Dohráno: DUSK

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1950 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

DUSK je další z velké řady moderních her, které se snaží kopírovat devadesátkový styl FPS akcí jako jsou Doom nebo Quake. Někdo je nazývá boomer-shooters, někdo zase jinak. Osobně jsem za tyhle hry rád, protože jsou zábavné, často je vytváří různá malá garážová indie studia, takže je z nich cítit i jisté nadšení a respekt k retru. Obecně jsou chytlavé a obvykle i relativně levné, takže za mě nic než spokojenost.

Na druhou stranu jich je v poslední době možná i trochu příliš - namátkou: Project Warlock, Project Warlock 2, Amid Evil, HROT, Ion Fury, Warhammer 40,000: Boltgun, Ultrakill, Cultic, Wrath: Aeon of Ruin, Postal: Brain Damaged, Supplice, Hedon Bloodrite a mohl bych pokračovat ještě dlouho. Z toho plyne, že už nejsme ve stavu, kdy si je můžeme zahrát všechny, ale spíše je nutné je začít trochu filtrovat a vybírat si ty lepší, protože čas a peníze jsou omezené zdroje.

Dohráno: DUSK

Každopádně DUSK. DUSK vyšel v roce 2018 a je to takový klon Quake, což znamená, že je to rychlá frenetická akce, která kombinuje rychlé tempo soubojů, rychlý pohyb hlavního hrdiny a možnost kolem všech proskákat jak králíček (tzv. bunny-hopping). Dále přináší horrorovou lovecraftiánskou industriální atmosféru a pixelovatý polygonový styl grafiky. Je tam tedy všechno, co máme rádi - nebo aspoň já mám rád a doufám, že nejsem sám.

Děj hry vás zavede do městečka Dusk ve státě Pensylvánie. Pod tímto městečkem bylo nalezeno podivné podzemí plné starobylých chrámů a já nevím čeho všeho. Co je horší - tohle podzemí vyzařuje jakousi démonickou černou magii. Tahle magie postupně ovládla místní obyvatelstvo a proměnila všechny na monstra. Hlavní hrdina je lovec pokladů, a když uslyší, že se v tomhle podzemí může skrývat poklad, popadne zbraně a rozhodne se tam prostřílet.

Dohráno: DUSK

Vaším úkolem je projít tři epizody, kdy každá obsahuje asi deset map, a užít si takovou tu FPS klasiku jako je střílení, hledání tlačítek a klíčů, střílení, hledání secretů a tajných koutů, střílení, sbírání lékárniček a power-upů, další střílení a tak dále.

Když jsem řekl, že je to takový klon Quake, zase to neberte doslova - je tam sice cítit velký vliv, ale na druhou stranu bych řekl, že si to jde hodně svou vlastní cestou. Horrorová stránka je docela výrazná - krvavé nápisy na zdech, pentagramy, jump-scares, okultismus, sem tam se vám rozbije baterka a budete si muset užít trochu té tmy. Zároveň jsou tu momenty, kdy strašidelná ambientní hudba přejde v metalové riffy a rozjede se akce ve stylu Serious Sama.

Celá hra je zábavná, chytlavá, vtáhne a nepustí, čili není moc co vyčítat.

Dohráno: DUSK

Kdybych ale přece jen chtěl něco málo DUSKu vyčíst, tak možná trochu podivný level design, kdy se občas vyskytují nepřirozeně velké roztahané prostory, které jsou ve výsledku docela prázdné. Sem tam bych řekl, že je hra zvláštně nevybalancovaná, kdy jsem třeba narazil na nějaký větší souboj nebo bosse, ale nedostal jsem před tím žádnou pořádnou výbavu jako munici či lékárničky. Některé bosse jsem musel zvládnout s 20 % zdraví od začátku do konce.

Trochu problematická je mapa Homecoming, která je hodně experimentální a je tam takový předmět, který otočí celý prostor, kdy nahoře je dole a dole je nahoře a tak dále. Je to celé takové dost matoucí a potenciálně se můžete v téhle mapě soft-locknout - aspoň mně se to párkrát podařilo a musel jsem to celé restartovat.

Dohráno: DUSK

Takže co dodat? Tohle je DUSK! DUSK vyšel pro PC, Linux, macOS, Nintendo Switch, je kompatibilní se Steam Deckem a podle všeho se teď chystá nějaká nová HD verze. A můžu ho doporučit? Inu, pokud máte rádi tenhle typ moderních rádoby retro stříleček, tak tahle určitě patří mezi ty lepší.

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

  • | Kategorie: PC  | Štítky:  

Komentáře k:
"Dohráno: DUSK"

  • aargh napsal:

    Mě to dost zklamalo. Ta hra je až moc primitivní a tupá. Nepřátelé nedělají nic zajímavého, jen nabíhají přímo na tělo, případně napřímo střílí. Srovnejte si to s 30 let starým Doomem 2, kde nepřátelé kličkují a útočí o dost zajímavějšími metodami.

    Zbraně nemají „punch“, působí jak hračky. A levely mě ze začátku bavily, ale pak začnou být taky dost generické.

    Pořád je to ucházející hra, ale rozhodně to není nějaký král boomer shooterů, jak by se podle hodnocení na Steamu mohlo zdá.

    • aargh napsal:

      Těsně předtím jsem hrál Ion Fury a to byl teda úplně jiný level kvality.

      • Keeper napsal:

        Za mě je Ion Fury top, i když jsem toho zas tolik nehrál, abych mohl všechno mezi sebou porovnat. Dusk někdy musím zkusit a uvidím.. Zatím jsem nehrál. Podobné pocity, jak ty popisuješ u této hry, jsem měl u Forgive Me Father. I když má skvělý vizuál, tak mě taky gunplay a celkově hra docela rychle omrzela.

  • Milan napsal:

    Hram vsetky dobre FPS uz od Doom 1. Tak som si ten DUSK kupil a snazil som sa prist na ten HYPE. Je to rychla nicnehovoriaca akcia. Nema to ducha. nema to pribeh, hudba ziadna ( genericka) Ziadne napadite zbrane. Animacie katastrofa. modely su strasne a podstate nic … Ma to akurat rychlost a mozno trochu atmosferu ale to uz som prestrelil. Ludia uz fakt nevedia co je dobre. Doporucujem Ion Fury, Blood 1. Amid Evil. Quake 2 Remaster. Doom 1,2,Sigil.

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle