak taktizuje a postupuje opatrně. Mimochodem, pozůstatky nepřátel bez výjimky po pár vteřinách mizí (roboti vybuchují, humanoidi se "odteleportují" pryč...). Hra si tak patrně brání zahlcení grafické karty. Dnes je to vzhledem k úrovni grafiky úsměvné, ale na takové Voodoo 2 kartě to chápu.


Hledáte-li nenáročnou a zábavnou FPS hru na víkend, je Elite Force horkým kandidátem na vítěze. A jste-li náhodou fanoušky Star Treku, hru si prostě zahrát musíte, výmluvy neexistují a omluvenky od doktora či drahé polovičky neuznávám. Hra to úplně bez chyb, ale jako celek funguje výborně. Já se nyní odebírám k dvojce, po jejímž dohrání se patrně opět podělím o zážitky. Live long and prosper!

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Star Trek Voyager: Elite Force"

  • Neny napsal:

    to jsem nikdy nehrál :-)

  • MickTheMage napsal:

    Keby si si k tomu nainstaloval aj datadisk, tak mas aj Jeri Ryan ;)

    • Sledge (admin) napsal:

      Vždyť píšu, že po patchi Jeri Ryan je. A datadisk mám, ještě se k němu asi dostanu, ale dvojka má teď přednost :)

      • MickTheMage napsal:

        Sakra, zas citam ako prasa :) Pokojne mozes pokracovat k druhemu dielu, v datadisku nic nie je (teda ked nepocitam retrospektivne zaradenie spravneho dabingu :) ) – az na par puzzle a moznosti prechadzat sa po Voyageri :)

  • Luke napsal:

    Dle mne, nejlepsi star trek hra je, bridge commander, tim nechci zhazovat elite force kralovsky jsem se u nej bavil.

  • Robotron3 napsal:

    Spolecne s dvojkou nejlepsi FPSka, ktery jsem kdy hral (aspon co si pamatuju :). Chvalim za osvetu Elite Force, protoze mam dojem, ze tahle skvela hra, nevim proc, tak trochu zapadla. Velmi nepravem!

    • Robotron3 napsal:

      Jo a ze jsem velkej fanda Voyageru, a vyzdvihuju ho kde muzu jako nejlepsi Start Trek s mym hodnocenim Elite Force jako nej FPS samo nema co delat! Kdyby to nekoho napadlo :)

  • Adfdfa napsal:

    Jelikoz jedina fps kterou sem skoro dohral byl HL1 tak k hrani STEF by me donutil mozna tak nejaky nude patch spojeny s full frontalem 7z9 :P

  • Shoderxes napsal:

    Tak bohuzial ja si pamatam ze som to svojho casu (ked to bolo nove) zacal hrat, ale nejako mi to prislo take tuctove, priemerne a po nejakej 2-3 misii som sa k tomu uz nevratil. Uz si to moc nepamatam, bolo to uz davno ale tato hra ma moc nebavila. A to som fanusik Star Treku aj ked zrovna Voyager je u mna az na 3 mieste hitparady, ale to s hrou nesuvisi. Mozno to este niekedy vyskusam, mozno ze dnes mi to pride zaujimavejsie ako vo svojej dobe, mam pocit ze vtedy zrovna bolo na trhu az moc roznych FPS a clovek uz bol z toho presyteny.

    Sledge> neviem ako moc nove hry si ochotny hrat (ked neratam Skyrim), ale ak by si zasiel do roku 2000, skus vyskusat Project IGI. To mas polo stealth-polo FPS. Bez moznosti ukladat save v misii, vyborny level design a perfektne vybalancovana obtiaznost takze hra sa da pekne postupne naucit a prechadzat.

    • Sledge (admin) napsal:

      Já tu hranici nemám nijak pevně danou, pro potřeby blogu se moc nepouštim za rok 2000, ale občas hraju i vyloženě nový věci, pokud mě zaujmou. Ale zrovna stealth FPS jdou úplně mimo mě, to je žánr, kterej mě neláká :)

  • simon napsal:

    Nechcel by si spychnuť niečo typu „Ako zo ST začať“ ?
    Totížto konečne by som rád svoj „nerd status“ zavŕšil sledovaním Star Treku, ale neviem čím začať – tych filmov a serial je až príliš moc.
    Thx

    • Sledge (admin) napsal:

      Podle mého skromného názoru je ideální začít The Next Generation. Je to jednoduše nejlepší Star Trek. Pak bych si dal The Original Series, protože je to klasika, která to začala, a po Next Generation už se budeš chytat dost na to, aby ti nevadil ten papundekl. Pak si dej původních 10 filmů, pěkně v řadě. Dále pokračovat Deep Space 9 a Voyager. No a jestli budeš mít chuť, završ to i posledním seriálem, tedy Enterprise. V tomhle pořadí jsem to sledoval já. Ale třeba má někdo lepší postup :)

      (Ideální je samozřejmě vzít to popořadě, jak se to natáčelo. Jenže mám strach, že pro nefanouška je původní série prostě už moc stará…)

      • Robotron3 napsal:

        Jen at hezky zacne klasikou pekne od zacatku! Kome se by se nelibil puvodni Star Trek, ten stejne nema narok pokracovat dal ;)

        • Sledge (admin) napsal:

          No, je fakt, že teď je blbá chvíle začít koukat na Next Generation, když má co nevidět vyjít bluray edice :) Takže možná je lepší taktika opravdu se začít zlehka prokousávat původním seriálem + filmama a hrama s původní posádkou :)

  • Neny napsal:

    Safra tady se to nějak rozjelo :-) Hele Sledge když by si sepisoval „jak začít s …. “ tak by mě zajímalo téma „jak začít s Amigou“ … pro ty jako jsem já co Amigu nikdy neměli a plánují si jí koupit :-)
    Danke ,-)

  • Mudness napsal:

    Pamatuju si, jak jsem tuhle hru hrál na svém pentiu 233 Mhz s Voodoo 1 :D detaily na nejnižší úrovni, ale zážitek nepřekonatelný… vrátil jsem se k ní teď po těch 12, 11 letech a musim říct, že mě znova chytla… zkusím i Elite Force 2, toho jsem hrál kdysi demo a nelíbilo se mi

  • Manahime napsal:

    Mám chuť si to znova zahrát a zkusit rovnou i tu dvojku. K té jsem se nějak jěště nedostala.

  • Neny napsal:

    tohle jsem nikdy nehrál, připadá mi to nějak moc divný, navíc nejsem příznivcem Star Treku :-)

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle